7.11.13

Τρόικα: Αναγκαία τα νέα μέτρα (οχι θα το 'κρυβε)...




Επιχείρηση εξωραϊσμού της σκληρής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η άκαμπτη στάση της τρόικας, σχετικά με την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, είναι σε εξέλιξη από την κυβέρνηση, καθώς βλέπει τους δανειστές να μην έχουν διάθεση συμβιβασμού.
Οι ...
δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν, περί «λήψης όσων νέων μέτρων χρειαστεί για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό», αλλά και του Σ. Ντερούζ (μετείχε στο παρελθόν στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Κομισιόν), ότι «τα νέα μέτρα είναι αναγκαία προκειμένου να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο», βάζουν φωτιά στις διαπραγματεύσεις πριν -στην ουσία- ξεκινήσουν.

Η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ραντεβού της τρόικας με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, σήμερα στις 10 το πρωί, και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι.

Ανοιχτά θέματα

Κατασχέσεις ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χατζηδάκης αναμένεται να επαναλάβει τη θέση της κυβέρνησης για προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, βάσει περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Αντίθετα, ο κ. Χατζηδάκης θα προτείνει την άρση προστασίας σε όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Διαθεσιμότητα-απολύσεις. Κρίσιμο θεωρείται και το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, καθώς παραμένει ανοιχτό το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την ώρα που η κυβέρνηση διεκδικεί δίμηνη παράταση για το δεύτερο κύμα που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.

Χωρίς απαντήσεις παραμένει και το θέμα των 4.000 απολύσεων μέσα στο 2013, με την τρόικα να μην έχει ανάψει ακόμα το «πράσινο φως» για τον υπολογισμό των απολύσεων από την ΕΡΤ, των επιόρκων και όσων δουλεύουν ακόμα στο Δημόσιο με δικαστικές αποφάσεις.

Δημοσιονομικό κενό. Αμέσως μετά το ραντεβού με τον κ. Μητσοτάκη θα διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, όπου και αναμένεται οι επικεφαλής της τρόικας να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με το ύψος του δημοσιονομικού κενού και τις απαιτήσεις τους για τα νέα μέτρα.

Σε αυτό το ραντεβού, σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο Γιάννης Στουρνάρας έχει αποφασίσει να στηρίξει μέχρι τέλους τις εκτιμήσεις αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν για την καλύτερη πορεία των εσόδων. Ο υπουργός Οικονομικών, παραθέτοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία, ευελπιστεί να ανακόψει την προσπάθεια αποδόμησης του προϋπολογισμού που επιχειρούν εδώ και μέρες οι δανειστές, ώστε να ενισχύσουν την απαίτησή τους για νέα μέτρα.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι η αυξητική πορεία των εσόδων, σε σχέση με το στόχο, κατά 300 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο, ενισχύει την άποψη της κυβέρνησης ότι το πρόγραμμα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και επομένως δεν χρειάζονται νέα μέτρα.

Απαίτηση

Αλλωστε, αυτή είναι η απαίτηση μεγάλου μέρους βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που ζητούν από το οικονομικό επιτελείο να υπερασπιστεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στο οποίο εγγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα και εκτιμήσεις για αύξηση εσόδων και περαιτέρω μείωση δαπανών.

Οπως είπε χαρακτηριστικά στην «Ε» κυβερνητικό στέλεχος, «ο κ. Στουρνάρας πρέπει να αποφασίσει αν πιστεύει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε ή όχι» και τόνισε πως «δεν είναι δυνατόν ο υπουργός Οικονομικών να καταθέτει προσχέδιο που δεν περιέχει νέα μέτρα για το 2014 και στη συνέχεια ο ίδιος να δηλώνει ότι δεν μπορούμε να λέμε όχι στα νέα μέτρα. Πρέπει επιτέλους να επιλέξει αν πιστεύει την τρόικα ή τον ελληνικό προϋπολογισμό».

Προαπαιτούμενα. Πέραν της συζήτησης για το δημοσιονομικό, όπου παραμένει το χάσμα για το ύψος του κενού, εκκρεμεί και η συζήτηση για τα τέσσερα προαπαιτούμενα (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, διαθεσιμότητα, Κώδικας Δικηγόρων, χρέη Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ) από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση της υποδόσης των 1 δισ. ευρώ.

Ιδίως στις αμυντικές βιομηχανίες η τρόικα και κυρίως η Κομισιόν επιμένει στη μέθοδο του ξαφνικού θανάτου, καθώς αμφισβητεί τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα, εν αντιθέσει με την κυβέρνηση που στο εναλλακτικό πρόγραμμα που κατέθεσε επικαλείται τις παραγγελίες που εκκρεμούν προς το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: