30.3.09

Ζεϊμπεκιές στο Βαλπαραΐσο...


Λαμπρινή Σταμάτη
ΣΤΟ ΚΑΦΕ του ξενοδοχείου «Σέρατον» στο Βαλπαραΐσο, με θέα τα κύματα του Ειρηνικού, κάθησε ο Γιώργος Παπανδρέου να μιλήσει με τους δημοσιογράφους. Πέραν όλων των άλλων, τους είπε να μη χάσουν τη γιορτή της ελληνικής κοινότητας της πόλης για την 25η Μαρτίου, με τη διευκρινιστική φράση: «Θα χορέψουμε!».
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, ο Γιώργος χόρεψε ζεϊμπέκικο, δίνοντας συνέχεια σε μια παράδοση των Παπανδρέου. Τα ζεϊμπέκικα του Ανδρέα Παπανδρέου έχουν, βεβαίως, αφήσει εποχή ενώ...

έχουν αποτυπωθεί κι από τον Νίκο Παπανδρέου στο λογοτεχνικό απομνημόνευμα «Δέκα μύθοι και μία ιστορία» που έγινε μπεστ σέλερ στα μέσα της δεκαετίας του ΄90. Ο Γιώργος έχει συμβάλει στην οικογενειακή παράδοση- θυμίζω το ζεϊμπέκικο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με τον, μακαρίτη πλέον, Ισμαήλ Τζεμ το 1999. Ούτως ή άλλως, δεν νομίζω ότι κάποιος εκ των Παπανδρέου είχε ρίξει ζεϊμπεκιές επί λατινοαμερικανικού εδάφους.

ΚΑΤΑ ΤΑ ΛΟΙΠΑ, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική κοινότητα του Βαλπαραΐσο αριθμεί περί τα εκατόν πενήντα άτομα. Πρόκειται για Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, από τους πέντε χιλιάδες που ζουν στη Χιλή. Είναι μεσοαστοί με επιχειρηματικές, κυρίως, δραστηριότητες.
"Μικροπολιτικός"ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: