3.3.10

Γολγοθάς χωρίς... αντίδωρο...

Τέλος εποχής κήρυξε, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου και ζήτησε θυσίες απ’ όλους για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας και να διασφαλιστεί ένα καλύτερο αύριο.
Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε τη βούλησή του να λάβει όποιες αποφάσεις χρειαστούν και ξεκαθάρισε στα στελέχη του πως δεν θα ανεχθεί λιποτάκτες! Ουσιαστικά, έστρωσε το χαλί για τη λήψη επώδυνων εισοδηματικών και φορολογικών μέτρων.
Γ. Παπανδρεου: «Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αναγκάζεται να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα»
Γ. Παπανδρεου: «Η κυβέρνηση σήμερα...
αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αναγκάζεται να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα»

Οι αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Ο Γ. Παπανδρέου κατέστησε χθες σαφές πως υπάρχει άμεσος κίνδυνος στάσης πληρωμών. «Δεν κινδυνεύει ο 14ος μισθός, αλλά ο 6ος, ο 5ος και ο 4ος, να μη μπορούμε να δώσουμε συντάξεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, χρησιμοποίησε δραματικούς τόνους για να περιγράψει το πρόβλημα: Πόλεμος, καταστροφή, όλεθρος είναι μερικοί μόνο από τους όρους που χρησιμοποίησε.

Απέδωσε τη δυσχερή θέση της χώρας στις κυβερνήσεις της ΝΔ, αν και αναγνώρισε διαχρονικές ευθύνες για όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης.

Πυρά
Ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που απέτρεψαν τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

«Ζήτησαν αναβολή, επέλεξαν να φυγομαχήσουν. Ειδικά η ΝΔ αρνείται επίμονα να αναλάβει τις δικές της ιστορικές ευθύνες, προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες των στελεχών της», υπογράμμισε σε μία από τις πρώτες του φράσεις και φωτογράφισε τον Α. Σαμαρά που καλύπτει τον Κ. Καραμανλή.

«Δεν χωρούν τακτικισμοί και μικροκομματικοί υπολογισμοί», προσέθεσε, «αυτή την ώρα ιστορικών αποφάσεων, ο λαός μας, οι πολίτες περιμένουν να αναλάβουμε ο καθένας τις ευθύνες που μας αναλογούν». «Εμείς πάμε μπροστά, παρότι δεν ευθυνόμαστε για τη σημερινή τραγωδία που περνά ο τόπος, είμαστε αποφασισμένοι, έτοιμοι, να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, δεν λιποτακτούμε», συνέχισε και δήλωσε «γνώση του πρόσκαιρου πολιτικού κόστους των αποφάσεών μας».

Απάντησε σε όσους τον κατηγορούν για αθέτηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. «Εγώ προτιμώ να σταθώ μπροστά σας, μπροστά στους Ελληνες πολίτες, και να μιλήσω με κάθε ειλικρίνεια, κατ’ αρχάς για το τι θα συμβεί αν δεν τις λάβουμε αυτές τις αποφάσεις», τόνισε.

«Μια λεπτή γραμμή που χωρίζει το σήμερα, το τώρα, από την ημέρα που θα έρθει να ζητήσουμε ένα ακόμη δάνειο από τους πιστωτές μας, από τις διεθνείς αγορές, και θα βρούμε τις πόρτες κλειστές, ή θα βρεθούμε μπροστά σε δυσβάσταχτα επιτόκια», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Εδωσε τη δική του θέση και για όσους υποστηρίζουν πως οι περικοπές και οι φόροι θα προκαλέσουν ύφεση.

«Αυτό που μας απειλεί πρωταρχικά δεν είναι η ύφεση, αλλά κάτι ακόμα χειρότερο. Να βρεθούμε σε αδυναμία δανεισμού. Ασφυξία πληρωμών»! «Καλώ όλους να σκεφτούν τι θα συμβεί στη χώρα μας και στους πολίτες αν το κράτος δεν μπορέσει κάποια μέρα στο προσεχές μέλλον να καταβάλει μισθούς και συντάξεις. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας στραγγίσει.

Αν ο δανεισμός του κράτους γίνει απαγορευτικός. Αν αυτό συμπαρασύρει τα επιτόκια όλων των δανείων, τα στεγαστικά δάνεια, τα δάνεια των επιχειρήσεων, κάθε είδους ιδιωτικό δανεισμό», ήταν μία από τις πιο δραματικές παραγράφους στη χθεσινή ομιλία του.

Προς δημόσιους υπαλλήλους
Ζητούμε να τα βγάζουν πέρα με λιγότερα

Ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να συμβάλουν όλοι. Η κυβέρνηση σήμερα αναγκάζεται να ζητήσει τη συμβολή όλων των πολιτών, αναγκάζεται να ζητήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα», είπε, προαναγγέλλοντας τους «στόχους» των αποφάσεων. Εσπευσε, όμως, να δεσμευθεί ότι «δεν θα επιτρέψω να αφήσουμε τους υπάλληλους και τους συνταξιούχους να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα και όσοι πλούτισαν σε βάρος του Δημοσίου να συνεχίσουν να πίνουν στην υγεία του κορόιδου»!

Μίλησε για «ένα νέο ρεύμα στην κοινωνία, που φεύγει από τα στενά τείχη των κομματικών αντεγκλήσεων». «Αυτοί είναι οι σύμμαχοί μας» διακήρυξε, «είναι η ώρα να γίνουμε όλοι ένα και να παλέψουμε, ο καθένας με τη δύναμη και τις δυνατότητες που έχει, για την πατρίδα μας».

Επιχείρησε να δώσει μία θετική προοπτική. «Οι αποφάσεις μας είναι επιβεβλημένες, αλλά αποτελούν μόνο την αρχή, την αρχή ενός νέου ξεκινήματος», είπε χαρακτηριστικά. «Η απώλεια εισοδημάτων από αυτή την επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή, πρέπει γρήγορα να αντισταθμιστεί από διαρθρωτικά μέτρα, ώστε αυτή η χώρα επιτέλους να αρχίσει ξανά να παράγει», σημείωσε. «Τελειώνει για τη χώρα μας μια ολόκληρη εποχή. Και πρέπει να τελειώσουμε με αυτή την εποχή διά παντός. Και να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας μας» ήταν το κεντρικό του μήνυμα.

Και μήνυμα στο εσωτερικό
Δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνηση να λιποψυχήσει

Στο πλαίσιο αυτό ξεκαθάρισε την προσωπική του στάση: «Ως πρωθυπουργός, όμως, δεν έχω το περιθώριο απλώς να διαπιστώνω το πρόβλημα. Να το σχολιάζω ή ακόμα να το ξορκίζω με εύκολα συνθήματα και παχιά λόγια - τα οποία παλαιότερα είχαμε ακούσει από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα προχωρήσω σε κάθε απόφαση που χρειάζεται για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

«Θα δώσω όλο μου το είναι», δεσμεύθηκε και έστειλε ένα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του: «Με το βάρος που θα πέσει στις πλάτες των μισθωτών, δεν θα ανεχτώ από κανέναν στην κυβέρνησή μου να παρακάμπτει ή να λιποψυχά στη μάχη ενάντια στα προνόμια των λίγων»!

Νωρίτερα, την αντίθεσή τους στην περικοπή του 14ου μισθού είχαν εκφράσει ο Φ. Πετσάλνικος, ο Χ. Καστανίδης, ο Χρ. Παπουτσής, ο Π. Ευθυμίου, ο Σ. Ξυνίδης κ.ά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής ρωτήθηκε αν τα μέτρα θα ισχύσουν και για τον ιδιωτικό τομέα: «Ο ιδιωτικός τομέας είναι μια διαφορετική περίπτωση. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και προς το παρόν δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα».

Η χώρα
Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου

«Βρισκόμαστε σήμερα σε κατάσταση πολέμου απέναντι στα αρνητικά σενάρια για την πατρίδα μας» συνέχισε, «αυτό που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση από την πρώτη μέρα που ανέλαβε δεν έχει προηγούμενο». Εφερε ένα παράδειγμα: «Σκεφτείτε έναν επιχειρηματία, ο οποίος χρωστάει, δανείζεται, αυτά τα σπαταλά, πιθανώς τα παίζει στο καζίνο, ξαναζητά δανεικά, τα ξανασπαταλά, και πια όταν πάει ξανά να δανειστεί, δεν βρίσκει δανειστές. Τρέχει τότε για να σωθεί σε τοκογλύφους. Αυτό αποτελεί την τελική πράξη της χρεοκοπίας»! Δικαιολόγησε και τις επιθέσεις από ξένα ΜΜΕ, λέγοντας πως δεν φταίνε οι άλλοι λαοί για τα δικά μας χρέη.

Γιάννης Αντύπας ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: