21.4.11

Στάχτη εκατομμύρια στρέμματα από πυρκαγιές στο Τέξας...


Απ΄άκρη σε άκρη κατά μήκος των συνόρων καίγεται το Τέξας εδώ με πυροσβέστες από 34 πολιτείες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει λόγω της ξηρασίας.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν καεί από τις πυρκαγιές, που αποδίδονται στην... ξηρασία και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δημιούργησαν τις ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση τους.

Τουλάχιστον 200 σπίτια έχουν καταστραφεί ενώ πολλές πόλεις έχουν εκκενωθεί.

Χθες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προσπαθούσαν να περιορίσουν 20 νέα μέτωπα πυρκαγιών, χωρίς όμως να τους ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, ενώ οι προσπάθειες τους επικεντρώνονταν στο να προλάβουν ένα από τα μέτωπα να φτάσει στην πόλη Φορτ Γουόρθ με πληθυσμό που ανέρχεται στους 750.000 κατοίκους.

Μικρή ελπίδα για τον περιορισμό των πυρκαγιών είναι οι μετεωρολογικές προβλέψεις που δίνουν πιθανότητα 30% για βροχοπτώσεις.

Ωστόσο η μετεωρολογική υπηρεσία του Φορτ Γουόρθ, εκφράζει φόβους πως αν υπάρξουν καταιγίδες τότε η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο καθώς οι κεραυνοί μπορεί να προκαλέσουν και νέες πυρκαγιές.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Ρίκ Πέρι, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε επιστολή που απέστειλε στον Ομπάμα, την περασμένη εβδομάδα, ο Πέρι υπογράμμισε πως η πολιτεία του Τέξας έχει φτάσει στα όρια της και ζήτησε ομοσπονδιακή βοήθεια για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: