27.11.13

ΑΕΙ: Για Φεβρουάριο, Ιούνιο μεταφέρεται το εξάμηνο...



Νομοθετική ρύθμιση για τη διάσωση του εξαμήνου όλων των φοιτητών θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες μεταξύ υπουργείου και πρυτάνεων να ...
εκτονωθεί η κρίση και να ανοίξουν όλα τα Ιδρύματα.
Με την τροπολογία αυτή θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους φοιτητές όλων των Ιδρυμάτων να μπορούν να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίου του 2014, ανεξάρτητα εάν τα μαθήματα διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ συνεχίζουν πάντως τις απεργίες τους, ενώ σήμερα συναντάται για πρώτη φορά αντιπροσωπεία των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ με τον Κ. Αρβανιτόπουλο.

Για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, ενώ οι υπάλληλοι του ΕΜΠ αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με τη μορφή 24ωρων απεργιών μέχρι την Παρασκευή.

Μικτή επιτροπή

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ πρότειναν τη σύσταση τριμελούς μικτής επιτροπής αποτελούμενης από πανεπιστημιακούς και διοικητικούς, η οποία θα συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας για να λάβει διευκρινίσεις επί της πρότασης που εκείνος έκανε, αλλά και σχετικά με τη διαβεβαίωση που έδωσε ότι κανένας εργαζόμενος δεν θα χάσει τη δουλειά του.

Η συνάντηση ορίστηκε για σήμερα και σε αυτή θα συμμετέχει και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θ. Πελεγρίνης.

Πολύωρη συνάντηση είχε χθες το βράδυ και το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον κ. Αρβανιτόπουλο, στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας με τους πρυτάνεις των 8 ΑΕΙ που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα.

«Επιδίωξή μας είναι όλα τα πανεπιστήμια να είναι ανοιχτά», δήλωσαν οι πρυτάνεις μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Αρβανιτόπουλο, χαρακτηρίζοντας όμως το μέτρο της διαθεσιμότητας «ως μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια».

Τόνισαν ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από διάλογο, σχολιάζοντας ως θετικό το γεγονός ότι άνοιξε ήδη η συζήτηση για το θέμα της διαθεσιμότητας που έχει ταλανίσει τα πανεπιστήμια και την ελληνική κοινωνία.

Οι προτάσεις της Συνόδου των Πρυτάνεων

1Το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι ένα μέτρο με ολέθριες συνέπειες για τα πανεπιστήμια και για το λόγο αυτό η Σύνοδος των Πρυτάνεων έχει ζητήσει την ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ. Κινούμενα στο πλαίσιο της νομιμότητας, τα οχτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ. Η αίτηση ακύρωσης εκκρεμεί στο ΣτΕ και αναμένεται η εκδίκασή της στις 14 Ιανουαρίου.

2 Να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων.

3 Να συσταθεί τριμερής επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους του υπουργείου, της Συνόδου των Πρυτάνεων και των διοικητικών υπαλλήλων, προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.

4Ο τακτικός προϋπολογισμός του 2014 να μείνει τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με αυτόν της φετινής χρονιάς.

5 Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση για τη φοιτητική μέριμνα.

Η συγκεκριμένη τροπολογία που κατατίθεται σήμερα, από τον υπουργό Παιδείας, προς ψήφιση στη Βουλή αφ' ενός θα φέρει πολλούς φοιτητές πιο κοντά στο πτυχίο, αφ' ετέρου θα αμβλύνει τις συνέπειες των κινητοποιήσεων στα Ιδρύματα.


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: