1.2.21

Υπόθεση GameStop: Πώς οι «μέλισσες»...


...νίκησαν τους λύκους της Wall Street...

Σε υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της Wall Street και του καπιταλισμού των αγορών εξελίσσεται πλέον η πρωτοφανής εκτόξευση της μετοχής της GameStop μετά την «κόντρα» στάση Αμερικανών μικροεπενδυτών στο σορτάρισμα της μετοχής της.

Ως ήδη γνωστό, μια ομάδα ανεξάρτητων επενδυτών -στην Ελλάδα τους αποκαλούμε «μαρίδα», «πελάτες λιανικής» ή κατά το... πλέον εύσχημο «μικρομετόχους»- αντιτάχθηκαν στη short θέση που έλαβαν μεγάλα hedge funds στη μετοχή της εν λόγω εισηγμένης και εν πολλοίς «ταλαιπωρημένης» επιχειρηματικά εταιρείας, προτείνοντας αγορά των μετοχών της και δημιουργώντας όντως ένα ισχυρό κύμα ζήτησης.

Θυμίζουμε πως η short θέση είναι αυτό που αποκαλούμε «υποτιμητική κερδοσκοπία», δηλαδή το ποντάρισμα των επενδυτών (κυρίως επιθετικών επενδυτικών κεφαλαίων όπως τα hedge funds) στο ότι μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών θα υποχωρήσουν….Πρόκειται για απόλυτα νόμιμη διαδικασία, και μάλιστα με βάση τη νομοθεσία σε ΗΠΑ και Ευρώπη, τα επενδυτικά funds που «σορτάρουν» οφείλουν να ενημερώνουν για τις θέσεις τους, στο πλαίσιο της διαφάνειας των συναλλαγών τους.

Για να δώσουμε μια αναλογία, πιο κοντά στα ελληνικά δεδομένα, το ακτιβιστικό hedge fund QCM ήταν αυτό που το Μάιο του 2018 ανακοίνωσε την short θέση που πήρε στη μετοχή της Folli Follie, δημοσιεύοντας ένα εκτενές report, που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για την αποκάλυψη του μεγαλύτερου επιχειρηματικού και χρηματιστηριακού σκανδάλου στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, δεν είναι όλα τα hedge funds και τα σορταρίσματα τους, απαραίτητα ανίερα, ανήθικα και υποτιμητικά κερδοσκοπικά. Στην πλειονότητα τους βασίζονται σε σοβαρές χρηματοοικονομικές αναλύσεις, σε θεμελιώδη μεγέθη και επίσης αναλαμβάνουν ένα μεγάλο ρίσκο, στην περίπτωση που η επενδυτική στρατηγική «δεν τους βγει».

Όπερ και εγένετο στην περίπτωση του fund της Melvin Capital που έχασε κοντά στα 3,5 δις.ευρώ- από τη short θέση της στην περιβόητη πλέον μετοχή της GameStop. Αλλά για λόγους που ποτέ δεν θα μπορούσε να προβλέψει η επενδυτική επιτροπή του hedge fund, καθώς η ζημιά προέκυψε από έναν «κοινωνικό αυτοματισμό» και όχι από τις συνήθεις χρηματιστηριακές ντρίπλες.

Αυτό που δεν υπολόγισαν στο Melvin Capital είναι το πώς η πληροφορία διαδίδεται, πείθει και ανατρέπει τα δεδομένα στον 21 αιώνα. Όσοι έχουν ασχοληθεί με το ελληνικό χρηματιστήριο, θα θυμούνται την εποχή του ’99, όπου κάθε μικρο- ΕΛΔΕ έκανε συστάσεις αγοράς ή πώλησης μετοχών στους ανεκπαίδευτους Έλληνες επενδυτές, και τις επιπτώσεις μετά το ξέσπασμα εκείνης της φούσκας. Στην παρούσα φάση ωστόσο και όσον αφορά την περίπτωση της GameStop, οι αναλογίες δεν είναι οι ίδιες.

Το Ίντερνετ και η διάχυση των πληροφοριών

Κατ’αρχάς η πληροφορία/ παρότρυνση για αγορά της μετοχής ξεκίνησε από ιδιώτες, την ομάδα των WallStreetBets, η οποία επικοινώνησε το story της μέσω της πλατφόρμα της Reddit. Η αρχή μάλιστα έγινε από έναν μάλλον αφελή επενδυτή, τον Kieth Gill, ο οποίος παραδέχθηκε στην WallStreetJournal πως η όλη ιστορία «είναι πολύ μεγαλύτερη, απ’ότι μπορώ να διαχειριστώ».

Πρόκειται για έναν υπάλληλο μάρκετινγκ στην ασφαλιστική εταιρεία Massachusetts Mutual Life Insurance Co, ο οποίος υπήρξε μικρο-επενδυτής στην GameStop από το 2019. Παρά το γεγονός, του ότι ακόμη και πριν την πανδημία- η οποία επηρέασε δραστικά της πωλήσεις της εν λόγω εταιρείας λιανικής πώλησης ηλεκτρονικών παιχνιδιών για κονσόλες- η GameStop είχε τα προβλήματα της, έχοντας αλλάξει 5 διευθύνοντες συμβούλους και αναζητώντας στρατηγική, ο κ. Gill για κάποιο λόγο (ενδεχομένως λόγω χαμηλού προσωπικού budget), επένδυσε τις αποταμιεύσεις τους, αναπτύσσωντας την αντίληψη του «κόντρα στο ρεύμα» και της τοποθέτησης σε μη δημοφιλής μετοχές. Μπήκε στη μετοχή στα 5 δολάρια και σήμερα είναι εκατομμυριούχος….

Αν επρόκειτο για μια μεμονωμένη επενδυτική στρατηγική, όλα αυτά δεν θα μας απασχολούσαν σήμερα. Όμως ο τρόπος που η επιλογή του έγινε μαζική φρενίτιδα, αποτελεί ήδη ένα τεράστιο γεγονός. Το κατάφερε εν αγνοία του, καθώς ως 34χρονος Αμερικανός το 2021 ζει εν πολλοίς και μέσω δημοσίων πλατφορμών και έχει ένα ανερχόμενο πλέον κανάλι στο YouTube όπου μιλά για μπύρες και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αναδείχθηκε, ωστόσο, ως ο πιο επιδραστικός influencer της χρονιάς, αξιοποιώντας την ανοιχτή πλατφόρμα της Reddit. Αν ο Elon Musk χρησιμοποιεί το twitter για να ανεβοκατεβάζει το bitcoin (ο οποίος παρεπιπτόντως έσπευσε να εκμεταλλευτεί και τις εξελίξεις στη μετοχή της GameStop με αναρτήσεις στην πλατφόρμα της Reddit), τότε ο κ.Gill χωρίς πόρους και εκτόπισμα επηρέασε όλο το κίνημα των WallStreetBets.

Λίγο πολύ, οι μικρο-επενδυτές που επένδυσαν και έσπρωξαν τη μετοχή της GameStop να αυξηθεί κατά 900% και να αποκτήσει μια κεφαλαιοποίηση που την κατατάσσει σήμερα ανάμεσα στις εταιρείες του δείκτη Fortune500, αντιμετωπίζονται ως σύγχρονοι «Ρομπέν των Δασών». Παρόλα αυτά, η επικοινωνία της πληροφορίας έγινε μέσω ενός «ελεύθερου» πλην απολύτως συστημικού μέσου, της Reddit, το οποίο ανήκει στην Advance Publications, εταιρεία συμμετοχών που ελέγχει επίσης την Conde Nast, το Discovery Channel κ.α.

Η χρηματιστηριακή εκπαίδευση και η αριστερή αντίδραση

Να σημειώσουμε πάντως πως οι πολίτες στις ΗΠΑ διαθέτουν μια πολύ ισχυρότερη χρηματοοικονομική εκπαίδευση απ’ότι οι πολίτες του υπόλοιπου κόσμου (πλην Ιαπωνίας). Ο μέσος Αμερικανός διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του τουλάχιστον ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, καθώς τοποθετεί την όποια αποταμίευση του είτε σε αμοιβαία κεφάλαια, είτε σε pension funds (ασφαλιστικά πακέτα), καθώς η έννοια της κοινωνικής ασφάλισης είναι μάλλον «ανέκδοτο» στην Αμερική, εν αντιθέσει με την Ευρώπη, που αν και την «κατακρεουργεί», εν τούτοις τη διατηρεί.

Επιπλέον, η όλη κουλτούρα «ενάντια στο σύστημα», που εν πολλοίς καλλιεργήθηκε επί Τραμπ στις ΗΠΑ , ώθησε περισσότερο ή λιγότερο οργισμένους πολίτες να ακολουθήσουν μια αντίστροφη τακτική, ακόμη κι αν αυτό αφορά το αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο απόηχος της όλης υπόθεσης δημιούργησε επίσης ρομαντικές αντιλήψεις τόσο στις ΗΠΑ αλλά στον υπόλοιπο κόσμο. Οι λογαριασμοί των πιο αριστερών χρηστών στις ΗΠΑ γέμισαν με μηνύματα «συμπαράστασης» για τον στασιασμό της «μαρίδας», και κατ’αναλογία τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ θριαμβολόγησαν. Οι πιο σκεπτικιστές αριστεροί έβαλαν και πάλι θέμα μισθών και εταιρικών κερδών, θυμίζοντας ότι στις ΗΠΑ, όταν η Wall Street καταγράφει κέρδη, μειώνονται οι θέσεις εργασίας.

Για την ιστορία, ο Μπέρτολ Μπρέχτ εντρύφησε στον Μαρξισμό, όταν διαπίστωσε ότι αδυνατεί να καταλάβει τη λειτουργία των χρηματιστηριακών αγορών…

Η αντίδραση των θεσμικών

Ο επικεφαλής ενός εκ των μεγαλύτερων εταιρειών hedge fund του κόσμου δήλωσε στους Financial Times πως σχεδιάζει να αρχίσει να χρησιμοποιεί την επεξεργασία φυσικού λόγου για να ψάξει σε φόρουμ όπως το Reddit, προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο να εγκλωβιστεί σε ένα τσουνάμι στοιχημάτων ενάντια στα αρνητικά του στοιχήματα. «Το Reddit είναι οπωσδήποτε ένα ζήτημα διαχείρισης κινδύνου. Βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας μας», ανέφερε.

Κι έτσι ανοίγει πλέον ένα νέο θέμα όσον αφορά τη διάχυση της πληροφορίας, της δημοκρατίας και όλων των θεσμικών διαδικασιών. Το Reddit και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τώρα παίζουν πιο κεντρικό ρόλο στις χρηματαγορές, σχολίασε ο David Lebovitz, αναλυτής της JPMorgan Asset Management. «Τώρα θα μπορείς να αντλείς πληροφορίες από λιγότερο παραδοσιακές πηγές πληροφόρησης για να καταλάβεις πώς τοποθετούνται οι μικροεπενδυτές. Αυτό είναι ένα κομμάτι της αγοράς που ιστορικά ήταν θολό, και τώρα αρχίζουμε να ρίχνουμε φως γύρω του».

Ήδη στις ΗΠΑ, κι ενδεχομένως κι αλλού επεξεργάζονται τη νέα πραγματικότητα θέτοντας όρια…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: