28.3.09

Ακυρώνει το ΣτΕ το πρόστιμο στη Vodafone για τις υποκλοπές


Κακώς οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δεν γίνονται δημόσια!...
Να ακυρωθεί η απόφαση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 76 εκατ. ευρώ (25,6 δισ. δρχ.) στη Vodafone, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των τηλεφωνικών υποκλοπών που συγκλόνισε το πανελλήνιο το 2006, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάσισε να στείλει την υπόθεση και πάλι στην ΑΔΑΕ για να εκδώσει νέα, δεύτερη απόφαση για το πρόστιμο στη Vodafone.
Οι δικαστές έκριναν ότι...

η ΑΔΑΕ έχει μεν τα εχέγγυα ανεξάρτητης αρχής, αλλά ως πρόσφατα λόγω της νομοθεσίας που ίσχυε δεν μπορούσε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ελέγξει την ουσία των αποφάσεων της ΑΔΑΕ, παρά μόνο τη νομιμότητα της αιτιολογίας τους. Μετά την επιβολή του προστίμου στη Vodafone η ελληνική νομοθεσία άλλαξε και προσαρμόστηκε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ετσι, μπορούν πλέον οι σύμβουλοι Επικρατείας να ελέγξουν την ουσία των αποφάσεων της ΑΔΑΕ.

Παράλληλα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας αποφάσισαν ότι οι συνεδριάσεις των μελών της ΑΔΑΕ δεν γίνονται δημόσια και η μη δημοσιότητα αυτή είχε αποτέλεσμα η απόφαση που ελήφθη για τη Vodafone να είναι άκυρη.
Πηγή ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: