31.3.10

Νέο σκάνδαλο συγκάλυψης υπόθεσης παιδεραστίας από ιερέα εμπλέκει το Βατικανό...

Το Βατικανό εμπλέκει σε υπόθεση συγκάλυψης παιδεραστίας από καθολικό ιερέα, δικηγορική εταιρεία. Η εταιρεία αναφέρει ότι η Αγία Έδρα γνώριζε για τις πράξεις Κουβανού ιερέα ήδη από το 1968.
Η νέα υπόθεση σχετίζεται με τον Κουβανό κληρικό Ερνέστο Μαρία Ρούμπιο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1968, εξαιτίας «προβλημάτων ηθικού χαρακτήρα». Ο ιερέας κατέφυγε τότε στις ΗΠΑ και εργάστηκε σε ενορία του Μαϊάμι.
Ένα άτομο, που επιθυμεί να...
μην κοινοποιηθεί το όνομά του, καταγγέλλει ότι υπέστη σεξουαλική παρενόχληση, στη διάρκεια της εφηβείας του, από το 1985 έως το 1987, όταν εκκλησιαζόταν σε ενορία του Μαϊάμι.

Η Τζέσικα Αρμπουρ δικηγόρος του καταγγέλοντος και ακόμα πέντε ατόμων που υποστηρίζουν ότι υπήρξαν θύματα του ιερέα από το 1977 έως το 1987 δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Βατικανού στις ΗΠΑ ζήτησε από την Εκκλησία του Μαϊάμι να προστατεύσει τον Κουβανό ιερέα, μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Τζέσικα Αρμπουρ, ο Κουβανός ιερέας «κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους».

Το ισχυρότατο «συμβούλιο για την ορθότητα της πίστεως» γνώριζε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το 1968 για τις πράξεις του ιερέα. Ωστόσο, τα έγγραφα χάθηκαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο σημερινός Πάπας υπήρξε από το 1981 έως το 2000 επικεφαλής του συμβουλίου, το οποίο νομιμοποιείται να επιβάλει τιμωρίες -ακόμη και καθαίρεση- σε κληρικούς που έχουν προβεί σε ανάρμοστη συμπεριφορά.

«Υπήρξε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα -από το Βατικανό έως την αρχιεπισκοπή του Μαϊάμι και ακόμα και από την επισκοπή της Κούβας όπου βρισκόταν αρχικά- για συγκάλυψη και προστασία αυτού του άνδρα» δήλωσε η δικηγόρος.

«Με εντολή του Βατικανού, είπαν: 'Παρακαλούμε προστατέψτε τον'. Και αυτό έκαναν για 30 χρόνια» πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Πάπας είχε κατηγορηθεί από την εφημερίδα New York Times για συμμετοχή σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουϊσκόνσιν και ενός Γερμανού κληρικού, που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.

Η πάγια θέση του Βατικανού είναι ότι «ο πάπας Βενέδικτος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων περιπτώσεων και κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να τιμωρηθούν οι κληρικοί, που κατηγορήθηκαν για παιδοφιλία».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: