29.4.11

Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέκο Παναγούλη την Πρωτομαγιά...


Την Κυριακή, 1η Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι, η οικογένεια και οι συναγωνιστές του Αλέκου Παναγούλη θα τελέσουν στο Α΄ Νεκροταφείο μνημόσυνο – εκδήλωση μνήμης, για τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το θάνατό του.
Σύμβολο της αντιδικτατορικής αντίστασης, ο ... Αλέκος Παναγούλης σκοτώθηκε τα ξημερώματα της Πρωτομαγιάς του 1976, σε ηλικία 38 ετών, σ’ ένα τροχαίο δυστύχημα, το οποίο μέχρι σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο.

Ο Αλέκος Παναγούλης είχε τοποθετήσει εκρηκτικά στο 31ο χιλιόμετρο της Αθηνών - Σουνίου για να ανατινάξει το αυτοκίνητο που μετέφερε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. «Δεν επιδίωξα να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Δεν είμαι ικανός να σκοτώσω έναν άνθρωπο. Επιδίωξα να σκοτώσω έναν τύραννο», είπε καιρό αργότερα ο Αλέκος Παναγούλης αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα. Η σύλληψη του στοίχισε βασανιστήρια και μεγάλες δοκιμασίες στη φυλακή, τα οποία άντεξε μέχρι την απελευθέρωσή του.

Ο Παναγούλης είχε δραστηριοποιηθεί από νεαρή ηλικία στην Ένωση Κέντρου, μέσα από την Οργάνωση Νέων του κόμματος, η οποία αργότερα ονομάστηκε Έλληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ).
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: