6.4.11

Φθορά...


ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΕΛΙΚΑ, τους αποχαιρετούµε εµείς πριν µας αποχαιρετήσουν αυτοί. Η πρόωρη έξοδος του Γκίντο Βεστερβέλε από την ηγεσία τουκόµµατος των γερµανών Φιλελευθέρων δείχνει πόσο έχει αλλάξει η κρίση την πολιτική. ΠΑΡΤΕΝΕΡ της Ανγκελα Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισµό CDU-CSU-FDP από το φθινόπωρο του 2009, ο Βεστερβέλε φαινόταν να τα ‘χει όλα. Για την ακρίβεια, από την αρχή συµπεριφερόταν ως ...ο συνοδηγός που επιµένει να οδηγεί το αυτοκίνητο. Είναι αλήθεια ότι οι απόψεις των Φιλελευθέρων αποδείχθηκαν κυρίαρχες σε πολλά θέµατα. Από τον πυρηνικό αφοπλισµό του ΝΑΤΟ – που δεν µας ενδιαφέρει. Ώς τηδιάσωση της Ελλάδας – που µας καίει. Ή µάλλονπου µας έκαψε. ∆ιότιη αδυναµία ενδοσυνεννόησης Μέρκελ - Βεστερβέλε είχε ωςαποτέλεσµα τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία του διµήνου Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2010 πουµας έστειλε αναγκαστικά στο ∆ΝΤ.

ΩΣΤΟΣΟ, από την κρίση δεν κέρδισε κανείς. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Γερµανία. Μέρκελ και Βεστερβέλε δέχθηκαν τα βέλη πολλών ευρωπαίων πολιτικών ότι έβαλαν το βραχυπρόθεσµο πολιτικό όφελος µπροστά από την αλληλεγγύη της ευρωζώνης. Αυτή µετράει ήττες στις περιφερειακές εκλογές. Αυτός είδε τους Φιλελεύθερους να πατώνουν στις δηµοσκοπήσεις, σε βαθµό πουνα αναζητούν άλλον αρχηγό για να τους οδηγήσει στην επόµενη φάση. Με απλά λόγια, η κρίση επιτάχυνε δραµατικάτην πολιτική φθορά. Αυτό προκύπτει καιαπό τις εξελίξεις στην Ιβηρική. Εκεί ο Χοσέ Θαπατέρο ρευστοποίησε προκαταβολικά το πολιτικό του µέλλον,δηλώνοντας ότι δεν ξανακατεβαίνει επικεφαλής των Σοσιαλιστών σε εκλογές.

ΤΟ ΕΡΓΟ λοιπόν «τρέχει». Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η τύχη του Βεστερβέλε προσφέρεται και για µια άλλη διαπίστωση. Οι «τζούνιορ» συνέταιροι των κυβερνητικών συνασπισµών δεν βγαίνουν κερδισµένοι σε αυτήν τη φάση. ∆εν είναι µόνο το κραχ των Φιλελευθέρων στη Γερµανία. Είναι και το κάζο που έχουν υποστεί οι Φιλελεύθεροι στη Βρετανία. Στο Λονδίνο, ο χαρισµατικόςΝικ Κλεγκ θεώρησε ότι κάνει το σωστό,συναινώντας σε κυβερνητική συµµαχία µε τον Ντέιβιντ Κάµερον. Εκτοτε το κόµµα κινείται µόνο σε µια κατεύθυνση –προς τα κάτω. Το επιχείρηµα της συναίνεσης σε συνθήκες εθνικής κρίσης ουδόλως έχει συγκινήσει τους ψηφοφόρους των βρετανών Φιλελευθέρων που τους έβλεπαν ως τρίτη λύση και όχι ως δεκανίκι των Συντηρητικών.

ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ οι διαπιστώσεις δεν είναι καθόλου άσχετες µε όσα συµβαίνουν και όσα πιθανώς θα συµβούνστην Ελλάδα. Το δικό µας χαρακτηριστικό είναι ο ταχύς κατακερµατισµός του πολιτικού σκηνικού προς τα δεξιά και τα αριστερά που θα λάβει χαρακτηριστικά πολυκοµµατικής έκρηξης αν δηµιουργήσει πολιτικό σχήµα και ο Γιάννης ∆ηµαράς. Μένει να δούµε πώς θα λειτουργήσει στα καθ’ ηµάς η επιτάχυνση της φθοράς και ποια θα είναι η προοπτική των µικρότερων κοµµάτων. Πιθανώς, θα ‘χει µια ευκαιρία να τα παρακολουθήσει όλα αυτά κι ο Βεστερβέλε, ερχόµενος για διακοπές στην Ελλάδα.
Αγιογραφίες απο τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: