16.11.13

Εντατικοποίηση λίγο πριν το σκι των δανειστών...

Το οικονομικό επιτελείο με χαρακτηριστική άνεση ανέβηκε από τα 500 εκ. ευρώ στο 1,3 δισ ευρώ ως προς την εκτίμησή του για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Μένει να ...
κατέβουν και οι πιστωτές από τα 2,5 δισ ευρώ στα 2 ή λίγο παρακάτω για να υπάρξει συμφωνία, αφού η ελληνική πλευρά διένυσε, ευκολα, την απόσταση που της αναλογούσε. Το λεπτό σημείο είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και ως προς τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού. Η κυβέρνηση αναφέρεται αποκλειστικά σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως είναι η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η μείωση δαπανών στις ΔΕΚΟ και στο χώρο της υγείας, η πλήρης και συνεπής εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Η δημοσιονομική αποτύπωση αυτών των μέτρων θα ελεγχθεί από τους πιστωτές, όπως επίσης η κάλυψης της τρύπας 250 εκ. ευρώ που άνοιξε με τις αλλαγές στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Της Αγγελικής Σπανού



Στο σημείο αυτό δεν σταματούν τα δύσκολα για την ελληνική πλευρά, αφού ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2014 που θα κατατεθεί την Πέμπτη και θα αναφέρεται σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους περίπου 700 εκ. ευρώ, αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό του 2015 που θα επικεντρωθεί πάλι στα μέτρα. Αυτό ξεκαθαρίστηκε από το Γιούρογκρουπ την προηγούμενη Πέμπτη και δεν εκφράστηκε κανενός είδους σπουδή για απεμπλοκή από τη ρουτίνα του ελληνικού ζητήματος, αντίθετα αναφέρθηκε ο Δεκέμβριος (και βλέπουμε) ως ένας μήνας πιθανός για επίτευξη συμβιβασμού με την ελληνική πλευρά.

Για την κυβέρνηση είναι κρίσιμο να μην είναι φορτωμένος ο προϋπολογισμός 2014, ανεξάρτητα αν θα χρειαστεί την άνοιξη συμπληρωματικός, προκειμένου να είναι αναίμακτη η ψηφοφορία. Η εκτίμηση είναι ότι εφόσον δεν υπάρχουν εκεί μέτρα λιτότητας αλλά περικοπές γενικές και αόριστες (όπως αυτές στην Υγεία) που αργότερα θα φανεί πόσο δυσάρεστες είναι για την κοινωνία, τότε δεν θα υπάρξουν διαρροές, ενώ γίνεται προσπάθεια στο παρασκήνιο να υπερψηφίσουν ανεξάρτητοι βουλευτές και βουλευτές των ΑΝΕΛ για να καταδειχθεί ενίσχυση των δυνάμεων της συμπολίτευσης.

Ο σκόπελος του ενιαίου φόρου ακινήτων θεωρείται ξεπερασμένος από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χ. Τρικούπη, μετά τις αλλαγές που έγιναν υπέρ των αγροτών κυρίως, και μένει ως κρίσιμη η ψηφοφορία για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών (μέχρι το τέλος του έτους) σχετικά με την οποία οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Η συνάντηση που θα έχουν αύριο οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο θα επικεντρωθεί στα προαπαιτούμενα. Σε εκκρεμότητα μένει η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένο νούμερο απολύσεων, ενώ η Τρόικα θέλει όλο το προσωπικό στο δρόμο (2.200). Γενικά οι απολύσεις είναι σημείο-κλειδί για τη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, καθώς είναι συμφωνημένες 4.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου και 11.000 για το 2014, ενώ παίζεται ένα περίεργο κρυφτούλι με την κυβέρνηση να εμφανίζει τη διαθεσιμότητα ως μεταρρύθμιση και όχι ως προθάλαμο απόλυσης, με την Τρόικα να μην αναγνωρίζει ως απολύσεις τις αποχωρήσεις συμβασιούχων αλλά ούτε καν αυτές τις ΕΡΤ εφόσον γίνουν προσλήψεις στο νέο φορέα και με τους υπουργούς να διχάζονται σε σχέση με το πόση πυγμή πρέπει να δείξουν.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης που δεσμεύτηκε ότι δεν θα του κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν όταν πρόκειται για τις απολύσεις στο χώρο της υγείας κέρδισε περισσότερα από πέντε λεπτά διασημότητας αλλά βρήκε απέναντί του την βουλευτή της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα που δήλωσε ότι λυπάται για λογαριασμό του και ότι δεν έχουν σχέση τέτοιες τοποθετήσεις με τις αρχές της παράταξής της (όπως η ίδια τις αντιλαμβάνεται).

Ο πρωθυπουργός θα θελήσει να πάρει τη ρεβάνς στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014 και θα τον βοηθήσει μια καλή κουβέντα της Α. Μέρκελ εφόσον ειπωθεί στη συνάντηση που θα έχουν την επόμενη Παρασκευή στο Βερολίνο. Ο Α. Σαμαράς θα πάρει μέρος σε εκδήλωση που διοργανώνει η Suddeutche Zeitung για την οικονομία, μαζί με άλλους ηγέτες της ΕΕ, αλλά το μείζον είναι να εξασφαλίσει κάποια δέσμευση από την ισχυρή κυρία του Βερολίνου ότι η συζήτηση για την απομείωση του χρέους θα ξεκινήσει πριν από τις ευρωεκλογές. Διαφορετικά η θεωρία του success story θα καταρρεύσει πριν από τις ευρωεκλογές με πάταγο με όποια επίδραση θα έχει αυτό στο αποτέλεσμα της κάλπης.

Η Ισπανία και η Ιρλανδία βγαίνουν από το μνημόνιο, επομένως χάνεται κάθε πιθανότητα διαμόρφωσης μετώπου του Νότου, που δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα γιατί δεν ήθελαν οι εκεί ηγεσίες καμία ομαδοποίηση μαζί μας, αλλά πάντως εμπεδώνεται η καταγραφή της Ελλάδας ως ειδικής περίπτωσης. Μένει πίσω και η Πορτογαλία, αλλά δεν αναλώνεται τόση ενέργεια σε επίπεδο ευρωζώνης για τη "συμμόρφωση" της Λισσαβώνας, αφού η περίπτωσή της είναι αρκετά διαφορετική και οπωσδήποτε δεν παράγει τόση φασαρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στην τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες (25 Οκτωβρίου) είχε αδειάσει τον Ελληνα πρωθυπουργό λέγοντας ότι τον είδε μόλις πέντε λεπτά και δεν συζήτησαν για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτή τη φορά θα δώσουν και συνέντευξη τύπου, οπότε τουλάχιστον δεν θα μπορεί να αναφερθεί σε πεντάλεπτο. Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η Μέρκελ καίγεται για να μην περάσουν το όριο του 5% και μπουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Το πιθανότερο είναι ότι θα μπουν, αλλά εκείνη θα το παλέψει και το βασικό της όπλο είναι η περιφρόνηση προς την υπερχρεωμένη Ελλάδα...
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: