29.4.11

Χάσαμε τον Λούλη και τον βρήκαμε πάλι...


Είναι αδιανόητο να λέει ένα κόμμα εξουσίας «όχι» στο μνημόνιο...
Ο πολιτικός αναλυτής και επικοινωνιολόγος, Γιάννης Λούλης (εδώ), μίλησε σήμερα στον «Αθήνα 9.84» στην εκπομπή του Βασίλη Πάικου. Αναφέρθηκε στην Νέα Δημοκρατία και στην αλλάγή πλευσης του κόμματος με την εκλογή του κ. Αντώνη Σαμαρά.

«Είναι απόλυτα κατανοητό, όταν... αναλαμβάνει ένα κόμμα ένας καινούργιος αρχηγός, να θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα και συχνά να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Βάζει τη δική του σφραγίδα και προσπαθεί να κάνει καινούργιο ξεκίνημα και -αν θέλετε- να παραμερίσει, να σπρώξει μακριά, αυτά που θεωρεί λάθη των προκατόχων του.

Το ζήτημα είναι βέβαια, ότι όταν κάνεις αυτή την αλλαγή, τι στρατηγική επιλέγεις. Και για τη Νέα Δημοκρατία, στην παρούσα συγκυρία, η στρατηγική νομίζω θα ήταν απολύτως αυτονόητη. Στο ένα επίπεδο, το κόμμα θα κοίταζε να ανοιχτεί στο χώρο του κέντρου, γιατί αλλιώς θα συρρικνωθεί σε ένα σκληρό, δεξιό πυρήνα. Kαι για εμένα, ακόμα πιο σημαντικό -βέβαια αλληλένδετο είναι-, να ακολουθήσει μια υπεύθυνη και σοβαρή πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση, υιοθετώντας και αρκετές από τις θέσεις της κυβέρνησης, οι οποίες είναι αποφάσεις του κοινού νου, θα έλεγα…

Όφειλε να πει “ναι” στο μνημόνιο και να διαφωνήσει στις εφαρμογές του μνημονίου, στα επιμέρους σημεία του. Είναι αδιανόητο να λέει ένα κόμμα εξουσίας αυτή τη στιγμή “όχι” στο μνημόνιο, όταν τη συγκεκριμένη συγκυρία -ξεχνάμε ποια ήταν η συγκυρία-, τη 12η ώρα μας διέθεσαν οι δανειστές μας είτε μας άρεσε, είτε όχι και μας παρουσίασαν ένα πακέτο, το οποίο οφείλαμε να αποδεχτούμε. Από εκεί και πέρα, μπορεί να γίνει και άλλη διαπραγμάτευση, αναπροσαρμογές, αλλά αυτά είναι μια άλλη ιστορία…».

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως, υπάρχουν “βαρίδια”, τα οποία επωμίζεται η σημερινή Νέα Δημοκρατία. Αλλά, μη γελιόμαστε, εδώ είναι και ένα άλλοθι. Νομίζω ότι οι σοβαρότερες συνέπειες που υφίσταται η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή, είναι οι συνέπειες της στρατηγικής που έχει επιλέξει. Δεν είναι τυχαίο και εκεί δεν ευθύνεται η προηγούμενη κατάσταση, όποτε πέφτει η κυβέρνηση, γιατί η κυβέρνηση βεβαίως φθείρεται, παίρνει μέτρα ή δεν παίρνει αυτά τα μέτρα που πρέπει να πάρει ή καθυστερεί… Όποτε φθείρεται η κυβέρνηση, φθείρεται και η Νέα Δημοκρατία. Δηλαδή, την ώρα που ο ψηφοφόρος αποδοκιμάζει την κυβέρνηση, κοιτάζει πιο προσεκτικά την εναλλακτική λύση και φαίνεται ότι η εναλλακτική λύση δεν τον πείθει ή τον πείθει ακόμα λιγότερο».

Για τη Δημοκρατική Αριστερά και τη Δημοκρατική Συμμαχία:

«Ειδικότερα, για τα μικρότερα κόμματα και για το κόμμα της κ. Μπακογιάννη και για το κόμμα του κ. Κουβέλη, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ως προς το να κάνουμε εκτιμήσεις. Θα έλεγα, ότι τα ποσοστά τα οποία συγκεντρώνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι καθόλου κακά, διότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι σχεδόν το 1/3 πια των ψηφοφόρων ανήκουν στην αδιευκρίνιστη ψήφο. Άρα, εκεί υπάρχει μια δεξαμενή για μικρότερα κόμματα, τα οποία διαφοροποιούνται από τα άλλα, λέγοντας, ότι “εμείς είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες”. Και έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, για να διευκρινιστεί πού θα σταθεροποιηθούν τα κόμματα αυτά».
pisoporta.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: