30.3.09

Κάρφωσε Ντόρα - Σουφλιά για το γεύμα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος
Ο Καραμανλής τους διεμήνυσε από τη Ζάκυνθο πως «δεν θα ανεχθεί κινήσεις που εγκλωβίζουν τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια»
Με δύο καρφιά για τους επίδοξους διαδόχους του στη Ν.Δ., ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να βάλει φρένο στη μεγάλη φθορά που προκαλεί σε κυβέρνηση και κόμμα η συζήτηση για την κόπωση και τα σχέδια αποχώρησής του από το τιμόνι του κόμματος, ιδίως έπειτα από εκλογική ήττα.
Η αντίδραση του Πρωθυπουργού και η προσπάθεια να περάσει στην αντεπίθεση ύστερα από...
μια «καταστροφική εβδομάδα» για την κυβέρνηση, αφορά και το εσωκομματικό πεδίο όπως αναγνωρίζουν υψηλόβαθμοι παράγοντες της Ν.Δ. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Καραμανλής έστειλε τα δικά του «ευανάγνωστα μηνύματα σε όσα στελέχη συντηρούν με κινήσεις και δηλώσεις τα σενάρια διαδοχής». Είναι προφανές ωστόσο ότι περισσότερο από κάθε άλλη κίνηση, στο Μαξίμου «έκατσε βαρύ» το γεύμα που είχαν την περασμένη Πέμπτη στο Χίλτον ο Γ. Σουφλιάς και η Ντόρα Μπακογιάννη και τροφοδότησαν με νέα επεισόδια τη διαδοχολογία.

Γεύμα με... θέα
Παράγοντες του Μαξίμου δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τον χρόνο που επέλεξαν οι δύο κορυφαίοι υπουργοί για το επίμαχο γεύμα σε δημόσια θέα, ενώ στελέχη που κινούνται στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν με έμφαση ότι οι κ.κ. Σουφλιάς και Μπακογιάννη είναι κεντρικά πρόσωπα με μεγάλη εμπειρία και «γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το ραντεβού, ακόμη και εάν ήταν “αθώο”, θα συντεθεί με την τρέχουσα πολιτική ατζέντα». Τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε προς τα δύο κορυφαία στελέχη του κόμματος πως «δεν θα ανεχθεί κινήσεις που εγκλωβίζουν τη Ν.Δ. στην εσωστρέφεια». Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικές πηγές φρόντιζαν χθες να τονίσουν ότι ο κ. Καραμανλής «με την παρέμβασή του έβαλε τέλος στη διαδοχολογία και σε κάθε συζήτηση για τα μελλοντικά του σχέδια».

«Πρώτη και τελευταία έγνοια μου είναι το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Τα άλλα είναι ευσεβείς πόθοι όσων βλέπουν την εξουσία σαν αποκλειστικό αυτοσκοπό» ανέφερε ο Πρωθυπουργός περιοδεύοντας το Σάββατο στη Ζάκυνθο, ενώ προσέθεσε ότι «σε μια τέτοια διεθνή θύελλα δεν χωρούν ούτε κομματικές ούτε προσωπικές σκοπιμότητες». Η γενική αναφορά του κ. Καραμανλή και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση ερμηνεύθηκε από πολλούς στη Ν.Δ. ως απάντηση και προς το εσωτερικό της Ν.Δ. για όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, με αποκορύφωμα το γεύμα Σουφλιά- Ντόρας.

Τα ρίχνουν στο ΠΑΣΟΚ
Στην προσπάθεια να υποβαθμιστεί το ζήτημα, παράγοντες που κινούνται στον άξονα Μαξίμου- Ρηγίλλης υποστήριζαν χθες ότι οι αναφορές του Πρωθυπουργού είχαν αποδέκτη την αντιπολίτευση, κυρίως το ΠΑΣΟΚ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος ωστόσο άφηναν ανοιχτό τον κατάλογο με τους παραλήπτες των συστάσεων Καραμανλή, καθώς σχολίαζαν με νόημα ότι «όποιος έχει τη μύγα και μυγιάζεται να βγει και να διαμαρτυρηθεί...».

Σαφέστατο μήνυμα προς το εσωτερικό της Ν.Δ. και τους επίδοξους διαδόχους έστειλε χθες και ο γραμματέας του κόμματος Λ. Ζαγορίτης, επικαλούμενος τις νέες δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η κομματική βάση επιθυμεί την παραμονή του κ. Καραμανλή στο τιμόνι του κόμματος και έπειτα από εκλογική ήττα. «Ο κόσμος, ιδιαίτερα ο κόσμος της παράταξης με συντριπτική πλειοψηφία επιβάλλει να είμαστε όλοι μαζί με τον Καραμανλή στην πρώτη γραμμή», ανέφερε με έμφαση ο κ. Ζαγορίτης σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ.

Τον στήριξαν
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, από πρώτη ανάγνωση, φάνηκε να ικανοποιεί τα στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο καραμανλικό μπλοκ και είχαν ξιφουλκήσει κατά των δελφίνων. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια του πρώην υπουργού Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο κ. Καραμανλής έκλεισε τη συζήτηση περί διαδοχής, παρότι επισήμανε ότι η κίνηση θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα και όχι ύστερα από μία εβδομάδα. «Ο Πρωθυπουργός έβαλε τέλος στις ασκήσεις επί χάρτου και πάγο στην παραπολιτική σεναριολογία» ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος έσπευσε ταυτόχρονα να εκθειάσει και τον κ. Σουφλιά, λέγοντας ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «είναι το ιστορικότερο εν ενεργεία στέλεχος της παράταξης και αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Ν.Δ.»
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: