8.11.21

Χάνετε χρόνο, χάνονται ζωές...


Μάνος Χωριανόπουλος

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ζούμε τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας. Οι χειρότερες προβλέψεις για τον αριθμό των κρουσμάτων επιβεβαιώνονται, οι νεκροί είναι δεκάδες κάθε μέρα, οι ΜΕΘ γεμίζουν και ο εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς.

Από τα πιο... επίσημα χείλη ακούγεται διαρκώς ότι "η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν", καθώς αυτή η υπόσχεση, αφενός εξυπηρετεί ένα αφήγημα επιτυχημένης διαχείρισης, αφετέρου εδράζεται στην πραγματική αδυναμία της οικονομίας σε περίπτωση επιβολής ενός νέου lockdown.

Η κυβέρνηση έχει αυτοπαγιδευτεί σε ένα σύνθημα, που όπως όλα δείχνουν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει και θα πρέπει να βρει και τον τρόπο και τους πόρους για να το κάνει.

Η λογική ότι η οικονομία θα μείνει ανοιχτή ο κόσμος να χαλάσει, είναι εγκληματική. Δεν θα μείνει ανοιχτή ακόμα και χωρίς lockdown.

Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός αύξησης θυμάτων, νοσηλευομένων και κρουσμάτων σύντομα οι επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπες με μεγάλο αριθμό ασθενών, που δεν θα μπορούν να εργαστούν ή θα θα πρέπει να απέχουν από την εργασία τους, ενώ και οι πολίτες θα αρχίσουν και πάλι από μόνοι τους να σταματήσουν να κυκλοφορούν.

Την οικονομία θα την κλείσει ο κόσμος μόλις αρχίσει να ανησυχεί για την πανδημία, σταματώντας να βγαίνει για ψώνια, για διασκέδαση ή να ταξιδεύει. Η πλειοψηφία των εμβολιασμένων, είναι άνθρωποι που προσέχουν και παρά το ότι νιώθουν σχετικά προστατευμένοι, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μαζευτούν αν στο περιβάλλον τους βλέπουν κρούσματα, θανάτους και νοσηλείες.

Ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία, είναι η κυβέρνηση να βάλει και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα τον έλεγχο της πανδημίας και το να σωθούν ανθρώπινες, ζωές είτε μιλάμε για εμβολιασμένους, είτε για ανεμβολίαστους.

Το άλλο σύνθημα των ημερών, ότι έχουμε να κάνουμε με "πανδημία ανεμβολίαστων", είναι επίσης επικίνδυνο.

Η πανδημία θα μας αφορά όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, μέχρι να απαλλαγούμε από τον φονικό ιό.

Η κυβέρνηση βολικά ρίχνει όλη την ευθύνη στους ανεμβολίαστους (ευθύνη υπαρκτή), την ώρα που αποφεύγει να σπάσει αυγά, όταν η υποχρεωτικότητα και οι έλεγχοι αφορούν σε προνομιακά της ακροατήρια.

Ωστόσο κάνει πολύ μεγάλο λάθος διαχωρίζοντας εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, όταν μιλάμε για την έξαρση της πανδημίας. Όλοι μπορουν να κολλήσουν και να μεταδόσουν. Οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τις βαριές συνέπειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο κορονοϊός έπαψε να τους αφορά.

Είναι σαφές από τα στοιχεία που διαρκώς επιδεινώνονται, ότι ο πρωθυπουργός σε λίγες μέρες θα αναγκαστεί να αλλάξει στάση όσον αφορά τα μέτρα.

Δεν γνωρίζω ποιος τρόπος και ποια αιτιολογία θα βρεθεί για να γίνει η "κυβίστηση", ούτε αν το lockdown θα ονομαστεί έτσι ή θα βρεθεί κάποια λέξη που θα βάζει κάποιο περιτύλιγμα στο πολιτικό κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάσει όχι ένα ξεχειλωμένο lockdown με ανεφάρμοστες ανοησίες και κλειστά περίπτερα, αλλά ένα χρονικά προσδιορισμένο lockdown, με σαφείς οδηγίες και αυστηρούς ελέγχους 24 ώρες το 24ωρο, ώστε να αποτρέψει την κατάρρευση του ΕΣΥ και να σταματήσει τη γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων.

Σε κανέναν δεν θα αρέσει. Κανείς δεν θα χειροκροτήσει, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Δεν μπορεί να κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας και να πεθαίνει κόσμος.

Η οικονομία δεν θα μείνει ανοιχτή για πολύ με νεκρούς και αρρώστους.

Η κοινωνία δεν είναι ανοιχτή, όταν χάνει 40-50 μέλη της κάθε μέρα.

Η κυβέρνηση χάνει χρόνο και χάνονται ζωές. Πρέπει να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή διαχείριση και το "γεμάτο επιτυχίες" αφήγημα και να προστατέψει τους πολίτες...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: