19.9.09

Αγρια σφαγή για τους σταυρούς...

Τον τίτλο «η σφαγή των αμνών» δίνουν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ όταν αναφέρονται στους υποψήφιους βουλευτές που έχουν «πέσει» τις τελευταίες εβδομάδες στη μάχη του σταυρού στις περιφέρειες όλης της επικράτειας. Το ιδιαίτερα δυσμενές -για τη συντηρητική παράταξη- πολιτικό κλίμα είναι βέβαιον ότι συμπαρασύρει και πρόσωπα, ενώ παράλληλα μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα της ΝΔ θα μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των εδρών της ΝΔ, με αποτέλεσμα και προβεβλημένα στελέχη, επί σειρά ετών υπουργοί ή ακόμη και μέλη του στενού επιτελείου των συνεργατών του κ. Καραμανλή να κινδυνεύουν σοβαρά να μείνουν εκτός Βουλής.Ενας...


επιπλέον παράγοντας, ο οποίος δεν μπορεί να προσμετρηθεί με ακρίβεια αυτήν τη στιγμή, είναι πώς θα λειτουργήσει το σύνδρομο της τιμωρίας από τους γαλάζιους ψηφοφόρους προς τα προβεβλημένα στελέχη της ΝΔ.

Εκτιμήσεις
Αγρια σφαγή για τους σταυρούς
Σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, εάν το κυβερνών κόμμα χάσει τις εκλογές, τότε η κοινοβουλευτική του δύναμη θα περιοριστεί στις περίπου 100 έδρες. Από αυτές, ένα ποσοστό 25%-30% θα αφορά την εκλογή νέων προσώπων και κατά συνέπεια οι μισοί από τους βουλευτές που εξελέγησαν με τη ΝΔ το 2007 είναι πολύ πιθανό να απολέσουν την έδρας τους.

Το κλίμα και οι εξαιρετικά αρνητικές δημοσκοπήσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων της ΝΔ από την ίδια περιφέρεια.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι έχοντες το προβάδισμα εκλογής αλλά και εκείνοι που βρίσκονται στο επικίνδυνο όριο από τη ΝΔ είναι ανά περιφέρεια οι εξής:

Β' Αθηνών. Πρόκειται για την πλέον δύσκολη εκλογική περιφέρεια της χώρας, καθώς εάν η ΝΔ χάσει στην αναμέτρηση, τότε τουλάχιστον έξι από τις έδρες που έχει κερδίσει το 07 θα χαθούν την 4η Οκτωβρίου. Στη λίστα της ΝΔ μετέχουν εκπρόσωποι σημαντικών πολιτικών οικογενειών, πρόσωπα που έχουν ισχυρούς δεσμούς με την κομματική βάση και εκπρόσωποι της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής μετρήσεις, φαίνεται ότι στην πρώτη τριάδα θα εκλεγούν οι κ. Μεϊμαράκης, Σπηλιωτόπουλος και Κυρ. Μητσοτάκης. Καλά «πηγαίνουν» μέχρι στιγμής οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος, Πετραλιά και Καμμένος, ενώ πιο κάτω βρίσκονται οι κ. Παπαθανασίου, Μ. Βαρβιτσιώτης και Ζαγορίτης. «Μάχη» δίνουν οι κ. Πολύδωρας και Γιακουμάτος, ενώ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κ.κ. Κασσίμη, Παπακώστα, Ντινόπουλο και Σταθάκη. Η σειρά είναι πιθανό να αλλάξει, καθώς πέραν των πρώτων τριών στελεχών όλοι οι υπόλοιποι βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους σε επίπεδο πρόθεσης ψήφου.

Α' Αθηνών. Η απουσία των κ.κ. Βουλγαράκη, Γιαννάκου και Μπενάκη από τη λίστα διευκολύνει τους παλαιοτέρους εκ των υποψηφίων. Το δίδυμο των κ.κ. Μπακογιάννη και Αβραμόπουλου θεωρείται βέβαιον ότι θα είναι αυτήν τη φορά στις δύο πρώτες θέσεις. Ουσιαστικό πρόβλημα δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν στο τέλος οι κ. Παυλόπουλος και Αλογοσκούφης, ενώ ενδιαφέρουσα είναι η «μάχη» που θα δώσουν για την πέμπτη (και τελευταία) εκλόγιμη θέση στην Α η κ. Φ. Πιπιλή με τον κ. Μ. Μαυρομάτη.

Από εκεί και πέρα, στην Περιφέρεια Αττικής η απουσία του κ. Π. Δούκα από τα ψηφοδέλτια αναμένεται να δώσει την πρωτιά σε σταυρούς στον κ. Γ. Βλάχο. Στη Μεσσηνία η «μάχη» δίνεται κυρίως μεταξύ του κ. Λαμπρόπουλου και της κ. Σ. Καλατζάκου. Πρόβλημα αντιμετωπίζει στην Κομοτηνή ο υπουργός Μεταφορών κ. Ευρ. Στυλιανίδης, στη μονοεδρική των Γρεβενών ο κ. Χρ. Φώλιας, ενώ δύσκολη είναι η «μάχη» για επανεκλογή του κ. Ν. Δένδια στην Κέρκυρα. Στην Αρκαδία, η είσοδος στη Βουλή δεν θα είναι εύκολη για τον υφυπουργό Παιδείας κ. Α. Λυκουρέντζο, καθώς δεν έχει και τη στήριξη του κ. Π. Τατούλη, οποίος είναι μεν εκτός συνδυασμών αλλά διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην κομματική βάση της ΝΔ. Στην Ηλεία, η δύναμη της ΝΔ είναι πιθανό να μειωθεί κατά δύο έδρες και «μάχη» για να εκλεγούν δίνουν -σύμφωνα με τοπικές δημοσκοπήσεις- οι κ.κ. Αδρακτάς και Κανελλοπούλου, με δεδομένο ότι στις πρώτες θέσεις εμφανίζονται οι κ. Κοντογιάννης και Τζαβάρας.

Στην Κεφαλονιά
Στην Κεφαλονιά η έδρα φαίνεται να χάνεται για τη ΝΔ, ενώ στη Λακωνία η κάθοδος της κ. Πατριανάκου δεν φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα. Οι έδρες θα παραμείνουν δύο και σημαντικές πιθανότητες να τις κερδίσουν έχουν οι νυν βουλευτές κ. Αποστολάκος και Σκανδαλάκης.

Στα Τρίκαλα, τον κ. Σωτ. Χατζηγάκη φαίνεται να τον συμπαρασύρει το γενικότερα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για τη ΝΔ στις αγροτικές περιοχές, ενώ και για τον κ. Χρ Μαρκογιαννάκη δεν θα είναι εύκολη η επανεκλογή του στα Χανιά, μετά τα επεισόδια που υπήρξαν στο λιμάνι του Πειραιά με τους αγρότες από την Κρήτη. Ακόμη δύο υφυπουργοί φαίνεται να βρίσκονται στο «κόκκινο». Πρόκειται για τους Μ. Σιαλμά στην Αιτωλοακαρνανία και Χρ. Ζώη στη Λάρισα.

Στη Θεσσαλονίκη «μάχη» δίνουν στη Β Περιφέρεια οι πρώην υφυπουργοί κ. Σαλαγκούδης και Ρεγκούζας, αλλά και στη Β Πειραιά κάποιος εκ των κ. Νεράτζη και Τραγάκη φαίνεται να χάνει την έδρα
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: