7.9.09

«Ποντικοί» στα Δημαρχεία!...

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΛΟΠΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΗΞΕΩΝ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ...
Της Νατάσας Πολυγένη
21 Αυγούστου 2009: «Πρωτοφανής ληστεία, που μοιάζει με σενάριο αστυνομικής ταινίας, έγινε στο Δημαρχείο Πυργετού του Κάτω Ολύμπου Λάρισας. Η Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας εκτιμά πως οι δράστες ήταν τέσσερις και ενήργησαν πολύ οργανωμένα.
Όπως έγινε γνωστό, οι δράστες μπήκαν στο Δημαρχείο παραβιάζοντας την κεντρική πόρτα του κτιρίου και στη συνέχεια απενεργοποίησαν το συναγερμό, χρησιμοποιώντας αφρώδες υλικό. Στόχος τους ήταν, το χρηματοκιβώτιο του πρώτου ορόφου, βάρους σχεδόν μισού τόνου, το οποίο έσυραν έως το
ισόγειο, φορτώνοντάς το σε όχημα 4χ4 του Δήμου, που νωρίτερα είχαν διαρρήξει και χρησιμοποίησαν ως όχημα διαφυγής.
Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, το χρηματοκιβώτιο περιείχε το χρηματικό ποσό των 85.000 ευρώ, καθώς επίσης σημαντικά έγγραφα».
2 Σεπτεμβρίου 2009 : «Οι διαρρήκτες…των Δήμων ξαναχτύπησαν. Μετά την αρπαγή του χρηματοκιβωτίου του Δήμου Κ. Ολύμπου, πριν από μέρες σειρά είχε ο Δήμος Λακέρειας. Άγνωστοι δράστες μπήκαν στο Δημαρχείο στη Δήμητρα από την κεντρική είσοδο, βρήκαν τα κλειδιά του χρηματοβωτίου, το άνοιξαν και πήραν από μέσα 2200 ευρώ».
Στο στόχαστρο ληστών φαίνεται ότι έχουν μπει το τελευταίο διάστημα τα Δημαρχεία του νομού. Σε διάστημα λιγότερο των δύο εβδομάδων επιτήδειοι «χτύπησαν» τους Δήμους Κάτω Ολύμπου και Λακέρειας. Ο οργανωμένος τρόπος δράσης τους φαίνεται ότι προβληματίζει τους δημάρχους των δύο περιοχών, που αισθάνονται απροστάτευτοι εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης.
* Ν. Βαλσαμόπουλος: «Στόχος δεν ήταν τα λεφτά»
Ο δήμαρχος Κάτω Ολύμπου κ. Νίκος Βαλσαμόπουλος μιλώντας στην «Ε.τ.Δ» δίνει τη δική του εκδοχή για τη ληστεία υπονοώντας μεταξύ άλλων ότι πιθανότατα ο στόχος των ληστών δεν ήταν τα χρήματα αλλά κάτι άλλο, αφού ως γνωστόν οι περισσότεροι δήμοι της επαρχίας αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα οικονομικά τους.
Εξάλλου, όπως σημειώνει ο κ. Βαλσαμόπουλος στο χρηματοκιβώτιο που εκλάπη δεν υπήρχαν μόνο χρήματα, αλλά και έγγραφα μεταξύ των οποίων και 100 βεβαιώσεις αλλοδαπών. Αυτές οι βεβαιώσεις, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, χορηγούνται από τους Δήμους και δίνουν τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς να ζουν και να εργάζονται στη χώρα μας νόμιμα, αλλά δεν μπορούν όλοι να τις πάρουν καθώς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. «Αν αυτές οι βεβαιώσεις πέσουν στα χέρια κυκλωμάτων λαθρεμπορίας και ρευστοποιηθούν αξίζουν τουλάχιστον 500.000 με 600.000 ευρώ ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός των παράνομων διαμενόντων αλλοδαπών στη χώρα μας» υπογραμμίζει ο κ. Βαλσαμόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι πρόκειται για καθαρά προσωπική του εκτίμηση. Όσον αφορά στα μέτρα ασφαλείας, αναφέρει ότι είχαν παρθεί στο μέγιστο βαθμό, καθώς και ο συναγερμός λειτουργούσε, και κιγκλιδώματα υπήρχαν σε πόρτες και παράθυρα και το χρηματοκιβώτιο ήταν υψηλής τεχνολογίας. Το μόνο που απουσίαζε ήταν η αστυνόμευση και μάλιστα σε ένα κτίριο στο οποίο υποτίθεται ότι λειτουργεί και ο Αστυνομικός Σταθμός Πυργετού! «Η αστυνόμευση στην περιοχή μας δεν είναι απλώς ελλιπής αλλά παντελής απούσα» καταλήγει ο δήμαρχος.
* Κ. Πατσάς: «Οι κλοπές είναι καθημερινό φαινόμενο»
Ο Δήμος Λακέρειας επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αστυνόμευσης. Ο δήμαρχος κ. Κυριάκος Πατσάς θεωρεί την κλοπή στο Δημαρχείο το «κερασάκι στην τούρτα» αφού οι κλοπές στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτες αλλά και θρασύτατες αφού πλέον γίνονται μέρα μεσημέρι. «Δεν είναι δυνατόν η επαρχία Αγιάς με 24 χωριά να φυλάσσεται με ένα μόνο περιπολικό το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται μονίμως στον Αγιόκαμπο εξαιτίας της αυξημένης κίνησης» λέει εμφανώς αγανακτισμένος ο δήμαρχος και προσθέτει: «Πριν από 10 ημέρες άγνωστοι μπήκαν στο νεκροταφείο της Δήμητρας και έκλεψαν όλα τα καντήλια. Όποιος θέλει να κλέψει κάτι το κάνει και μάλιστα μέρα μεσημέρι. Οι κλοπές τουλάχιστον στο Δήμο Λακέρειας είναι συχνό φαινόμενο. Σωλήνες ποτίσματος, ζώα, καταστήματα είναι στο στόχαστρο των ληστών. Την ίδια βραδιά που διέρρηξαν το Δημαρχείο , διέρρηξαν και άλλα δύο καταστήματα. Επανειλημμένως έχουμε ζητήσει ενίσχυση της αστυνόμευσης δυστυχώς όμως φαίνεται ότι είμαστε εγκαταλειμμένοι».
Την ίδια ώρα ο δήμαρχος κ. Κ. Πατσάς παραδέχεται ότι δεν είχαν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για τη φύλαξη του Δημαρχείου αφού δεν υπήρχε συναγερμός στο κτίριο. Καταλήγοντας, τονίζει ότι πρέπει οπωσδήποτε να ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία καθώς οι κάτοικοι διαβιούν πλέον υπό καθεστώς ανασφάλειας.
Η ΤΕΔΚ
Εν τω μεταξύ ο διευθυντής της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) κ. Δημήτρης Τσούμας, επισημαίνει ότι πράγματι τα διαδοχικά περιστατικά διαρρήξεων σε δημαρχεία προβληματίζουν και θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προτού εκτροχιαστεί η κατάσταση. Μάλιστα, ανέφερε ότι υπάρχει πρόθεση να τεθεί ως θέμα σε συνεδρίαση, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε συνεργασία με τους δήμους του νομού.
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: