21.3.09

Κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων... ζητά η Κομισιόν

Δεν έπρεπε οι δικηγόροι μας να γνωρίζουν ότι, αντίκειται στη νομοθεσία της ΕΕ ?...
Να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της που διαβίβασε στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ενώ αναμένονται και νέες επιστολές που αφορούν την απελευθέρωση των λεγομένων κλειστών επαγγελμάτων (συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, οπτικοί, διαμεταφορείς κ.ά.).
Η ΕΕ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός ελαχίστων αμοιβών για τους δικηγόρους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών από χώρα σε χώρα και τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει...

επίσης ότι ένας Bούλγαρος ή Eσθονός ή Oύγγρος δικηγόρος, π.χ., μπορεί να ζητήσει να παρέχει υπηρεσία με χαμηλότερες αμοιβές και στα επίπεδα που καθορίζονται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό στη χώρα τους.

Τα συναρμόδια υπουργεία δεν ανέμεναν την εξέλιξη αυτή, διότι θεωρούσαν ότι λόγω της κρίσης όλες οι σχετικές οδηγίες που αφορούν την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς θα «πάγωναν». Ωστόσο το Συμβούλιο Υπουργών πριν από λίγες ημέρες παρότρυνε για μία ακόμη φορά τις χώρες-μέλη να προχωρήσουν στην απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς.
Η οδηγία για την απελευθέρωση των υπηρεσιών όχι μόνο αποβλέπει στην ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, αλλά και προβλέπει τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης (ΕΚΕ) στα κράτη-μέλη για τους παρόχους υπηρεσιών. Τα ΕΚΕ θα αποτελούν τον μοναδικό θεσμικό συνομιλητή για τον πάροχο υπηρεσιών, ώστε ο τελευταίος να μη χρειάζεται να έλθει σε επαφή με πολλές αρμόδιες αρχές ή φορείς για να συγκεντρώνει όλες τις συναφείς πληροφορίες και να διεκπεραιώνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σχετικά με τις δραστηριότητές του για παροχή υπηρεσιών.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε πάροχος υπηρεσιών από από άλλο κράτος-μέλος θα μπορεί να ολοκληρώνει όλες τις απαιτούμενες διατυπώσεις και διαδικασίες σχετικά με τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, ιδίως αυτές που αφορούν τη χορήγηση άδειας, ώστε να αποφεύγεται η μετάβασή του σε πολλούς οργανισμούς, φορείς, διευθύνσεις κτλ.

Ταυτόχρονα όμως και ο Έλληνας δικηγόρος ή συμβολαιογράφος κτλ. θα μπορεί να στραφεί σε ένα ΕΚΕ σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της ΕΕ και όχι μόνο να ζητήσει πληροφορίες για την άσκηση του επαγγέλματός του σε άλλη χώρα-μέλος αλλά και να προμηθευθεί κάθε απαραίτητο πιστοποιητικό.
Από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: