31.3.09

Φθηνότερα Ι.Χ. μόνο για τέσσερις μήνες ...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά Πέτρος Πιτσίνης
Θέμα ημερών η μείωση του ειδικού τέλους ταξινόμησης...
Στο όνειρο του φθηνού Ι.Χ. ποντάρει η κυβέρνηση εν όψει εκλογών και ετοιμάζεται να μειώσει το ειδικό τέλος ταξινόμησης των αυτοκινήτων για τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές τους κατά 400 έως 8.000 ευρώ ή και περισσότερο, ανάλογα με τον κυβισμό τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομίας επεξεργάζονται ήδη τη σχετική ρύθμιση, η οποία θα ψηφισθεί τις επόμενες 2-3 μέρες και θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή. Δεν έχει ακόμη...

ξεκαθαριστεί αν θα περιλαμβάνει και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, αν και αυτή είναι η πρόθεση της κυβέρνησης εφόσον το επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως υποστηρίζεται από κυβερνητικές πηγές.

Έτσι, η κυβέρνηση θα προσφέρει το προεκλογικό της δώρο στην περίοδο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο, ελπίζοντας ότι αυτό θα της δώσει μια ανάσα στις ευρωεκλογές καθώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων γίνονται όλο και δυσμενέστερα για την ίδια. Ανάσα θέλει να προσφέρει, όμως, και στον κλάδο του εμπορίου αυτοκινήτων, ο οποίος έχει υποστεί βαρύ πλήγμα λόγω της κρίσης, με τις πωλήσεις του να έχουν υποχωρήσει κατά 37% στο πρώτο δίμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2008, με αποτέλεσμα ορισμένες επιχειρήσεις να έχουν βάλει ήδη λουκέτο και πολλοί εργαζόμενοι να έχουν απολυθεί ή να κινδυνεύουν με απόλυση.

Επιφυλάξεις για το μέτρο
Η ανακοίνωση του μέτρου, πάντως, έχει συναντήσει και πολλές επιφυλάξεις για διαφόρους λόγους:

●Πρώτον επισημαίνεται ότι αυτοί που θα ευνοηθούν είναι κυρίως όσοι θα αγοράσουν ακριβά καινούργια αυτοκίνητα.

Το ειδικό τέλος ταξινόμησης επιβάλλεται επί της εργοστασιακής τιμής, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα μεγάλου κυβισμού και πολυτελή αυτοκίνητα. Χαρακτηριστικά, για ένα Daihatsu Sirion 1.300 κ. εκ., το τέλος ταξινόμησης είναι 900 ευρώ και ο αγοραστής θα επωφεληθεί κερδίζοντας μόνο 450 ευρώ (εφόσον το τέλος μειωθεί κατά 50%, όπως προβλέπει το επικρατέστερο σενάριο). Αντίθετα, ο αγοραστής μιας Μercedes ΜL 350 θα γλιτώσει φόρο 8.100 ευρώ, αφού το τέλος ταξινόμησης φτάνει τα 16.200 ευρώ. Το μεγάλο όφελος θα το εισπράξουν αυτοί που δεν το χρειάζονται, δηλαδή όσοι είναι σε θέση να αγοράσουν ακριβά αυτοκίνητα.

●Δεύτερον το όφελος για την αγορά είναι αμφίβολο, αφού το 80% των αυτοκινήτων που πωλούνται είναι αξίας κάτω των 18.000 ευρώ. Αν ο αγοραστής έχει να κερδίσει μόνο 500- 1.000

ευρώ, ίσως το κίνητρο να μην είναι αρκετό για να τον κάνει να ξεπεράσει τους ενδοιασμούς του λόγω της κρίσης και να προχωρήσει στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, θα επωφεληθούν λίγοι έμποροι και αγοραστές ακριβών αυτοκινήτων. ●Τρίτον το μέτρο θα πλήξει τους ιδιοκτήτες των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αφού αυτά θα απαξιωθούν με τη μείωση της τιμής των καινούργιων Ι.Χ. ●Τέταρτον την ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ένα υπέρογκο έλλειμμα προϋπολογισμού που παγώνει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, επιβάλλει φόρους και σχεδιάζει νέους. Επιπλέον, ενώ η χώρα μπαίνει σε επιτήρηση και δανείζεται με υπερβολικά υψηλό επιτόκιο, η κυβέρνηση χαρίζει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε φόρους επί των αυτοκινήτων. Δηλαδή, βασικά στους αντιπροσώπους και στους αγοραστές Ι.Χ., και όχι σε έναν παραγωγικό κλάδο της οικονομίας, από τους πολλούς που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κρίσης, ούτε για τη στήριξη κάποιας ασθενούς κοινωνικής ομάδας.

Για τους υπαλλήλους του κλάδου που θα βρεθούν άνεργοι, θα μπορούσε να βρεθεί μια λιγότερο δαπανηρή λύση, σημειώνεται.

Ο αντίλογος της κυβέρνησης είναι ότι χωρίς τη μείωση δεν θα πραγματοποιούνταν πωλήσεις και το Δημόσιο θα έχανε τα φορολογικά έσοδα ούτως η άλλως.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: