27.9.09

Οι πράσινοι φάκελοι της επόμενης ημέρας...

ΠΕΝΤΕ μεγάλους φακέλους άνοιξε το ΠαΣοΚ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το μέλλον της Ολυμπιακής, του ΟΤΕ, του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, του λιμανιού του Πειραιάαλλά και των εκατοντάδων απασχολουμένων με προγράμματα Stage προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Εκτός από την Ολυμπιακή και τα Stage, τα υπόλοιπα ζητήματα δεν έχουν μόνο εθνική διάσταση, πρόκειται για διακρατικές συμφωνίες που δεσμεύουν τη χώρα μας. Η λύση ή η επανεξέταση τέτοιων συμφωνιών είναι...

περίπλοκη και δεν αποκλείεται να κλυδωνίσει τις σχέσεις της Ελλάδας με τις συμβαλλόμενες χώρεςσε μια συγκυρία κατά την οποία θα χρειαστεί
να οικοδομηθούν συμμαχίες. Ακόμη και στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για τα θέματα αυτά, οι οποίες δεν ταυτίζονται με την επίσημη θέση του κόμματος, αλλά όλοι κρατούν τις διαφωνίες τους για την επομένη των εκλογών. Οι συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου δεν εμφανίζεται να έχουν σηκώσει την παντιέρα της επανάστασης κατά της Γερμανίας ή της Κίνας, αντιθέτως
φαίνεται να έχουν συναίσθηση των δυσκολιών που παρουσιάζει η δημιουργία δημόσιου πυλώνα στις στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεις χωρίς επιστροφή στις κρατικοποιήσεις. «Εχουμε αναλύσει τους στόχους και τις προθέσεις μας. Θα προσεγγίσουμε την κατάσταση με ρεαλισμό» επισημαίνει ένας από τους στενούς συνομιλητές του προέδρου του ΠαΣοΚ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
Τον Φεβρουάριο του 2009 ο αντιπρόεδρος του ομίλου ΜΙG κ. Α.Βγενόπουλος περνούσε την πόρτα της Χαριλάου Τρικούπη για να συναντηθεί με τον κ. Παπανδρέου μονοπωλώντας την επικαιρότητα. Μετά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρά την εκκρεμούσα μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο κ. Βγενόπουλος δήλωσε ότι ο κ. Παπανδρέου τού εξήγησε το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ σε σχέση με την ΟΑ που προβλέπει ένα μεικτό σχήμα: «Στην πρότασή μας εμείς δίνουμε τη δυνατότητα, αν υπάρχει κυβέρνηση ΠαΣοΚ, να διαμορφωθεί η ΟΑ σε ένα σχήμα συμβατό σύμφωνα με τις επιθυμίες τους». Στη συνάντηση εκείνη παρόντες ήταν επίσης οι κκ. Ν.Σηφουνάκης και Ν. Αθανασάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είχε ξεκαθαρίσει στον πρόεδρο της ΜΙG ότι η επιθυμία του είναι να μην αποξενωθεί το Δημόσιο από την περιουσία του, προσθέτοντας: «Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ δεν είμαστε δογματικοί».

Επτά μήνες μετά το πρόγραμμα του ΠαΣοΚ παραμένει το ίδιο, ο κ. Βγενόπουλος όμως φαίνεται ότι έχει μεταβάλει τη στάση του, ενδεχομένως για διαπραγματευτικούς λόγους. Στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού φορέα και συμμετοχή του Δημοσίου στην Ολυμπιακή στα πιθανά μελλοντικά κέρδη, στις καθολικές υπηρεσίες (δηλαδή, άγονες γραμμές και απομακρυσμένες περιοχές), με στόχο μια στρατηγική ανάπτυξης της επιχείρησης. Δεν απέκλεισε επίσης τη συνεργασία και με μια διεθνή εταιρεία αερομεταφορών.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε μεν ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει με την καινούργια κυβέρνηση το ενδεχόμενο συμμετοχής του Δημοσίου στην Οlympic Αir με μειοψηφικό πακέτο μετοχών, απέκλεισε ωστόσο τη συνδιοίκηση. Επίσης, ανέφερε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί ορισμένα βέτο της νέας κυβέρνησης κυρίως «για ζητήματα ασφαλείας». Διαφορετικά πρότεινε να επανακρατικοποιηθεί η εταιρεία. Η μάλλον άκαμπτη στάση του μεταφράστηκε ως «ή επανακρατικοποίηση ή καμία συμφωνία με το Δημόσιο». Το ΠαΣοΚ λέει ότι δεν επιθυμεί την επανακρατικοποίηση της Ολυμπιακής και ότι θέλει να αποκτήσει το Δημόσιο ένα ποσοστό στην εταιρεία, αλλά σε καμία περίπτωση τον έλεγχό της. Το ποσοστό αυτό όμως θα πρέπει να το πουλήσει ο κ. Βγενόπουλος σε τιμή που να συμφέρει το Δημόσιο, και αυτή τη στιγμή ο ορίζοντας είναι θολός.

ΟΤΕ
Στο πρόγραμμα του ΠαΣοΚ δίπλα στη λέξη ΟΤΕ υπάρχει η λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Η Ιπποκράτους είχε αντιδράσει έντονα στην πώληση του Οργανισμού στην Deutsche Τelekom προειδοποιώντας ότι θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου εφόσον αναλάβει την εξουσία. Τη θέση αυτή επανέλαβε ο κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη. «Σκεφθείτε λοιπόν» συνέχισε «την ουσιαστικότερη συμμετοχή του Δημοσίου, για να έχουμε κέρδη από μια κερδοφόρα επιχείρηση, αλλά και για να έχουμε τον στρατηγικό έλεγχο για τις αποφάσεις τις οποίες πρέπει να πάρουμε στον κρίσιμο τεχνολογικό τομέα των τηλεπικοινωνιών, των ευρυζωνικών δικτύων, της πρόσβασης του κάθε πολίτη στην κοινωνία της πληροφορίας, και για την ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια». «Γι΄ αυτό» πρόσθεσε «θα είμαστε σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Deutsche Τelekom, ώστε να δούμε πώς θα έχει και πάλι το ελληνικό Δημόσιο ουσιαστικό λόγο στην επιχείρηση».

Το ΠαΣοΚ ζητεί δηλαδή κάτι διαφορετικό από ό,τι για την Ολυμπιακή. Θέλει να θέσει τον ΟΤΕ ξανά υπό δημόσιο έλεγχο, διότι θεωρεί ότι πρόκειται για στρατηγικής σημασίας επικοινωνιακές υποδομές. Τώρα το κράτος κατέχει μόνο το 20% του Οργανισμού.

Η ΝΔ ρωτά επίμονα πού θα βρει το ΠαΣοΚ τα 670 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για την επαναγορά του 5% του ΟΤΕ το οποίο διατέθηκε προσφάτως. Να σημειωθεί ότι η Deutsche Τelekom διαθέτει σήμερα το 30% των μετοχών του ΟΤΕ και ορίζει το μάνατζμεντ της εταιρείας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Guido Κerkhoff, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της DΤ, σε δημόσια ομιλία του είπε ότι θεωρεί δύσκολη την αγορά του 5% από το Δημόσιο σημειώνοντας: «Αν κάποιος θέλει το 5% του ΟΤΕ, τον συμφέρει περισσότερο να το πάρει από το Χρηματιστήριο». Η Deutsche Τelekom στηρίζεται από τη γερμανική κυβέρνηση και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα κληθεί στις 24 Οκτωβρίου να διαπραγματευθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου η Γερμανία παίζει καθοριστικό ρόλο.

ΛΙΜΑΝΙΑ
Την 1η Οκτωβρίου η κινεζική εταιρεία Cοscο θα εγκατασταθεί στο λιμάνι του Πειραιά αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του προβλήτα 2. Η επιλογή της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει ορισμένες λειτουργίες στο λιμάνι, αλλά και η διαδικασία που ακολούθησε προκάλεσαν εξαρχής πολλές τριβές. Το ΠαΣοΚ είχε καταγγείλει τη συμφωνία θεωρώντας τη λεόντειο, μάλιστα η εκπρόσωπος για θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας κυρία Ελπίδα Τσουρή και ο γραμματέας του Τομέα κ. Δ. Καρύδης είχαν καλέσει την κυβέρνηση να μην υπογράψει, επειδή μετατρέπει ένα δημόσιο και κερδοφόρο κρατικό μονοπώλιο σε ιδιωτικό.

Η επιλογή της κυβέρνησης να απαλλάξει την Cοscο από τη φορολογία βρήκε αντίθετους, εκτός από το ΠαΣοΚ, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής- το οποίο επισήμανε ότι οι φοροαπαλλαγές μπορεί να θεωρηθούν από την Ευρωπαϊκήυ Επιτροπή κρατικές ενισχύσεις- και τους εργαζομένους στον ΟΛΠ οι οποίοι προσέφυγαν στην ΕΕ και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι προσφυγές αυτές εκκρεμούν.

Εφόσον το ΠαΣοΚ εκλεγεί κυβέρνηση, έχει δεσμευτεί ότι θα εξαντλήσει τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης ώστε να μην εκμεταλλεύεται μόνο μία εταιρεία και μάλιστα με προνομιακή συμφωνία το φιλέτο των υπηρεσιών στο λιμάνι του Πειραιά. Το ερώτημα είναι αν το ΠαΣοΚ, εφόσον γίνει κυβέρνηση, επιλέξει να διακινδυνεύσει τη σχέση της χώρας με την Κίνα, η οποία διάλεξε την Ελλάδα ως πύλη στην Ευρώπη και μάλιστα για να υπογραμμίσει τη σημασία που απέδιδε σε αυτή την επιλογή της ήρθε στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο ο πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο και έβαλε την υπογραφή του στα συμβόλαια μαζί με τον κ. Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Μια αναφορά του κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη άναψε φωτιές κατά την προεκλογική περίοδο. Μιλώντας για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης είπε: «Η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς». Αυτό ήταν αρκετό για να ξεκινήσει ένας πόλεμος διαρροών κυρίως από την πλευρά της ΝΔ ότι ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να φέρει τη χώρα κοντά στους Αμερικανούς, καθιστώντας την αναξιόπιστη στα μάτια των Ρώσων.

Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, διασφαλίζοντας τους περιβαλλοντικούς όρους τοπικά, αλλά και τα συμφέροντα της Ελλάδας τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του αγωγού. «Πρόκειται για μια λεόντειο συμφωνία υπέρ τρίτων και όχι υπέρ της ελληνικής πλευράς» δήλωσε.

Από το ΠαΣοΚ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε μια συμφωνίαπλαίσιο η εφαρμογή της οποίας απαιτεί να υπογραφούν και άλλες πρόσθετες συμφωνίες, άρα εκ των πραγμάτων η νέα κυβέρνηση θα μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων. Προσθέτουν επίσης ότι βούλησή τους είναι να ολοκληρωθεί ο αγωγός. Στο βάθος υπάρχει ο προβληματισμός για τον ρόλο της Τουρκίας, «η οποία έχει καταστεί ισχυρός παίκτης σε πολλά επίπεδα εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας», όπως λένε στην Ιπποκράτους.

Να σημειωθεί ότι η ρωσική πλευρά έχει εκφράσει την ανησυχία της για την πιθανότητα να αλλάξουν οι όροι της συμφωνίας που έχει υπογραφεί για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ SΤΑGΕ
Το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών έφερε στην επιφάνεια την αγωνία όσων εργαζομένων απασχολούνται με προγράμματα Stage. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των «ασκουμένων», ο αριθμός τους ξεπερνά ακόμη και τις 80.000, καθώς η πρακτική που ακολουθείται σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα έχει δημιουργήσει μια στρατιά εργαζομένων-ομήρων.

Ο κ. Κ. Καραμανλής είπε ότι τα προγράμματα Stage χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους και ρώτησε αν ήταν καλύτερο να χαθούν οι πόροι αυτοί από το να απασχοληθούν άνεργοι νέοι. Ακολούθησε ομοβροντία πυρών από το ΠαΣοΚ και τη ΓΣΕΕ επειδή, όπως είπαν, τα χρήματα για τα Stage προέρχονται από εθνικούς πόρους και η επιλογή των ανέργων γίνεται με αδιαφανείς διαδικασίες μέσω βουλευτικών γραφείων. Κατήγγειλαν επίσης όργιο προεκλογικών προσλήψεων. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με αυτούς τους εργαζoμένους αν έρθει το ΠαΣοΚ στην εξουσία. Οπως διευκρινίζει η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, τα προγράμματα Stage θα καταργηθούν στον δημόσιο τομέα και όσοι έχουν ήδη τοποθετηθεί θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί. Το θέμα είναι αν θα μπορέσει να απορροφηθεί ένας τόσο μεγάλος αριθμός ατόμων που θα βρεθούν άνεργοι, μετά το τέλος των Stage, από τα προγράμματα απασχόλησης που έχει εξαγγείλει το ΠαΣοΚ.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: