30.8.21

Κάτω από τη διαφορά των εκλογών του 2019...



...για πρώτη φορά η ψαλίδα Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ...
Δεύτερο δημοσκοπικό πλήγμα για την κυβέρνηση, μέσα σε λίγες ημέρες, όπου καταγράφεται κυρίως η δυσαρέσκεια του κόσμου για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας PRORATA για... λογαριασμό της ιστοσελίδας iEidiseis, είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά απ' τις τελευταίες εθνικές εκλογές η ψαλίδα ανάμεσα σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μικρότερη και συγκεκριμένα υπολογίζεται σε 8%. Βέβαια οι απώλειες της κυβέρνησης που ανέρχονται σε  1,5% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, δεν μεταφράζονται σε αντίστοιχα κέρδη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ενισχύεται κατά μισή μονάδα.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 25%, το Κίνημα Αλλαγής 6,5%, το ΚΚΕ 4,5%, η Ελληνική Λύση 3,5% και το ΜεΡΑ25 2%. 

 
Χαμένο κατά μισή μονάδα σε σχέση με τη δημοσκόπηση του προηγούμενου μήνα εμφανίζεται και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. αλλά και το ΜεΡΑ25, ενώ ενώ ενισχυμένα κατ' αντίστοιχο ποσοστό είναι το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Πώς έκριναν τη διαχείριση των πυρκαγιών

Όσον αφορά στις πρόσφατες πυρκαγιές, το 64% αξιολογεί αρνητικά και σχετικά αρνητικά τη συνολική διαχείριση των πυρκαγιών από την κυβέρνηση και μόλις το 35% θετικά και σχεδόν θετικά. Το ποσοστό εκείνων που αξιολογούν αρνητικά και σχεδόν αρνητικά τη κυβέρνηση ανέρχεται στο 71% μεταξύ των ηλικιών 17-34 ετών και στο 67% μεταξύ των ηλικιών 35-54 ετών.
Αρνητικά επίσης αξιολογεί την κυβέρνηση το 36% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. το 2019, ενώ το 38% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛΛ. την κρίνει θετικά.
Το 67% διαφωνεί με την άποψη πως η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά περισσότερα ώστε να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν οι φετινές πυρκαγιές, καθώς βιώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, άποψη με την οποία συμφωνεί το 32%.
Το 63% εκτιμά πως την κύρια ευθύνη για τις καταστροφές έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ενώ το 30% θεωρεί πως την κύρια ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση.
Τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης βρίσκει πολύ και αρκετά ικανοποιητικά το 37% και όχι ιδιαίτερα ή καθόλου ιδιαίτερα ικανοποιητικά το 47%.
Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 23 – 24 Αυγούστου 2021,, σε δείγμα 1800 ατόμων.

Αντίστοιχα, σε δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» το 76,5% απάντησε ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά τα πύρινα μέτωπα, ενώ το 58,2% αποδίδει ευθύνες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, καταλογίζοντάς του ευθύνες για το μπάχαλο του συντονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: