7.4.11

Βρικόλακες ...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΝΕΙΣ ∆ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ν’ ανάψει ένα κεράκι για τα πρώτα γενέθλια του Μνηµονίου. Καθώς όµως µπήκαµε στον Απρίλιο, είναι ευκαιρία για ορισµένες αποτιµήσεις. Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ πολιτική των τελευταίων δώδεκα µηνών τα θυσίασε όλα προκειµένου να ... πιάσουµε τους στόχους στα δηµοσιονοµικά. Τους µισθωτούς του δηµόσιου τοµέα και τους συνταξιούχους,που έφαγαν στο κεφάλι τις περικοπές. Την πραγµατική οικονοµία, που έκανε βουτιά στο κενό. Τον ιδιωτικό τοµέα, όπου έχουµε λουκέτα και απολύσεις. Αυτό ήταν το τίµηµα για να πιάσουµε τα νούµερα – µόνο που δεν τα πιάσαµε.

ΤΟ 2010 µάς κυνηγούσε το 2009, όπου το έλλειµµα ξεκίνησε µονοψήφιο και τελικά ξεπέρασε το 15%. Νοµίζαµε ότι το 2011 θα τα είχαµε αφήσει πίσω όλα αυτά. Ωστόσο, µας κυνηγάει πάλι το 2010καθώς το έλλειµµα αποδεικνύεται και πάλι διψήφιο. Ακόµη χειρότερα: η υστέρηση στα έσοδα – κοντά 1 δισ.ευρώ – το πρώτο τρίµηνο της φετινής χρονιάς δηµιουργεί ερωτηµατικά, µε το καληµέρα σας, για την εκτέλεση του προϋπολογισµού του 2011. ΤΑ ΘΥΣΙΑΣΑΜΕ όλα για τα νούµεραλοιπόν, αλλά τα νούµερα δεν βγήκαν. Αυτό σηµαίνει πρόσθεταµέτρα 4 δισ. ευρώ. Θετικό αποτέλεσµα όλα αυτά δεν θα έχουν – σε µια φάση που η κυβέρνηση πήγαινε να ξαναζεστάνει το κλίµα, προβλέποντας ένα καλύτερο καλοκαίρι στον τουρισµό. Στην πραγµατικότητα, µια βόλτα στην αγορά αρκεί για να αντιληφθείκανείς διά γυµνού οφθαλµούτο φρενάρισµα της ελληνικής οικονοµίας. Με µια λέξη, όλα αυτά λέγονται ύφεση.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ σταµατά. Η πολιτική ποτέ.Η φετινή άνοιξη είναι η στιγµήτου Αντώνη Σαµαρά. Πέρσι την άνοιξη, φρέσκος αρχηγόςτης Ν.∆., ο Αντώνηςέπαιξε µια ζαριά. Ψήφισε «όχι» στο Μνηµόνιο, κόντρα στις πιέσεις του ξένου παράγοντα, του επιχειρηµατικού κατεστηµένου κι ενός µέρους της παράταξής του. Η Ντόρα Μπακογιάννη έπαιξε ανάποδα, ψηφίζοντας «ναι» στο Μνηµόνιο και βγαίνοντας από τη Ν.∆. Φέτος την άνοιξη, ο Σαµαράς πήγε µια βόλτα στην αγορά της Νέας Ιωνίας. Μόνος, χωρίς βουλευτές. ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ πάει να γίνει η ταφόπλακα της αγοράς, το ζητούµενο είναι τα πολιτικά ανακλαστικά της κοινωνίας. Θα τιµωρήσει το ΠΑΣΟΚ στρεφόµενη ξανά στη Ν.∆.; Ή θα κλείσει τα αυτιά της σε ό,τι λέγεται για την οικονοµία; Θα λειτουργήσει πολιτικά µε το σχήµα της εναλλαγής– όπως έγινε στις εκλογές του 2009; Ή θα υποκύψεισε φυγόκεντρες τάσεις προτιµώντας τη λογική της διαµαρτυρίας, άρα, θα πριµοδοτήσει τα µικρότερα κόµµατα;

ΟΙ ∆ΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ δείχνουν την ψαλίδα ΠΑΣΟΚ - Ν.∆. να µικραίνει. Συγχρόνως όµως συρρικνώνεται ο δικοµµατισµός. Στην πραγµατικότητα, ο εχθρός του Αντώνη δεν είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Είναι ο Κώστας Καραµανλής. Αν η κοινωνία κρατήσει την πλάτη γυρισµένη στη Ν.∆., είναι γιατί η πενταετία 2004-2009 βρικολάκιασε πολιτικά και στοιχειώνει τη συντηρητική παράταξη.
Αγιογραφίες από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: