27.3.10

Ο Γιώργος πήγε πάσο στο φουλ της Μέρκελ...

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Χωρίς διαπραγμάτευση...
Το φουλ της ντάμας (Αγκελα Μέρκελ) με βαλέδες (Νικολά Σαρκοζί - Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ) κέρδισε στο πόκερ που παίχτηκε στη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών, όχι μόνο για το ελληνικό πρόβλημα αλλά και για τη νέα στρατηγική που θα ακολουθηθεί την επόμενη 10ετία στην Ε.Ε.
Η Αθήνα, τα χαρτιά της οποίας δεν ήταν καλά από την αρχή του παιχνιδιού, προσπάθησε να «μπλοφάρει» ανεπιτυχώς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά προκειμένου να παραμείνει στο παιχνίδι μέχρι το τέλος υποχρεώθηκε να...

αποδεχτεί τους όρους. Οι μεγάλοι «χαμένοι», όμως, ήταν ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζον Κλοντ Γιουνκέρ και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επέβαλε το ΔΝΤ

Η Αγκελα Μέρκελ, λοιπόν, ήταν η μεγάλη νικήτρια της συνόδου, κάτι που αναγνωρίστηκε χθες από τον ευρωπαϊκό Τύπο. Βέβαια, αυξάνονται τα ερωτήματα για το πού βαδίζει η Ε.Ε. με τις μεθόδους Μέρκελ, αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι «πήρε αυτά που ήθελε» στη Σύνοδο Κορυφής.

Τι πήρε; Για την περίπτωση της Ελλάδας επέβαλε την είσοδο στο παιχνίδι του ΔΝΤ, υποχρεώνοντας τους πολέμιους αυτής της «λύσης» να μιμηθούν τη στρουθοκάμηλο. Αυτοί είναι οι Ζ.Κ. Γιουνκέρ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Χ. Θαπατέρο, ο οποίος μάλιστα προεδρεύει των «27», και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ. Μπαρόζο, αν και η αλλαγή στάσης του τελευταίου δεν αποτελεί έκπληξη. Μόνο ο Ζ.Κ. Τρισέ αντέδρασε κάπως, με τη δήλωσή του ότι «είναι πολύ κακό να αποποιούνται των ευθυνών τους οι χώρες της ευρωζώνης». Εσπευσε, όμως, στη συνέχεια να χαιρετήσει κι αυτός τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Επίσης, η καγκελάριος πέτυχε να υιοθετηθεί από τους ηγέτες ότι «ο κοινοτικός μηχανισμός, ο οποίος συμπληρώνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, πρέπει να θεωρείται ως έσχατο μέτρο». Αυτό είχε ζητήσει από την αρχή και το πήρε, χωρίς μάλιστα να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια. Το ίδιο και για τις «αυστηρές προϋποθέσεις» που προβλέπονται για τη χώρα (Ελλάδα) που θα αναγκαστεί να κτυπήσει την πόρτα της ευρωζώνης και του ΔΝΤ για δανειοδοτήσεις με επιτόκια που «θα διαμορφώνονται με μη χαριστικούς όρους».

Χωρίς διαπραγμάτευση

Είναι ενδεικτικό το πώς επιτεύχθηκε η συμφωνία για την Ελλάδα. Συναντήθηκαν στην αρχή σε μία αίθουσα η Α. Μέρκελ με τον Ν. Σαρκοζί. Στη συνέχεια προστέθηκαν στην παρέα ο Χ.Β. Ρόμπαϊ και ο Ζ.Κ. Τρισέ. Οταν ολοκληρώθηκε το κείμενο, προσκλήθηκε τελευταίος ο Γ. Παπανδρέου, στον οποίον παρουσιάστηκε η συμφωνία. Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε το κείμενο χωρίς να γίνει καμία διαπραγμάτευση... Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ελληνική πλευρά διαπίστωσε αμέσως ότι ικανοποιούνται πλήρως οι θέσεις της...

Η επιβολή των θέσεων της Α. Μέρκελ, όμως, δεν περιορίζεται στο θέμα της Ελλάδας. Επεκτάθηκε, με πρόσχημα το ελληνικό πρόβλημα, και γενικά στη στρατηγική της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια. Προώθησε, λοιπόν, σε συνεργασία με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Χ.Β. Ρόμπαϊ, τη θέση της περί αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής στο εξής στην ευρωζώνη. Με βάση την απαίτηση αυτή της καγκελαρίου αναμένεται να σχεδιαστεί το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα είναι ουσιαστικά ένα πρόσθετο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα απλώνει τα πλοκάμια του στη δημοσιονομική πολιτική των 16. Ο Χ.Β. Ρόμπαϊ αναγνώρισε ότι στο θέμα της πρόσθετης δημοσιονομικής πειθαρχίας ανέλαβε με τον Ζ. Μπαρόζο «να δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας για εισαγωγή πρόσθετων μέτρων». Και διευκρίνισε ότι η εν λόγω ομάδα εργασίας «θα προέρχεται από τα 27 κράτη-μέλη και όχι μόνο από την ευρωζώνη...

Καπέλο στους υπουργούς

Ως αντάλλαγμα, η Α. Μέρκελ αποδέχτηκε την πρόταση του Νικολά Σαρκοζί να αναλάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.». Πρόκειται για ένα παλιό όνειρο του Γάλλου προέδρου, να καπελώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις συνόδους υπουργών της ευρωζώνης, την ΕΚΤ και την Επιτροπή. Μία δεινή ήττα για τον πρόεδρο των 16 Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον Ζ.Κ. Τρισέ και τον Ζ. Μπαρόζο.
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: