28.3.09

Νέα φορο...αφαίμαξη

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης τα 17,2 δισ. ευρώ από: Επιδόματα εφοριακών και τελωνειακών, επικίνδυνης εργασίας στις Ενοπλες Δυνάμεις, αποζημιώσεις γιατρών, νοσηλευτών ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικών, ιπταμένων, αθλητών κ.λπ.
Επαχθέστερη μεταχείριση για εκατομμύρια φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα που φορολογούνται αυτοτελώς θα σημάνει η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης ή η αύξηση των συντελεστών που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μεταξύ των μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα υποβάλει στην Κομισιόν.Με βάση τα ...

τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το οικονομικό έτος 2007, τα συνολικά αυτοτελώς φορολογηθέντα ποσά ανήλθαν σε 17,2 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περίπου 3 δισ. αφορούν κέρδη εταιρειών και τα υπόλοιπα περίπου 14 δισ. ευρώ αφορούν εισοδήματα από άλλες πηγές.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα αυτοτελώς φορολογηθέντα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων ανήλθαν σε 6,7 δισ. ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου των αυτοτελώς φορολογηθέντων (πλην κερδών) ποσών.

Ετσι ακόμα και αν δεν καταργηθεί πλήρως η αυτοτελής φορολόγηση ώστε τα έως τώρα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα να φορολογούνται με τη φορολογική κλίμακα αλλά αυξηθούν οι συντελεστές, όπως προβλέπει το επικρατέστερο αυτή τη στιγμή σενάριο, η «αφαίμαξη» εισοδήματος από μισθωτούς και συνταξιούχους θα είναι σημαντική.

Με αύξηση των συντελεστών κατά 5-10 ποσοστιαίες μονάδες το δημόσιο θα μπορεί να εξασφαλίσει μια μόνιμη πηγή άντλησης εσόδων μεταξύ 850 και 1.700 εκατ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 340-680 εκατ. ευρώ μεταφράζονται σε μείωση εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Στο στόχαστρο μεταξύ άλλων βρίσκονται:

* Τα επιδόματα που καταβάλλονται σε εφοριακούς (επίδομα ΔΙΒΕΕΤ), τελωνειακούς (επίδομα ΔΕΤΕ) και υπαλλήλους του Γενικού Χημείου του Κράτους (επίδομα ΔΕΧΕ), από τα οποία το 50% φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
* Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας που καταβάλλονται στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (π.χ. πτητικό, καταδυτικό κ.λπ.).
* Οι αποδοχές των υπαλλήλων σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς και των δημάρχων και νομαρχών για τις εκτός έδρας υπηρεσίες που έχουν αναλάβει.
* H ειδική αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιατρούς, τα πληρώματα ασθενοφόρων και το νοσηλευτικό προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που εκτελούν υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για την παροχή πρώτων βοηθειών.
* Τα ειδικά επιδόματα που λαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ελληνικά σχολεία της Γερμανίας.
* Οι αποδοχές του ιπτάμενου προσωπικού της πολιτικής αεροπορίας.
* Οι καθαρές αμοιβές που λαμβάνουν για τις πάνω από δύο ανά μήνα εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ΙΚΑ.
* Οι αποδοχές των αθλητών (ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, προπονητών κ.λπ.).
* Οι παροχές που χορηγούνται σε όσους εκλέγονται στον πρώτο και δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
* Τα κέρδη από τα κρατικά λαχεία, τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, τον ιππόδρομο κ.ά.
* Στο στόχαστρο, επίσης, είναι οι ειδικές αμοιβές όσων μετέχουν σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων που φορολογούνται με συντελεστή 25%, οι αμοιβές των μελών διοικητικού συμβουλίου, των εκτός μισθού αμοιβών των διευθυντών και διαχειριστών των ανωνύμων εταιρειών και όλων των παροχών σε είδος ή χρήμα που καταβάλλονται στα μέλη του ΔΣ των ανωνύμων εταιρειών.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: