18.9.09

Προσφυγή στο ΣτΕ για το δωρεάν χρόνο στα κόμματα...

Να μπει τέλος στη διάθεση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου στα κόμματα, κατά την περίοδο και των εθνικών εκλογών -υπήρχε ανάλογη κίνηση και για τις ευρωεκλογές-, ζητεί, με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Ραδιοσταθμών.
Η Ενωση, που εκπροσωπεί τους ραδιοσταθμούς της περιφέρειας, προ μηνών, με αφορμή τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, είχε καταθέσει ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά της υπ' αριθ. 12217/13-5-2009 απόφασης του υπουργού Εσωτερικών, με την οποία καθορίστηκαν οι όροι προβολής των πολιτικών κομμάτων και των διαφημιστικών μηνυμάτων, κατά τη...

διάρκεια της προεκλογικής περιόδου της 7ης Ιουνίου 2009.

Η αίτηση ακυρώσεως αυτή συμπληρώθηκε με ειδικό δικόγραφο Πρόσθετων Λόγων, το οποίο κατατέθηκε την 11.09.2009 και κοινοποιήθηκε στο υπουργό Εσωτερικών.

Οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η ακύρωση της παραπάνω υπουργικής απόφασης -η οποία εκδόθηκε κατ' εφαρμογήν των διατάξεων του ν. 3023/2002- συνίστανται στο ότι η υποχρέωση που επιβάλλεται στις ραδιοφωνικές επιχειρήσεις να διαθέτουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δωρεάν διαφημιστικό χρόνο, προκειμένου να μεταδίδονται διαφημιστικά μηνύματα των πολιτικών κομμάτων, αντίκειται στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), προσβάλλοντας αφενός την επιχειρηματική ελευθερία των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών (άρθρα 5 παρ. 1 και 106 παρ. 2 του Συντάγματος) και αφετέρου το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης (άρθρα 14 παρ. 1, 5Α παρ. 1, 15 παρ. 2 του Συντάγματος και 10 ΕΣΔΑ).

Τα παραπάνω ζητήματα, που αφορούν στην αντισυνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, ιδίως το ζήτημα της παραβίασης του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης, είναι συναφή με τους λόγους ακύρωσης που έχει προβάλει το πολιτικό κόμμα «ΔΡΑΣΗ», προσβάλλοντας την ίδια υπουργική απόφαση με αίτηση ακυρώσεως, η συζήτηση της οποίας παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με ημερομηνία δικασίμου 25/9/2009.

Λόγω της συνάφειας των παραπάνω ζητημάτων που αφορούν στην ερμηνεία κρίσιμων διατάξεων του Συντάγματος, η Ενωση κατέθεσε την 14/9/2009 παρέμβαση υπέρ του κόμματος «ΔΡΑΣΗ», σύμφωνα με το ν. 2479/1997.

Η Παρέμβασή της ΠΕΙΡΑΣ θα συνεκδικαστεί με την αίτηση ακυρώσεως του «ΔΡΑΣΗ», την Παρασκευή 25.09.2009. Από την έκβαση της δίκης αυτής και τη θέση που θα υιοθετήσει τελικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εξαρτηθεί το κατά πόσον οι υποχρεώσεις που επιβάλλονται στους ραδιοφωνικούς σταθμούς είναι συμβατές με το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Να αναφερθεί ότι ο δωρεάν χρόνος που παρέχουν τα ηλεκτρονικά μέσα για την προβολή των κομμάτων και των πολιτικών ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ (περί τα 6 εκατ. ευρώ, ανά εκλογική αναμέτρηση) και προβλέπεται, δεδομένου ότι το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, σε αντίθεση με τις εφημερίδες, χρησιμοποιούν για τη μετάδοσή τους τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «δημόσιο αγαθό».
Πηγή Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: