4.4.11

Λίφτινγκ στην εικόνα του μέσω Λιβύης επιχειρεί ο Πρωθυπουργός...


Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, καθώς μετά και τη δημοσιοποίηση των τελευταίων στοιχείων του ελλείμματος, είναι πλέον πασιφανής η αποτυχία όχι μόνο της οικονομικής πολιτικής αλλά πρωτίστως της... στρατηγικής που ακολούθησε ως προς τα δημοσιονομικά τους τελευταίους 18 μήνες. Και έτσι αναπόφευκτα ποντάρει στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό του αποδίδεται μεσολαβητικός ρόλος, εν μέσω των διεθνών προσπαθειών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στη Λιβύη. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε, χθες το απόγευμα, στην Αθήνα, με τον απεσταλμένο του συνταγματάρχη Καντάφι, Αμπντουλάτι Ομπέιντι, που εκτελεί χρέη υπουργού Εξωτερικών. Ο Λίβυος απεσταλμένος μετέφερε στον Ελληνα πρωθυπουργό μήνυμα του Μουαμάρ Καντάφι, το περιεχόμενο του οποίου κρατείται επτασφράγιστο μυστικό.

Στις εξελίξεις στο στρατιωτικό πεδίο, οι εξεγερμένοι έχουν χάσει έδαφος τις τελευταίες μέρες και βρίσκονται σε αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης. Ωστόσο, η πρότασή τους για εκεχειρία υπό προϋποθέσεις απορρίφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης, οι οποίες επιχειρούν να ανακτήσουν πόλεις της δυτικής Λιβύης.

Απ’ την πλευρά τους, ορισμένες δυτικές δυνάμεις, μη θέλοντας να εξοπλίσουν τους εξεγερμένους και ανησυχώντας ότι η διαμάχη μπορεί να τραβήξει σε μάκρος, ενθαρρύνουν τώρα την ιδέα της εκεχειρίας. Η Βρετανία έστειλε, μάλιστα, χθες, ομάδα διπλωματών -με επικεφαλής τον Κρίστοφερ Πρέντις, τον πρεσβευτή της Βρετανίας στη Ρώμη και παλαιότερα στη Βαγδάτη- για επαφές με την ηγεσία των εξεγερμένων στη Βεγγάζη. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν πια στους βομβαρδισμούς, κάνει τους υπόλοιπους συμμάχους να σκέπτονται την απεμπλοκή από τη Λιβύη λόγω του κόστους που αυτή συνεπάγεται, κόστος οικονομικό, διπλωματικό αλλά και πολιτικό.

Προς το παρόν οι συμβιβαστικές προτάσεις σκοντάφτουν στον ίδιο τον Μουαμάρ Καντάφι, καθώς τόσο οι εξεγερμένοι όσο και οι δυτικές κυβερνήσεις, που τον καλούν εδώ και τόσες μέρες να φύγει, είναι απίθανο να συμφωνήσουν στην παραμονή του στην εξουσία. Μολονότι δεν υπάρχουν ασφαλείς πληροφορίες για τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο καθεστώς Καντάφι, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία για αποχώρηση του Λίβυου ηγέτη, έναντι της παραμονής κάποιου από τους γιους του, ως ένα είδος «εγγύησης» για το καθεστώς και κάτω υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Και ενώ όλοι θα περίμεναν ότι ο Καντάφι θα συρόταν σε μια εκεχειρία και θα παρέδιδε την εξουσία, εξακολουθεί να παραμένει ο βασικός παίκτης των εξελίξεων στη Λιβύη. Κάπου εκεί εμπλέκεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός, η επικοινωνιακή ομάδα του οποίου είναι έτοιμη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αποδίδοντας στον Γ. Παπανδρέου διεθνή ρόλο και διπλωματικές αρετές.

Μικρός Οδυσσέας

ΥΓ: H μυστική συνάντηση στην Λαμπεντούζα ήταν πρωταπριλιάτικο αστείο, αλλά επί της ουσίας δικαιώνεται !!!
antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: