4.9.09

Τους άδειασε όλους...


ΕΙΝΑΙ πρωθυπουργικό το σύστημα, αλλά ο πρωθυπουργός δεν είναι μονάρχης για να αποφασίζει μόνος του σε κρίσιμα θέματα, όπως είναι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, και να μη γνωρίζει τίποτε απολύτως το υπουργικό συμβούλιο.

Θα έπρεπε, έστω και τυπικά, να ενημερωθούν οι υπουργοί και να συζητηθεί η πρόταση του πρωθυπουργού, ώστε να αποφευχθεί όχι μόνον η σύγχυση, αλλά και η κωμωδία, με τις διάφορες αντιφατικές δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.

ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ Σύνταγμα (άρθρο 41, παράγραφος 2) ότι:


«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Βουλή με πρόταση της κυβέρνησης, που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Είναι σαφές, ότι το υπουργικό συμβούλιο παίρνει τη σχετική απόφαση μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού, ο οποίος τη μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΘΗΚΑΝ οι υπουργοί από την τηλεόραση ακούγοντας το «διάγγελμα» -άλλος προεδρικός όρος αυτός- του κ. Καραμανλή, ότι η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλη, προτείνει διάλυση της Βουλής, δηλαδή πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και επειδή ώς την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό τη δραματική του απόφαση, αφέθηκαν υπουργοί και άλλα στελέχη του κόμματος να εκτεθούν με εντελώς αντίθετες δηλώσεις.

ΑΠΕΚΛΕΙΑΝ οι περισσότεροι τις πρόωρες εκλογές, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αυτοκτονία» και ορισμένοι, μάλιστα, κατακεραύνωναν όσους υποστήριζαν την αναμέτρηση «εδώ και τώρα», που ήταν αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου. Επεσαν από τα σύννεφα όσοι άκουσαν την απόφαση «αυτοκτονίας».

ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ, όμως, η κομματική πειθαρχία και ο σεβασμός στην απόφαση του αρχηγού, ο οποίος υποτίθεται ότι γνωρίζει καλύτερα ποιο είναι «το εθνικό συμφέρον», στροφή 180 μοιρών. Εσπευσαν στο υπουργικό συμβούλιο οι υπουργοί χθες να χειροκροτήσουν τον πρωθυπουργό για την απόφασή... τους. Βγήκαν και στα παράθυρα, όπου, αφού κατάπιαν την «αυτοκτονία», διακήρυξαν ότι η Νέα Δημοκρατία «πάει μπροστά με τη βεβαιότητα της νίκης».

ΠΩΣ, ΟΜΩΣ, θα δικαιολογήσουν στο εκλογικό σώμα και προπαντός στους οπαδούς και τα στελέχη της εκλογικής τους περιφέρειας αυτή την απίστευτη στροφή, που αποκάλυψε όχι απλώς σύγχυση και μυστικοπάθεια, αλλά χάος μέσα στην κυβερνητική παράταξη;

ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ, ότι δεν είναι δυνατό να έγινε κάποιο θαύμα και με την απόφαση του κ. Καραμανλή η απογοήτευση και η ηττοπάθεια να έχουν μετατραπεί σε αισιοδοξία και σε βεβαιότητα για τη νίκη.

ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕ, από τις δημοσκοπήσεις και τα ηχηρά μηνύματα της εκλογικής βάσης, πανικός στη Νέα Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός, γνωρίζοντας ότι το δυσμενές κλίμα θα επιδεινώνεται, αποφάσισε έξοδο προς το Βατερλό, ελπίζοντας να είναι κατά το δυνατόν αναίμακτο, που δεν θα είναι.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: