30.3.10

Εγκλημα χωρίς τέλος...

Η έξαρση του τρομοκρατικού φαινομένου σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη εγκληματικότητα έχουν φέρει σε απόγνωση πολίτες και διωκτικές αρχές.
Η επικαιρότητα καταγράφει διαρκώς αλλεπάλληλα κρούσματα βίας, δημιουργώντας την εικόνα ενός εφιάλτη χωρίς χρώμα και σύνορα που σκιάζει την καθημερινότητα.
Οι ελπίδες της Αστυνομίας να βρει την άκρη του νήματος για τις νέες τρομοκρατικές οργανώσεις, μετά τον θάνατο του 35χρονου βιολόγου Λάμπρου Φούντα στη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, αποδείχτηκαν μέχρι...
στιγμής φρούδες.


Από τις έρευνες που ακολούθησαν δεν βρέθηκε κανένα σημαντικό στοιχείο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην καρδιά της νέας τρομοκρατίας και στο ξήλωμα των πυρήνων της.

Ανευ αποτελέσματος αποδείχτηκαν και οι δημοσιεύσεις φωτογραφιών, τόσο του 35χρονου βιολόγου όσο και του 22χρονου φοιτητή που συνελήφθη πριν από μερικές μέρες με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Αντίθετα η συχνότητα των τρομοκρατικών επιθέσεων αυξήθηκε μετά από τα γεγονότα της Δάφνης.

Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν τρεις βομβιστικές ενέργειες, την ευθύνη των οποίων ανέλαβαν με προκήρυξη οι οργανώσεις Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών, ενώ ακολούθησε η αγνώστου ταυτότητας βόμβα στα Πατήσια, η οποία διαμέλισε τον 15χρονο Αφγανό και τραυμάτισε την 10χρονη αδελφή του και τη μητέρα του.

Από την άλλη πλευρά οι ληστείες, αιματηρές ή μη, και οι κάθε είδους εγκληματικές ενέργειες με οικονομικά κίνητρα έχουν εξελιχθεί σε στοιχείο της καθημερινότητας, χωρίς τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί να επιφέρουν ακόμα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η χθεσινή ληστεία μετά φόνου στα Πατήσια, με θύμα τον 55χρονο Παναγιώτη Κλειτσάκη, συνέπεσε με την «πρεμιέρα» που έκαναν στους δρόμους της πρωτεύουσας 2.004 εποχούμενοι αστυνομικοί, ειδικά εκπαιδευμένοι για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την καταδίωξη και σύλληψη ληστών.

Μαύρα στοιχεία
Δεκαέξι ληστείες την ημέρα

Δεκαέξι ληστείες κάθε 24 ώρες σημειώνονται κατά μέσο όρο στην επικράτεια τις τελευταίες μέρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αττική, όπου οι ληστείες φτάνουν μερικές φορές και τις 15 ημερησίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών καταγράφεται στους δρόμους, με θύματα κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένα άτομα, μεταφορείς χρημάτων και ανήλικους, ενώ ακολουθούν αριθμητικά οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κάθε είδους και τράπεζες.

Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός ληστειών που γίνεται σε σπίτια, ύστερα από εισβολές ένοπλων κακοποιών, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε υψηλή θέση στην κατηγορία των θυμάτων ληστειών εξακολουθούν να βρίσκονται οι οδηγοί ταξί, οι υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών. Ο κατάλογος των στόχων των ληστρικών συμμοριών συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα και άτομα που δεν το περίμεναν ποτέ. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε το φαινόμενο της εισβολής ενόπλων σε ταβέρνες, όπου οι δράστες ληστεύουν ιδιοκτήτες και πελάτες.

Εγιναν επίσης στόχος ληστών ιατρεία, ζαχαροπλαστεία, Ιντερνετ καφέ και άλλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι δράστες των ληστειών δεν στοχεύουν πάντα σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τους αρκεί πολλές φορές το κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή ή το μεροκάματο ενός ιδιοκτήτη περιπτέρου ή οδηγού ταξί. Το τραγικό όμως είναι ότι υπάρχουν μέλη ληστρικών συμμοριών, που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για ασήμαντο λόγο. Πριν κλείσει ένα 24ωρο από τη δολοφονία ενός 60χρονου στα Πατήσια, από άγνωστο που εκτιμάται ότι είχε κίνητρο τη ληστεία, σημειώθηκε η χθεσινή ληστεία μετά φόνου και μάλιστα στην ίδια περιοχή.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

9.1.2010 Εκρηξη ωρολογιακής βόμβας σε μαντεμένιο καλάθι απορριμμάτων, δίπλα στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Ανέλαβε την ευθύνη η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

19/3/2010 Ισχυρή έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους

20/3/2010 Εκρηξη στην είσοδο της πολυκατοικίας που μένει ο αντιπρόεδρος της ελληνοπακιστανικής κοινότητας Ανουάρ Ικμπάλ στα Κάτω Πατήσια

20/3/2010 Εκρηξη ισχυρού ωρολογιακού μηχανισμού στη διεύθυνση Αλλοδαπών - Μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη 24. Ανάληψη ευθύνης για τις προηγούμενες 3 επιθέσεις από Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, Αντάρτικη ομάδα τερροριστών - ΚΟΜΜΑΝΤΟ Λ. ΦΟΥΝΤΑΣ.

Τάκης Τερζής ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: