2.11.13

Δεν είναι δυνατή τώρα μια πολιτική διαπραγμάτευση, εκτιμά ο Κ.Σημίτης...

 Μία ακόμα παρέμβαση από τον Κώστα Σημίτη για τις πολιτικές και κυρίως οικονομικές εξελίξεις εν όψει άφιξης της τρόικας.

Με άρθρο του στην ...«Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά ότι δεν είναι δυνατή τώρα μια πολιτική διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το σύνολο του προβλήματος, όχι μόνο λόγω των ελληνικών αδυναμιών, αλλά και λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να γεφυρώσει το χάσμα περιφέρειας-πυρήνα.

Για τον ίδιο υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά η Ευρωζώνη καρκινοβατεί.

Αναφέρεται επίσης και στη στάση ορισμένων κομμάτων που μιλούν για μονομερείς ενέργειες. «Η άποψη αυτή είναι εξωπραγματική. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας δεν απορρέουν μόνο από τα μνημόνια, αλλά και πληθώρα άλλων ρυθμίσεων όπως το 'Δημοσιονομικό Σύμφωνο' ή το 'Ευρωπαϊκό Εξάμηνο', που ισχύουν για όλες τις χώρες της ΟΝΕ.»

Η ηρωική έξοδος θα ήταν δυνατή μόνο αν η Ελλάδα είχε την αυτάρκεια της Κίνας ή των ΗΠΑ, συνεχίζει ο πρώην πρωθυπουργός, για να καταλήξει:

«Η μόνη δυνατή για την Ελλάδα στρατηγική είναι η υποβολή καλά επεξεργασμένων και πειστικών προτάσεων για την υπέρβαση του προβλήματος, η εκπόνηση πολιτικών για την ανάπτυξη με συγχρηματοδότηση της Ένωσης, η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας και η συνεχής και επίμονη διαπραγμάτευση ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: