25.9.09

Συλλήψεις με χρονοκαθυστέρηση...

Στις τυχόν διασυνδέσεις των τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν χθες, με... χρονοκαθυστέρηση, στο Χαλάνδρι και το Γαλάτσι με την οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών» και άλλες ένοπλες ομάδες έχει επικεντρωθεί το ενδιαφέρον των αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, δεδομένου ότι η εξάρθρωση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», για την οποία είναι βέβαιοι, θεωρείται περιορισμένου εύρους επιτυχία.

Στην ανεύρεση στοιχείων που θα οδηγούν σε άλλες οργανώσεις ελπίζει και η πολιτική ηγεσία της Αστυνομίας, προκειμένου να...

...εκμεταλλευτεί πολιτικά την επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής, εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Τα στοιχεία πάντως που έχουν προκύψει δεν φαίνεται να οδηγούν τις έρευνες σε άλλη κατεύθυνση, εκτός από την οργάνωση που τοποθέτησε τη μικρής ισχύος βόμβα έξω από το σπίτι της κυρίας Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι.

Εκτός από την έτοιμη προς τοποθέτηση βόμβα που βρέθηκε στη γιάφκα στο Χαλάνδρι, η οποία ήταν πανομοιότυπη με αυτήν που εξερράγη στο Κολωνάκι, και τα εξαρτήματα για την κατασκευή βομβών, όπως τα καλώδια, η εκρηκτική ύλη, τα ρολόγια και οι κατσαρόλες, δεν ανακαλύφτηκαν στοιχεία που να παραπέμπουν στη «Σέχτα» ή σε άλλη οργάνωση.

Η έρευνα βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς υπάρχει το κεφάλαιο των σκληρών δίσκων από τους υπολογιστές που κατασχέθηκαν και το πλήθος των αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού που συγκεντρώθηκαν από τα σπίτια στο Χαλάνδρι και το Γαλάτσι, τα οποία ερευνήθηκαν εξονυχιστικά.

Επίσης από την έρευνα στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών θα διαπιστωθεί αν υπάρχει η παραμικρή διασύνδεση με άλλες οργανώσεις.

Το γεγονός όμως ότι στα σπίτια που ερευνήθηκαν δεν βρέθηκαν όπλα, πλην ενός πιστολιού-μπρελόκ, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε τρομοκρατική ενέργεια, αποτελεί ένδειξη ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση των μελών της ομάδας που εξαρθρώθηκε με οργανώσεις που διαθέτουν πλούσιο οπλοστάσιο.

Στο πεδίο των ερευνών βρίσκεται βέβαια και η αποκάλυψη των στοιχείων των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις συλληφθέντες, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δέκα άτομα συμμετείχαν ενεργά και οι έρευνες εντείνονται για να αποκαλυφθεί ποιοι είναι. Δεν αποκλείεται μέσα στα επόμενα 24ωρα να υπάρξουν εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση και νέες συλλήψεις.

Ερευνάται επίσης εάν το ποσόν των 3.800 ευρώ, που βρέθηκε μέσα στη βάση φιαλιδίου υγραερίου στο διαμέρισμα του τετάρτου εκ των συλληφθέντων στο Γαλάτσι, είναι προϊόν ληστείας σε τράπεζα.

Σειρά από λάθη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στους πρώην εμπρηστές με γκαζάκια και νυν βομβιστές της... κατσαρόλας οδήγησαν τους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής μια σειρά από λάθη των πρώτων.

Το πρώτο φέρεται ότι είναι ένα αποτύπωμα που είχε βρεθεί σε εμπρηστικό μηχανισμό που είχαν τοποθετήσει τον περασμένο Απρίλιο, πριν από το Πάσχα, στη Μητρόπολη του Πειραιά. Ο μηχανισμός δεν είχε ενεργοποιηθεί και είχε μεταφερθεί στα εγκληματολογικά αργαστήρια.

Από την εποχή εκείνη οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονταν στα ίχνη τους ενός εκ των συλληφθέντων.

Ακολούθησε παρακολούθηση στην οποία χρησιμοποιήθηκαν και τα τεχνικά μέσα της ΕΥΠ, που οδήγησε την Αντιτρομοκρατική στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Το σπίτι της οδού 25ης Μαρτίου 8 είχε τεθεί υπό παρακολούθηση τουλάχιστον ένα μήνα πριν από την προχθεσινή έφοδο της Αντιτρομοκρατικής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από μερικές ημέρες ένας εκ των συλληφθέντων στην προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση είχε πετάξει σε σκουπιδοτενεκέ της γειτονιάς υπολείμματα από κατασκευή βόμβας.

Οι αστυνομικοί που παρακολουθούσαν το σπίτι πήραν τη σακούλα που πέταξε στα σκουπίδια και βρήκαν μέσα κομμάτια από καλώδια, μονωτική ταινία και άλλα υλικά, που τους οδήγησαν στη βεβαιότητα ότι επρόκειτο για εργαστήριο κατασκευής βομβών.

Ακολούθησε σύσκεψη στην Αντιτρομοκρατική, στην οποία φέρεται ότι πήρε μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, για το αν θα έπρεπε να γίνει αμέσως έφοδος. Για άγνωστο λόγο, που δημιουργεί ερωτηματικά, η έφοδος αναβλήθηκε. Ετσι δόθηκε η ευκαιρία στους βομβιστές να τοποθετήσουν τον ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το διαμέρισμα της κυρίας Λούκας Κατσέλη.

Επιβεβαιώθηκε και από τις συγκριτικές εργαστηριακές εξετάσεις ότι η βόμβα έξω από το σπίτι της κυρίας Κατσέλη είχε τοποθετηθεί από την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Οπως ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ, από τα πειστήρια που προέρχονταν από την έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και από την έκρηξη στην πολυκατοικία που διαμένει ο Π. Χηνοφώτης, την ευθύνη για τις οποίες είχε αναλάβει με προκήρυξη η συγκεκριμένη οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν όμοια ή παρόμοια υλικά με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της βόμβας στο Κολωνάκι.

ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΝΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΤΑΞΕ Ο ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ
Το μπαλάκι στην Αστυνομία πέταξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, σε ό,τι αφορά τα κενά και τα ερωτηματικά που προκύπτουν έως τώρα για την υπόθεση.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κατέβηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για να συγχαρεί τους αστυνομικούς για την επιτυχία τους. Στους δημοσιογράφους δήλωσε τα εξής. «Προφανώς πρόκειται για μία πολύ μεγάλη υπόθεση, η οποία ερευνάται από την Αστυνομία, έχει βάθος και θα συνεχιστεί η έρευνα.

Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την Αστυνομία, την Αντιτρομοκρατική, αλλά γενικότερα την Αστυνομία, διότι είναι και η άλλη υπόθεση του Ηρακλείου, η οποία ασφαλώς και αυτή ήταν μία σοβαρή επιτυχία».

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ
Τους άφησαν να επιτεθούν κατά της Λ. Κατσέλη

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί άφησαν τους βομβιστές να τοποθετήσουν τη βόμβα στο Κολωνάκι, όταν η γιάφκα ήταν υπό συνεχή παρακολούθηση, καθώς και τα άτομα που μπαινόβγαιναν σε αυτή. Τους παρακολουθούσαν προχθές το πρωί όταν έφυγαν από το Χαλάνδρι για να βάλουν τη βόμβα και αν όχι γιατί;

Αν δεν γνώριζαν ότι οι βομβιστές στο σπίτι της κ. Κατσέλη ήταν τα άτομα που παρακολουθούσαν, γιατί έγινε η έφοδος στη γιάφκα του Χαλανδρίου λίγες ώρες μετά την έκρηξη; Πήραν μέρος στην τοποθέτηση της βόμβας τα άτομα που συνελήφθησαν προχθές; Και αν δεν ήταν αυτοί, ποιοι ήταν; Αν δεν γνώριζαν εκ των προτέρων ποια ήταν τα μέλη της οργάνωσης, πώς έγινε αμέσως έφοδος στο διαμέρισμα στο Γαλάτσι, παράλληλα με την έφοδο στο σπίτι του Χαλανδρίου;

(Τάκης Τερζής - Κώστας Τομαράς ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: