31.8.21

Από υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, υπουργός στο Πολιτικής Προστασίας...


Τη θέση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ. Στο νέο υπουργείο υπάγεται και η Πυροσβεστική.

Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναλαμβάνει υφυπουργός Άμυνας, σε μια μετακίνηση που συνδέεται προφανώς με τα πρόσφατα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε επιτυχώς.

Η υπουργοποίηση του κ. Αποστολάκη σε ένα ιδιαιτέρως νευραλγικό υπουργείο, αποτελεί... μια μεγάλη έκπληξη, ίσως τη μεγαλύτερη του φετινού ανασχηματισμού. Από την άλλη, δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι θα "σπάσει" το Ενέργειας με το Περιβάλλοντος, σε μια απόπειρα της κυβέρνησης να δώσει προς τα έξω το "σήμα" ότι το μήνυμα των ακραίων καιρικών φαινομένων ελήφθη και θα αντιμετωπιστεί με προγραμματικό σχεδιασμό. Ωστόσο, ως απόρροια των πρόσφατων καταστροφών από τις φωτιές πρέπει να εκληφθεί η υπαγωγή της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο νεοσύστατο υπουργείο, στα πλαίσια ενός καλύτερου συντονισμού (ο οποίος θα αποδειχθεί στη πράξη).

Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα, υφυπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων ήταν ο Νίκος Χαρδαλιάς και τα καθήκοντά του εντάσσονταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την υπουργοποίηση του Ναυάρχου Αποστολάκη επί ΣΥΡΙΖΑ, είπε ξεσπάσει άγρια κόντρα στη Βουλή ανάμεσα στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τότε τον κ. Μητσοτάκη να ανακαλέσει όσα είχε πει για την τοποθέτηση του ΑΓΕΕΘΑ στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και τη σύγκριση που έκανε με την τοποθέτηση την περίοδο της Χούντας του τότε ΑΓΕΕΘΑ Σπαντιδάκη στη θέση του υπουργού. "Ο κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλο ατόπημα. Ήταν μεγάλη προσβολή προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, η σύγκριση που έκανε. Σας καλώ να ανακαλέσετε. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων", είχε αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι "καμία κυβέρνηση δεν παραβίασε το νόμο της διάκρισης της στρατιωτικής με την πολιτική ηγεσία". "Μην μου κουνάτε λοιπόν το δάχτυλο και μη μου κάνετε υποδείξεις" είπε χαρακτηριστικά, ενώ ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να του πει "πόσο στοίχισε το σόου Καμμένου με το ελικόπτερο πάνω από τα Ίμια".

Ποιος είναι ο Ευάγγελος Αποστολάκης

Από το 1998 ως το 2001 ήταν διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Επίσης έχει υπηρετήσει, μεταξύ άλλων, στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ) ως Αρχιεπιστολέας, στο STRIKEFORNATO ως Deputy COS, στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός, καθώς και στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός.

Στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού. Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Στις 13 Ιανουαρίου 2019 ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Έθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τον Πάνο Καμμένο, παραδίδοντας τα καθήκοντα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στον μέχρι τώρα υπαρχηγό αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο. Ανέλαβε καθήκοντα στις 14 Ιανουαρίου και παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 9 Ιουλίου του 2019.

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Ένα εξ αυτών είναι ο τηλεοπτικός σεφ και διαγωνιζόμενος στο Master Chef, Γιάννης Αποστολάκης...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: