30.4.11

Ελ – Εριάν: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση αλλά από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα χρέους»...


Ο Γαλλοαιγύπτιος μεγαλοεπενδυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» επαναλαμβάνει την θέση του ότι η αναδιάρθωση του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και ότι έπρεπε ήδη να είχε δρομολογηθεί.

Ο επικεφαλής της PIMCO, του... μεγαλύτερου κεφαλαίου διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο που διαχειρίζεται συνολικά 1,2 τρις δολάρια, αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό μέσω μιας εθελοντικής και ελεγχόμενης διαδικασίας. Επίσης επισημαίνει ότι όσο περισσότερο καθυστερεί αυτή η διαδικασία τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πρόβλημα τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τα ταμεία που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ελληνικά ομόλογα.

Ο Ελ Εριάν επισημαίνει πως η αναδιάρθρωση του χρέους είναι επίσης απαραίτητη για να μπορέσει η Ελλάδα να αποφύγει χρόνια οικονομικής συρρίκνωσης, αύξηση της ανεργίας, μείωση των επενδύσεων και επιδείνωση του χρέους αλλά από μόνη της δεν είναι λύση γιατί δεν είναι αρκετή.

Ο επικεφαλής της Pimco αναφέρει ότι απαιτείται haircut της αξίας των ομολόγων και όχι απλά επιμήκυνση του χρέους, επισημαίνει ότι η αναδιάρθρωση είναι μέρος της λύσης και όχι η λύση, και προσθέτει ότι θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα για να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα και θα πρέπει να υλοποιήσει και άλλες μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Ο Ελ Εριάν επικρίνει επίσης στην συνέντευξη του την τρόικα λέγοντας ότι η αντιμετώπιση του Ελληνικού προβλήματος από την τρόικα είναι να «φορτώνει νέο χρέος στο ήδη υπάρχον».

Τέλος ο επικεφαλής της Pimco ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει επενδύσει σε ασφάλιστρα κινδύνου για την Ελλάδα (CDS).
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια: