7.9.09

Ο θάνατος του στρατιώτη...


Μια φωτογραφία από το Αφγανιστάν προκάλεσε εντυπωσιακές αντιδράσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και θα δημιουργήσει εξαιρετικό προβληματισμό στη συνέχεια.
Eίναι η παρουσίαση ενός Αμερικανού στρατιώτη που βρίσκεται τραυματισμένος στο έδαφος και περνά τις τελευταίες στιγμές της ζωής του, ενώ δύο συνάδελφοί του σπεύδουν μάταια να του προσφέρουν κάποια βοήθεια.
Η σκηνή είναι συχνή στην καθημερινή φρίκη του Ιράκ και του Αφγανιστάν, όμως δεν έχει παρουσιαστεί άμεσα και απροκάλυπτα στο αμερικανικό κοινό στη...

διάρκεια των οκτώ ετών του πολέμου.

Ο 21χρονος στρατιώτης Τζόσουα Μπερνάρντ από το Νιου Πόρτλαντ χτυπήθηκε από όλμο των Ταλιμπάν και έχασε το πόδι του στο Νταχανέχ του Αφγανιστάν τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου.

Πέθανε αργότερα στο στρατόπεδο της μονάδας του την ώρα της εγχείρησης και το Associated Press αποφάσισε να δώσει τη φωτογραφία του τραυματισμού του στη δημοσιότητα, παρά τις ενστάσεις της οικογένειας που είχε και την υποστήριξη του υπουργείου Άμυνας.

«Πρόκειται για μια πραγματική συνέπεια του πολέμου και το ζήτημα έγινε προσωπικό και άμεσο επειδή έχουμε ένα όνομα, μια πόλη, μια εθνικότητα και φυσικά έχουμε να μοιραστούμε την ίδια κουλτούρα και τις ίδιες αξίες», δήλωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ο πατέρας του νεκρού στρατιώτη, Τζον Μπερνάρντ, που υπήρξε κι αυτός πεζοναύτης είδε την φωτογραφία και αντέδρασε δηλώνοντας ότι η δημοσιοποίησή της ατιμάζει τη μνήμη του παιδιού του.

Ο υπουργός Άμυνας ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέϊτς, είχε προηγουμένως επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Associated Press, Τομ Κούρλεϊ, ζητώντας τη μη δημοσίευση της φωτογραφίας και το σεβασμό στην επιθυμία της οικογένειας.

Το πρακτορείο προχώρησε στη διανομή της φωτογραφίας μετά από μέρες εκτιμώντας ότι προέχει η ανάδειξη της περιπλοκής, της θυσίας και της κτηνωδίας του πολέμου, ενώ άλλες εφημερίδες την δημοσίευσαν και άλλες όχι.

Αυτό που απομένει είναι και με αφορμή τη φωτογραφία του Μπερνάρντ να συζητηθεί ξανά ο μάταιος πόλεμος στο Αφγανιστάν και όχι μόνον το τίμημα που πληρώνουν οι τραυματισμένοι και οι νεκροί στρατιώτες.

Τέλος, εκτός από την κουλτούρα και τις αξίες της Δύσης που έστειλε στρατιώτες να πολεμήσουν στην άλλη άκρη του κόσμου, υπάρχουν και τα ιδανικά και οι αξίες των λαών του Ιράκ και του Αφγανιστάν που πληρώνουν με αίμα αθώων πολιτών τη φρίκη του πολέμου.

Σημ: Στις παραπάνω τρεις φωτογραφίες είναι ο στρατιώτης Τζόσουα Μπερνάρντ που χτυπήθηκε στο Νταχανέχ της Κοιλάδας Χελμάντ του Αφγανιστάν στις 14 Αυγούστου 2009 και πέθανε αργότερα στη μονάδα του.
Από Πρώτο Θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: