17.9.09

Αιφνιδιασμοί...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

ΤΕΛΙΚΑ, ΜΑΖΙ με όλους τους άλλους, αιφνιδίασε και τον εαυτό του! Μέρα με τη μέρα γίνεται όλο και πιο καθαρό: ο Κώστας Καραμανλής δεν είχε σχέδιο για τις εκλογές.
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ κόμμα. Η Ρηγίλλης- που δεν μπορεί να κλείσει ψηφοδέλτια- ήταν εντελώς απροετοίμαστη. Φαίνεται στους χειρισμούς που αφορούν τα πρόσωπα. Το Επικρατείας είναι αφορμή για ανέκδοτα. Οι προγραφές προσώπων κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Τα σκάνδαλα της τελευταίας πενταετίας ανακυκλώνονται διαρκώς στα ονοματεπώνυμα που τίθενται εκτός. Οι ακρωτηριασμοί προκαλούν γάγγραινα.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ...
Καραμανλικό επιτελείο που έχει σκορπίσει σε δύο ηπείρους και τρεις ανέμους. Υπάρχουν αυτοί που πολιτεύονται- όπως ο Αδριανός στην Αργολίδα και η Πατριανάκου στη Λακωνία. Αυτοί που θέλουν θέση στο Επικρατείας όπως ο Αντώναρος κι ο Δασκαλάκης. Αυτοί που πάνε εξωτερικό, όπως ο Χατζηεμμανουήλ, που καπάρωσε τέλος Αυγούστου θέση εκπροσώπου της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κι αυτοί που έχουν κατεβάσει το τηλέφωνο όπως ο Γιάννης Λούλης.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ίδιο. Πεντέμισι χρόνια είχε χτιστεί ο μύθος της κυριαρχίας Καραμανλή. Του πολιτικού που, παρά τη φθορά της παράταξής του, είχε την προσωπική ηγετική παράσταση που έκανε τους Έλληνες να τον εμπιστεύονται. Είναι αυτό που έχει, κυρίως, καταρρεύσει. Η Θεσσαλονίκη ήταν κηδεία. Και κάθε εμφάνιση στην τηλεόραση είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Αν γίνει το ντιμπέιτ, το πιθανότερο είναι ότι ο Παπανδρέου θα ΄χει την ευκαιρία να πάρει την εκδίκησή του για τα «Γεια σου, Γιώργη» και διάφορες άλλες εξυπνάδες του Καραμανλή από την προ του 2007 περίοδο.

Η Ν.Δ. αντιμετώπιζε πάντα τον Καραμανλή ως σωτήρα. Μόνο που τώρα τους χαντάκωσε. Το ξέρουν τα στελέχη- που σφίγγουν τα δόντια και κοιτάνε να δουν πώς θα βγουν όρθια από τη μάχη του σταυρού. Το ξέρουν και οι οπαδοί, που είναι φαρμακωμένοι. Η επόμενη μέρα της Ν.Δ. μετά τις εκλογές είναι νύχτα. Μπορεί να μείνει ο Καραμανλής ως αρχηγός του κόμματος; «Τίνος κόμματος;» ρωτάει κατ΄ ιδίαν κορυφαίος υπουργός που φοβάται ότι η Ν.Δ. θα γίνει κομμάτια και θρύψαλα ήδη από τη νύχτα της 4ης Οκτωβρίου.

ΑΥΤΑ ΕΧΕΙ η πολιτική, όπως και η ζωή. Όταν τα δίνεις όλα σε κάποιον- και στον Καραμανλή δόθηκε απόλυτη κυριαρχία επί της Ν.Δ.- μπορεί και να τα χάσεις όλα.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: