1.11.13

Πρεμιέρα των ενδιάμεσων εκπτώσεων...

Το μέτρο των ενδιάμεσων εκπτώσεων κάνει "πρεμιέρα" απόψε, με τις αντιδράσεις υπουργείου και εμπορικών συλλόγων να συνεχίζονται για το άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Φθηνότερα θα είναι τα...
προϊόντα που θα βρουν οι καταναλωτές στα καταστήματα από σήμερα και για μία εβδομάδα, μέχρι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, που θα διαρκέσουν οι ενδιάμεσες χειμερινές εκπτώσεις.

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θεσμοθετήθηκαν με τον νόμο 4177/2013 που προβλέπει παράλληλα τη λειτουργία των καταστημάτων για επτά Κυριακές το χρόνο.

Αναλυτικά ο 4177/2013 προβλέπει:

- Τη θέσπιση δύο ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου) καθώς και τακτικές εκπτώσεις το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

- Λειτουργία των καταστημάτων προαιρετικά την πρώτη Κυριακή σε κάθε εκπτωτική περίοδο, τακτική ή ενδιάμεση, τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων και την Κυριακή των Βαΐων.

Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε μικρά καταστήματα (έως 250 τ.μ.) που δεν ανήκουν σε αλυσίδες ή εμπορικά κέντρα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές. Το πλήθος των Κυριακών κατά τις οποίες θα επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων κατά τόπους θα καθοριστεί με αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών που πρέπει να εκδοθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Κόντρα για τις Κυριακές

Οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας εμφανίζονται αρνητικοί για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, με εξαίρεση αυτούς των μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) που δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν το νόμο.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, την ώρα που το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι εναπόκειται στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι την ερχόμενη Κυριακή, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου δεν έχει υποχρεωτική εφαρμογή. «Θα αποτελέσει όμως τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την συγκεκριμένη Κυριακή ή όχι», αναφέρει η Συνομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, το 32% έχει απαντήσει θετικά, το 63% αρνητικά, ενώ το 5% αφήνει το άνοιγμα στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων...
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: