10.9.09

Βολιώτης ο ευφυέστερος στον κόσμο!..

ΜΑΓΝΗΣΙΑ.Το εικαστικό έργο του ευφυούς Βολιώτη επιστήμονα Νίκου Λυγερού, ο οποίος διαπρέπει στο εξωτερικό, παρουσιάζεται από χθες στο Κέντρο Τέχνης Ντε Κίρικο, ανοίγοντας με την «Μνήμη του Βινσέν» την αυλαία του φθινοπωρινού κύκλου εκθέσεων. Ο διαπρεπής επιστήμονας, ο οποίος παρουσιάζει για πρώτη φορά έργα του στην γενέτειρά του, δέχτηκε με συγκίνηση την πλακέτα τιμής που του απένειμε ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης, στο πλαίσιο των χθεσινών εγκαινίων, εις ανάμνηση της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου. Με...
αφορμή την συγκεκριμένη διοργάνωση, που φέρει την σφραγίδα του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου, ο καλλιτέχνης και οι διοργανωτές, παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, αναλύοντας τις επιμέρους παραμέτρους της πρωτότυπης έκθεσης. Ο δήμαρχος Βόλου κ. Βούλγαρης καλωσόρισε τον Νίκο Λυγερό, «το φημισμένο Βολιώτη επιστήμονα και πολυπράγμονα ερευνητή που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας», τονίζοντας ότι «τιμά την πόλη του, τον Βόλο, με τις πολύπλευρες και πολυεπίπεδες δραστηριότητες που αναπτύσσει, σε επιστημονικό, πανεπιστημιακό και κοινωνικό επίπεδο». Ο δήμαρχος Βόλου εξήρε το έργο και την προσφορά του Νίκου Λυγερού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μεγάλη τιμή για μας το γεγονός ότι τον υποδεχόμαστε στο Βόλο και έχουμε την τύχη να εγκαινιάζουμε μια έκθεση με 80 πίνακες ζωγραφικής».
Παίρνοντας τον λόγο ο αντιδήμαρχος πολιτισμού και πρόεδρος του ΚΟΔΒ κ. Φοινικόπουλος, εισήγαγε τους παριστάμενους στο «θαυμαστό κόσμο του κ. Λυγερού», τον οποίο χαρακτήρισε «θετικό επιστήμονα με πολλές γερές βάσεις και ιδιαίτερες επιδόσεις στον χώρο της τέχνης». Παράλληλα ο κ. Φοινικόπουλος είπε ότι «ανοίγουμε με μια ιδιαίτερη εκδήλωση την φετινή χρονιά, καθώς ο Νίκος Λυγερός παρουσιάζει την μελέτη του πάνω στον Βαν Γκογκ, ζωγραφίζοντας και όχι μόνο αναπτύσσοντας θεωρία και κρίση». Ο διαπρεπής Νίκος Λυγερός ανέφερε από την πλευρά του ότι «η έκθεση βασίζεται στην ανάλυση της αλληλογραφίας του Βαν Γκογκ, ο οποίος σημάδεψε τον 20ο αιώνα. Μας ενδιέφερε, προσθέτει, αυτή η διαδικασία από τον γραπτό λόγο μέχρι το προσχέδιο έως ότου φτάσουμε στον πίνακα λαδιού, όχι ως απλούς θεατές αλλά ακολουθώντας μια πορεία που μας επιτρέπει να μην υπάρχουν παρερμηνείες».
Αναφερόμενος στο ύφος των έργων που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο Βόλο, ο δημιουργός επεσήμανε ότι «η έκθεση δεν περιέχει μόνο έργα με λάδι αλλά και παστέλ και κάρβουνα. Υπάρχουν επίσης, προσέθεσε, μελέτες όσον αφορά στον χρωματισμό αλλά και την καθαρή τεχνική, διότι όταν παραμένουμε στο θεωρητικό σκέλος, χωρίς να έχουμε ασχοληθεί στην πράξη με την ζωγραφική, διατυπώνουμε απόψεις που σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διατυπώναμε». Τέλος προέτρεψε τους επισκέπτες της έκθεσης να την δουν υπό το πρίσμα της μουσικότητας, σαν να πρόκειται για παρτιτούρες που έχει γράψει ο Βαν Γκογκ, «και ελπίζω, είπε, να μην πρόκειται μόνο για εκτέλεση αλλά η απόδοση των έργων να είναι και ερμηνεία», ενώ παράλληλα ομολόγησε «βρίσκομαι στο Βόλο εξ αιτίας της υπεύθυνης εικαστικών, αντιμετωπίζοντας πολύ θετικά την πρόσκληση που μου απηύθυνε». Η κ. Δραντάκη, υπεύθυνη εικαστικών του ΚΟΔΒ, αναφέρθηκε στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Λυγερό σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην γείτονα Λάρισα, τονίζοντας ότι «η ομιλία του κ. Λυγερού ήταν καταλυτική για μένα και άνοιξε νέους δρόμους η μελέτη του μεγάλου Βολιώτη επιστήμονα πάνω σε θέματα τέχνης». Αναφερόμενος, τέλος, στο Ιδρυμα “Αλτρουϊσμός” που δημιούργησε στην Κύπρο, προωθώντας μαζικές προσφυγές κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόνισε ότι «μέχρι στιγμής έχουν τεθεί 1600 προσφυγές υπόψη του ΕΔΑΔ, 18 εκ των οποίων έχουν ήδη εκδικασθεί θετικά», δηλώνοντας «ικανοποιημένος από την πορεία του Ιδρύματος».
www.taxydromos.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: