4.4.11

Κινδυνεύουμε να πλημμυρίσουμε από σκουπίδια!...


Ανυποχώρητη στην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού εμφανίζεται η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι ο ΧΥΤΥ της Κερατέας και του Γραμματικού θα γίνει, ο... κόσμος να χαλάσει. Εναλλακτικές λύσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν και το επιχείρημά ότι... «εάν δεν γίνουν τα έργα, πέντε εκατομμύρια Αθηναίοι θα πλημμυρίσουν από σκουπίδια», προβάλλει όσο περνά ο καιρός ιδιαίτερα ρεαλιστικό.

Την ίδια στιγμή, η τροπή που έχει πάρει η υπόθεση κάνει τις εταιρείες να εκτιμούν ότι θα έχουν μεγαλύτερο κέρδος εάν το έργο τελικά ναυαγήσει. Μέχρι στιγμής, οι έμμεσες και άμεσες ζημιές κοστολογούνται από τις τεχνικές εταιρείες σε 1 εκατ. ευρώ και υποστηρίζουν ότι η υπόθεση δεν θα κλείσει, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού.

Το θέμα «φωνάζει» από καιρό ότι απαιτεί πολιτική λύση, την οποία οι συναρμόδιοι υπουργοί διστάζουν να δώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των μπλόκων, την πρόκληση επεισοδίων που από θαύμα δεν έχουν προκαλέσει ακόμη θύματα και ένα κυβερνητικό «Βατερλό», στο οποίο έχουν εμπλακεί πέντε κορυφαίοι υπουργοί (οι κ.κ. Ραγκούσης, Παπουτσής, Μπιρμπίλη, Ρέππας και Καστανίδης)!

Η μόνη σοβαρή εξέλιξη στην υπόθεση είναι ο ρόλος που επιχειρεί να παίξει η υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής, η οποία, με καθυστέρηση μηνών, μπήκε πρόσφατα με σοβαρά επιχειρήματα στο «κάδρο» των απορριμμάτων. Η τελευταία, κάτω από την πίεση των εξελίξεων, έχει αρχίσει να οργανώνει τη δική της άμυνα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και εμφανίζεται να έχει εξαντλήσει την υπομονή της στην υποδοχή 2,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων που παράγει ετησίως η Αττική. Στην περιοχή της Φυλής λειτουργεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ του Λεκανοπεδίου, ο οποίος όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λόγω του μεγάλου όγκου σκουπιδιών που δέχεται, θα κορεστεί πολύ σύντομα.

Γράμμα στον πρωθυπουργό

Η αγανάκτηση του δημάρχου Φυλής, κ. Δημήτρη Μπουραΐμη, έφτασε πρόσφατα μέχρι τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς. Σε επιστολή του, ο δήμαρχος ζητά να υλοποιηθεί άμεσα ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και τονίζει ότι ο ΧΥΤΑ της περιοχής αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. Όπως τονίζει, ο χρόνος ζωής του δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 χρόνια και σημειώνει ότι, εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών, «τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Παρά το «καμπανάκι» όμως του κ. Μπουραΐμη, η υπόθεση της Κερατέας έχει φτάσει στα άκρα. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι από ένα κίνημα λαϊκής αντίδρασης και οργής, έχει αρχίσει να περιθωριοποιείται και εμφανίζεται να οργανώνεται και να καθοδηγείται από μία κλειστή ομάδα απόστρατων αξιωματικών και δημοτικών παραγόντων, με συμφέροντα στην περιοχή. «Έφτασαν να βάλουν δυναμίτη στο σπίτι του δημάρχου Λαυρεωτικής, επειδή θεωρούν ότι έχει αρχίσει να είναι υποχωρητικός» δηλώνει άνθρωπος που συνδέεται με τον ΧΥΤΥ της Κερατέας και υποστηρίζει ότι η υπόθεση έχει εκτροχιαστεί.

Ευθύνες αποδίδονται από στελέχη των εταιρειών που κατασκευάζουν το ΧΥΤΥ και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστο Παπουτσή, τον οποίο επικρίνουν γιατί, όπως λένε, θα μπορούσε να είχε προχωρήσει σε συλλήψεις όσων υποκινούν τα επεισόδια. Τονίζουν όμως ότι, ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει ρήγμα στην κυβέρνηση, με τον υπουργό να εμφανίζεται πρόθυμος να αποσύρει τα ΜΑΤ από την περιοχή, χωρίς καμία διάθεση δυναμικής παρέμβασης. Εκείνος με τη σειρά του τονίζει ότι «κάποιοι επωφελούνται από τον πόλεμο της Κερατέας» και επιρρίπτει ευθύνες και αδράνεια στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στη συνέχιση των έργων επιμένει και ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κ. Ηλίας Λιακόπουλος, ο οποίος αναφέρει ότι μέσα στην εβδομάδα θα παραδοθούν στους συναρμόδιους υπουργούς (Ραγκούση-Μπιρμπίλη) τα ολοκαίνουρια τεύχη δημοπράτησης για το διαγωνισμό που αφορά στα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικής αξίας 350 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι θα είναι ανοικτός -ο διαγωνισμός- σε όλες τις τεχνολογίες, πλην της καύσης σύμμεικτων αποβλήτων και ότι θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: