21.9.09

Γράμματα...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΠΩΣ ΘΑ έλεγε και ο Ζαν-Πολ Σαρτρ, δεν πρέπει να υποτιμά κανείς τη δύναμη των πραγμάτων. Δεκατρία χρόνια πέρασαν από το 1996. Ήταν μια κρίσιμη χρονιά- ή μάλλον ένα ορόσημο της Μεταπολίτευσης.

ΤΟ 1996 η πολιτική ζωή άλλαξε γενιά. Από την εποχή Ανδρέα- Μητσοτάκη περάσαμε στους επόμενους. Στο ΠΑΣΟΚ, αρχηγός εξελέγη ο Κώστας Σημίτης. Προκάλεσε γρήγορα εκλογές, στις οποίες αντιμετώπισε τον Μιλτιάδη Έβερτ - και τον νίκησε.

ΔΕΚΑΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ μετά- αριθμός όχι τυχερός- ήρθε η στιγμή της εκκαθάρισης. Στο ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου, εκμεταλλευόμενος τον αέρα της νίκης, άφησε στο περιθώριο και...

...τον Σημίτη αλλά και τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Η δύναμη των πραγμάτων- ή μάλλον η δυναμική της πολιτικής- καθιστούσε δύσκολη την παραμονή του Έβερτ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ. Ή, μάλλον, καθιστούσε την πρώτη θέση που είχε κρατηθεί- όπως και τις προηγούμενες φορές- για τον Μίλτο εξαιρετικά δαπανηρή για τον Καραμανλή. Ο Κώστας, ως γνωστόν, ουδέποτε ήταν τύπος για να αναλάβει πολιτικό κόστος- συμπεριλαμβανομένου του εσωκομματικού.

ΜΕ ΜΙΑ συστημική ανάγνωση, από την ώρα που Άκης και Σημίτης ευρέθησαν εκτός, η θέση του Έβερτ ήταν εξαιρετικά επισφαλής. Δεν χρειαζόταν να έχει κανείς «candid camera» στο επιτελείο Καραμανλή ή να ξέρει τι εισηγήσεις θα δεχόταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. από τους συμβούλους του. Ακόμη χειρότερα, από την ώρα που ο Πέτρος Δούκας είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίου υπολοίπου Αττικής- χωρίς υπερβολικά φωνήεντα- ο δρόμος για την εκπαραθύρωση Έβερτ ήταν ανοιχτός. Ή, μάλλον, ήταν απλό θέμα διεκπεραίωσης. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ αυτό όμως ήταν λυμένο. Η προσφιλής στον Καραμανλή μέθοδος για να τερματίζει τις καριέρες των άλλων είναι η εθελουσία έξοδος. Εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ ως προοίμιο για την αγορά του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού από τους Γερμανούς. Μεταφυτεύτηκε επιτυχώς και στη Ν.Δ. Στην περίπτωση Έβερτ, έλαβε επιστολική μορφή. Δηλαδή, η έξοδος Μίλτου διανθίστηκε με τη δημοσιοποίηση των γραμμάτων που αντήλλαξε με τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος χαιρέτισε την τοποθέτηση του πρώην προέδρου της Ν.Δ. στη δωδέκατη, τιμητική αλλά πάντως μη εκλόγιμη, θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ είναι, βεβαίως, για τα μάτια. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ανεπίδοτες επιστολές.
(ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: