20.4.11

Μετά την Κερατέα η Φυλή...


Μετά από την Κερατέα (και σε ένα βαθμό εξαιτίας της) νέα εστία έντασης δημιουργείται στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Φυλής, μετά και τη γνωστή επιστολή του δημάρχου κ. Δημήτρη Μπουραΐμη προς τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, ξεκαθάρισε ότι δεν θα... συνεχίσει να δέχεται επ' άπειρον η χωματερή της περιοχής σκουπίδια άλλων δήμων, όπως για δεκαετίες συνέβαινε με τα Ανω Λιόσια.

Κάλεσε, μάλιστα, τους δημάρχους της Αττικής να βρουν τρόπο να διαχειρίζονται μόνοι τους τα απορρίμματα των δήμων τους, προειδοποιώντας τους ότι έχουν μόλις δυόμισι χρόνια για να βρουν λύση, αφού τότε πρέπει να κλείσει το κύτταρο του ΧΥΤΑ, που λειτουργεί σήμερα στη Φυλή.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φυλής, με απόφασή του ζητεί το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής μέσα στα επόμενα δυόμισι με τρία χρόνια, απαιτεί να μην γίνει κανένα άλλο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική και απορρίπτει τις μεθόδους της καύσης, της βιοξήρανσης και οποιασδήποτε άλλης μορφής, προκρίνοντας μόνον την ανακύκλωση.

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, βασίσθηκε στην εισήγηση του δημάρχου, ο οποίος είχε υποστηριχθεί στις εκλογές από το ΠαΣοΚ, ενώ άλλες παρατάξεις με πρωτοβουλία των οποίων προκλήθηκε και η σχετική συζήτηση, ζήτησαν μετά τις εξελίξεις στην Κερατέα ακόμη και το άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής και την ακύρωση του περιφερειακού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Ο δήμος της Φυλής, όπως προκύπτει και από επιστολή την οποία είχε αποστείλει ο κ. Μπουραΐμης στον Πρωθυπουργό, εξαρτά το αν τελικά θα αποδεχτεί την κατασκευή των δύο εργοστασίων δυναμικότητας περίπου 1 εκατ. τόννων στην περιοχή, τα οποία προβλέπονται από τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείρτιση των αποριμμάτων στην Αττική, από το αν θα προχωρήσουν τα έργα σε Κερατέα και Γραμματικό, όπου προβλέπεται η κατασκευή αντίστοιχων εργοστασίων δυναμικότητας 350.000 τόνων ετησίως.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: