31.8.21

Όταν ο Μητσοτάκης αποκαλούσε τον Αποστολάκη «Σπαντιδάκη»...


Θα μπορούσε να πει κανείς πως η συναίνεση προετοιμάζεται και δεν πρέπει να αποτελεί επικοινωνιακό ή πολιτικό πυροτέχνημα. Στην περίπτωση της τοποθέτησης του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, η αλλαγή στάσης της Ν.Δ... και προσωπικά του πρωθυπουργού σχετικά με το πρόσωπο του ναυάρχου και πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ είναι εντυπωσιακή.
Διότι, στις 15 Ιανουαρίου 2019, κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην τότε κυβέρνηση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει την τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Άμυνας (είχαν αποχωρήσει οι ΑΝΕΛ και είχε παραιτηθεί ο Πάνος Καμμένος λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών), συγκρίνοντάς τον με τον χουντικό Σπαντιδάκη.

Συναινεση, πάντως, στην περίπτωση υπουργοποίησης Αποστολάκη δεν υπήρξε. Δέκα λεπτά, πριν την ανακοίνωση του ανασχηματισμού, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ενημέρωσε, μόνο, τον διευθυντή του γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μιχάλη Καλογήρου.
 
Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Αποστολάκη να έχει δεχθεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν μία εβδομάδα και γι αυτό τον λόγο επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος όχι μόνο δεν συναίνεσε σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη στον πρώην υπ. Αμυνας αλλά χαρακτηρισε περίπου ως “αποστασία” μια τέτοια πράξη.

Όπως μετέδιδε τότε το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Να ανακαλέσει αμέσως τη σύγκριση που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του, του μέχρι χθες αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, με τον στρατηγό της Χούντας Σπαντιδάκη, ζήτησε σε υψηλούς τόνους ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Παίρνοντας τον λόγο μετά τον αρχηγό της ΝΔ, στη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν του επιτρέπει να προσβάλει έναν άνθρωπο που έχει υπηρετήσει από το 1976 τη Δημοκρατία και τις Ένοπλες Δυνάμεις, σημειώνοντας πως είναι μία μεγάλη πρόκληση απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ζητώντας και παίρνοντας τον λόγο μετά την πρωτολογία του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πρόκειται να απαντήσει στον κ. Μητσοτάκη και πως σε όλα τα επιχειρήματα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα απαντήσει στο τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, τόνισε ότι «ο μόνος λόγος που ζήτησα τον λόγο είναι διότι θεωρώ -και θέλω να πιστεύω άθελά του -ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα, όχι απέναντι στο πρόσωπο αλλά απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις: Συνέκρινε τον μέχρι χτες αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, τον Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον στρατηγό τη Χούντας Σπαντιδάκη. Και αυτό είναι μια μεγάλη προσβολή απέναντι στο δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου και ζητώ να ανακαλέσει».

«Δεν σας επιτρέπω κ. Μητσοτάκη να προσβάλετε έναν άνθρωπο που από το 1976 έχει υπηρετήσει με υψηλό και δημοκρατικό φρόνημα τη Σημαία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και τη Δημοκρατία, με τον στρατηγό πραξικοπηματία της Χούντας, τον αυλικό τού βασιλιά τότε, Σπαντιδάκη». Όπως επισήμανε, η μόνη σύγκριση είναι ότι και οι δύο κατάγονται από το Ρέθυμνο, «αλλά εσείς -γιατί κάποιος άλλος σας το έγραψε- μας λέγατε ότι ο Λαμπράκης είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεχάσει και τώρα θυμηθήκατε τον πραξικοπηματία στρατηγό Σπαντιδάκη για να τον συγκρίνετε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη». «Είναι ντροπή και να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι Έλληνες απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη».

Έπειτα από την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός πήρε εκ νέου τον λόγο, αναφέροντας ότι δέχεται τη μερική ανάκληση της αιχμής απέναντι στο πρόσωπο, για να συμπληρώσει ωστόσο: «Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, κ. Μητσοτάκη ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις του τόπου μας έχουν υψηλό φρόνημα και ότι σε τέτοιου είδους ζητήματα δεν μπορείτε να παίζετε και να δημιουργείτε εντυπώσεις».

Γιατί, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «το μήνυμα της επιλογής του ναυάρχου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι ένα μήνυμα ισχυρό απέναντι σε αυτούς που απειλούν την ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας». «Είναι ένα μήνυμα ότι οι Έλληνες, απέναντι σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, θα έπρεπε να είναι και θα είναι ενωμένοι και λυπάμαι που αυτό δεν το καταλάβατε κ. Μητσοτάκη» κατέληξε ο πρωθυπουργός...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: