3.3.10

Πιλάτος...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΓΙΑΤΙ ΗΡΘΕ στην Ελλάδα ο Όλι Ρεν; ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: για να φάει σφυρίδα με τον Πάγκαλο. Ποιος χάνει τέτοια ευκαιρία; Απάντηση δεύτερη: για να έχει την εμπειρία εισόδου σε κυβερνητικό κτίριο εν μέσω ρίψεων δακρυγόνων, όπως έγινε στο υπουργείο Εργασίας. Για έναν πολιτισμένο ψυχρό Φινλανδό πολιτικό πρόκειται σαφώς για εξωτικό περιστατικό. Απάντηση τρίτη: για να μεταφέρει στην κυβέρνηση Παπανδρέου κάποια μηνύματα και να περάσει στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα. Ο Ρεν δεν ήταν ζεστός- υπήρξε όμως πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του και...
μας ζήτησε να κάνουμε κουράγιο.

ΔΗΜΟΣΙΩΣ, ο Όλι δεν φέρθηκε ως Σκανδιναβός αλλά ως Βόρειος επισκέπτης που προσέχει πώς συμπεριφέρεται σε χώρα μεσογειακή. Δηλαδή που λαμβάνει υπ΄ όψιν ότι βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον όπου όλα ερμηνεύονται συγκινησιακά και οι εκρήξεις συναισθήματος είναι σαν λάδι στο ψωμί. Η στάση αυτή έχει πολλές εξηγήσεις.

ΕΞΗΓΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: η υπερβολή των Γερμανών σε δηλώσεις πρωτοφανούς αναισθησίας. Μπορεί η Άνγκελα Μέρκελ να στρογγύλεψε τις διατυπώσεις της, αλλά οι ακρότητες δεν λείπουν: από το «Φόκους» που μας έδειξε το δάχτυλο μέχρι τον Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μέρα παρά μέρα ζητάει να μας στείλουν στο ΔΝΤ. Εξήγηση δεύτερη: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε λεπτή θέση. Κι αυτό γιατί ενεπλάκη στην πρώτη αναθεώρηση δημοσιονομικών στοιχείων, την περίφημη «απογραφή» Αλογοσκούφη, που έγινε το 2004 με τις ευλογίες του Ζοζέ Μπαρόζο και τη συνέργεια του προκατόχου τού Όλι στο χαρτοφυλάκιο Οικονομικών, του Ισπανού Χοακίν Αλμούνια. Εξήγηση τρίτη: η διεθνής κατάσταση είναι εύθραυστη. Το ευρώ έχει χάσει έναντι του δολαρίου- κάποιοι το βλέπουν να οδεύει προς το 1,10- και η ευρωζώνη έχει απολέσει την αίγλη της. Ισπανία και Πορτογαλία φοβούνται μη δεχθούν επίθεση από τα φαντς που κάνουν ένα διάλειμμα βάζοντας στόχο τη Βρετανία. Μια στραβοτιμονιά στην Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει καραμπόλα.

ΜΕ ΑΠΛΑ λόγια, βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Δημοσίως, ο Όλι Ρεν ήταν διπλωματικός. Κατ΄ ιδίαν όμως ο Φινλανδός άφησε στις συζητήσεις του με την κυβέρνηση να εννοηθεί ότι δεν είναι μόνιμα τα σκληρότερα μέτρα που έρχονται να συμπληρώσουν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Δηλαδή άσκησε πίεση. Χωρίς όμως να είναι και συγκεκριμένος. Εξ ου και χθες, αφού είχε γυρίσει στις Βρυξέλλες, μπόρεσε ο εκπρόσωπός του να βγει και να πει ότι ο Ρεν δεν ζήτησε περικοπή του 14ου μισθού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Όλι είναι κάτι σε Σκανδιναβό Πόντιο Πιλάτο.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: