31.8.21

Έτοιμος για τη μάχη του ασφαλιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ...


Την ώρα που η κυβέρνηση συντηρεί κλίμα ανασχηματισμού και ριζικών αλλαγών στο σχήμα και τη δομή της, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προετοιμάζεται για την πρώτη μεγάλη πολιτική μάχη εντός Βουλής για τη νέα πολιτική σεζόν: Αυτήν που αφορά την... ψήφιση του νομοθετήματος Χατζηδάκη-Τσακλόγλου για την κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο εισάγεται αύριο (Τετάρτη) στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί την Πέμπτη και τον τόνο αναμένεται να δώσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβασή του κατά την οποία θα επεκταθεί ως είθισται και σε άλλα θέματα αιχμής όπως η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, οι αναστολές εργασίας αλλά και η ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά.

Στο Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που συνεδρίασε χθες, Δευτέρα 30 Αυγούστου υπό τον πρόεδρο του κόμματος επιβεβαιώθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση και συγχρόνως θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.

Για την Κουμουνδούρου το μίνι ασφαλιστικό θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις καθώς θα στερέψει ο “κουμπαράς” από τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και επίσης τίς αφήνει χωρίς προστασία από πιθανά “κανόνια” των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης. Επιπλέον, θα χαθεί περίπου ένα δις από τον τακτικό προϋπολογισμό που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προσδιορίσει για να τροφοδοτήσει κοινωνικές παροχές  προς τους χαμηλοσυνταξιούχους αντικαθιστώντας την περίφημη 13η σύνταξη που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν σε σχέση με το σχέδιο επικουρικής ασφάλισης ότι διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει αναλυτικά τους λόγους αποτυχίας του προτεινόμενου από την κυβέρνηση μοντέλου για την επικουρική ασφάλιση. 

Σύμφωνα με αυτές το κόστος μετάβασης που αρχικά είχε υποτιμηθεί επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς και τα δημοσιονομικά μεγέθη των χωρών. Επίσης, οι διεθνείς μελέτες έχουν καταγράψει τα υψηλά διαχειριστικά κόστη , τη σημαντική μείωση των συντάξεων λόγω των σωρευτικά χαμηλών αποδόσεων και τις ανισότητες που προκλήθηκαν μεταξύ των δύο φύλων. 

Να σημειωθεί ότι με βάση το ασφαλιστικό για την επικουρική ασφάλιση συγκροτείται το ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης) στα μέλη του ΔΣ του οποίου παρέχεται “ασυλία” για πράξεις ή παραλείψεις που συνδέονται με την άσκηση των καθηκόντων τους...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: