30.3.10

Παραιτήσεις για το «μπλακ άουτ»...

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι... κάτι δεν πάει καλά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση που για άλλη μια φορά προχθές υπέστη «μπλακ άουτ» το οποίο κράτησε 40 λεπτά. Εξαιτίας τεχνικής βλάβης, όπως λέγεται, βρέθηκαν εκτός «μάχης» όλα τα στούντιο της ΕΡΤ και δεν ήταν δυνατή η οποιαδήποτε απευθείας μετάδοση.

Η ζημιά δημιουργήθηκε στις 23.00 κι ενώ μεταδίδονταν από τη ΝΕΤ η «Αθλητική Κυριακή» και από την ΕΤ-1 το δελτίο ειδήσεων με αποτέλεσμα να...

...μεταδίδεται όλο αυτό το διάστημα μαγνητοσκοπήμενο πρόγραμμα. Και τι πρόγραμμα. Ντοκιμαντέρ του History Channel για την... οκνηρία, την τεμπελιά! Ε, αν μη τι άλλο ορισμένοι στη δημόσια τηλέοραση έχουν χιούμορ...

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Γιώργος Γαμπρίτσος, έπειτα από εντολή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ζήτησε τις παραιτήσεις των διευθυντών τεχνικών υπηρεσιών και λειτουργίας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης τις οποίες έχει στη διάθεσή του αλλά θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται. Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε επίσης να προχωρήσει άμεσα και σύντομα ο έλεγχος για να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια του 40λεπτου «μπλακ άουτ», ενώ δεν αποκλείεται ανάλογα με τα αποτελέσματα να ζητηθούν και άλλες παραιτήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΕΡΤ έκανε λόγο για βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας ηλεκτρικού ρεύματος των στούντιο στην Αγία Παρασκευή. «Τα ακριβή αίτια -σημειώνεται- της τεχνικής βλάβης διερευνώνται. Η ΕΡΤ ζήτησε συγγνώμη από τους τηλεθεατές γι' αυτή τη διακοπή». Είναι όμως δυνατόν μια βλάβη να βγάλει εκτός «μάχης» όλα τα στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης; Και πώς γίνεται να μην έχει προβλεφθεί για τέτοιες περιπτώσεις ένα από τα λεγόμενα «by pass», ώστε να προσπεραστεί προσωρινά το πρόβλημα σε σύντομο χρονικό διάστημα και να μην χρειαστεί να περάσουν 40 λεπτά για να επανέλθουν σε κανονική ροή μετάδοσης ΝΕΤ και ΕΤ-1; Εκείνη την ώρα μάλιστα είχαμε και την έκρηξη της βόμβας που κόστισε τη ζωή σε έναν 15χρονο πρόσφυγα και τραυμάτισε την αδελφή και τη μητέρα του. Και η δημόσια τηλεόραση αδυνατούσε να μεταδώσει οποιοδήποτε στοιχείο.

Να θυμίσουμε ότι κάτι παρόμοιο είχε αντιμετωπιστεί και στην πρεμιέρα (όχι την επίσημη με την τελετή έναρξης) των Ολυμπιακών Αγώνων στην πρώτη μετάδοση ποδοσφαιρικού ματς. Τότε είχαμε ένα 25λεπτο «μπλακ άουτ» στο μάστερ κοντρόλ της ΕΤ-1 κατά τη μετάδοση του πρώτου αγώνα της Εθνικής μας ομάδας με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της Κορέας. Το περιστατικό οδήγησε σε παραίτηση (που έγινε αποδεκτή) του τότε γενικού διευθυντή τηλεόρασης Τζώνυ Καλημέρη και στην απομάκρυνση του διευθυντή λειτουργίας της γενικής διευθύνσης Γ. Παπαμώκου παρότι είχε ενημερώσει με επιστολές του ότι θα υπάρξει «αδυναμία ανταπόκρισης» στους Ολυμπιακούς. Την παραίτησή του είχε υποβάλει και ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Αγγελος Στάγκος η οποία όμως δεν είχε γίνει αποδεκτή. «Μπλακ άουτ» και μάλιστα 40λεπτο είχαμε στην ΕΡΤ και την περίοδο του Euro 2004 κατά τη μετάδοση της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης μεταξύ Λετονίας και Γερμανίας με το πρόβλημα τότε να εντοπίζεται σε κάποιους πομπούς.

Η δημόσια τηλεόραση όμως εκείνη την περίοδο είχε εκταμιεύσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να εξοπλιστεί κατάλληλα και να δημιουργήσει σωστές υποδομές, ενώ από τότε μέχρι σήμερα έχουν ξοδευτεί και άλλα μεγάλα ποσά για τεχνικές βελτιώσεις· δημιουργήθηκαν τα ψηφιακά της κανάλια και το αρχείο της. Αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν εξαιτίας ενός προβλήματος στην τροφοδοσία ρεύματος να τινάζεται ολόκληρο το σύστημα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον «αέρα». Πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχουν εφεδρικά συστήματα για τη λειτουργία σε τέτοιες περιπτώσεις; Και γιατί δεν υπήρξε κάποια αντίδραση σε σύντομο διάστημα αλλά χρειάστηκε να περάσουν 40 λεπτά για να βρεθεί λύση;

Τέτοιου τύπου καταστάσεις σε συνάρτηση με τις επικρίσεις για τα «χρυσά συμβόλαια», τους αργόμισθους, τους διπλοθεσίτες και τα ποσά που ξοδεύονται σε μικτές παραγωγές και απευθείας αναθέσεις απαξιώνουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία οι Ελληνες πολίτες καταβάλλουν σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο «γίγαντας» δείχνει ότι εξακολουθεί να παραμένει καθηλωμένος στα δυστυχώς όπως φαίνεται «πήλινα πόδια» του, δίχως αντανακλαστικά, και σε μια περίοδο που υποτίθεται επιχειρούνται αλλαγές είναι αναμενόμενο να δημιουργούνται ερωτήματα για το τι συμβαίνει τελικά στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
ΣΩ.ΜΑ. - Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: