28.2.21

Ακροδεξιός γκραφιτάς με φασιστικά σύμβολα...


...«στολίζει» τα 200 χρόνια επανάστασης του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης...
 

O γκραφιτάς που πολλά μέσα ενημέρωσης εμφάνισαν ως τον άνθρωπο που «συνδυάζει την αγάπη του για την ιστορία και την τέχνη» έχει υπογράψει πλήθος έργων με... ναζιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο, ακόμα και προτροπής σε βία κατά μειονοτήτων. 

Τον συγκεκριμένο «καλλιτέχνη» κάλεσε ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος, να φτιάξει προσωπογραφίες ηρώων του 1821 σε τείχους του Δήμου, με την παρουσία ενός παπά και της αστυνομίας. Ο καλλιτέχνης που αυτοαποκαλείται «Εύρυτος», στο παρελθόν έχει συνομιλίες στα social media με ακροδεξιούς και ναζιστές, όπως τον Γιάννη Λαγό, της εγκληματικής οργάνωσης, Χρυσή Αυγή. Σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης (υποστηριζόμενο από τη ΝΔ), έναν παπά αλλά και την αστυνομία, ο ακροδεξιός αυτοαποκαλούμενος καλλιτέχνης «Εύρυτος» κλήθηκε να φιλοτεχνήσει τοίχους του δήμου με τα πρόσωπα ηρώων της ελληνικής επανάστασης. Ο νεαρός με τα καλυμμένα χαρακτηριστικά έχει υπογράψει πολλά φασιστικά έργα, με ναζιστικό, ισλαμοφοβικό, αντικομμουνιστικό και συνωμοσιολογικό περιεχόμενο, ενώ υπάρχουν και έργα του που προτρέπουν σε βία κατά μειονοτήτων. 

Σε συνέντευξη του ο ίδιος ανέφερε ότι έχει δεχθεί προσκλήσεις και από άλλους δήμους, όπως αυτοί της Πεύκης, της Παιανίας, των Σερρών, ενώ ειδική αναφορά έκανε στον Δήμο Καραϊσκάκη στην Άρτα. Όπως αναφέρει το Info-war, σε ορισμένα σχέδια, που φέρουν την υπογραφή του, υπάρχει κάλεσμα να καούν μουσουλμανικά τεμένη. Σε άλλο, ο δημιουργός καλεί όλους τους «μπάσταρδους Αριστερούς» να αυτοκτονήσουν – όπως υποστηρίζει ότι έκανε και Αρης Βελουχιώτης, τον οποίο αποκαλεί «αδερφή». «Σήμερα, με τις επετειακές του εκδηλώσεις, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης τιμά τους ήρωες του 1821. Αυτούς που μας δίδαξαν ότι για να κατακτηθεί η ελευθερία χρειάζεται αγώνας, αίμα και πίστη στον Θεό», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος για την ανάθεση στον Εύρυτο και πρόσθεσε: «Σε κεντρικούς τοίχους της πόλης θα απεικονίσουμε τους ήρωές μας, για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να διδάσκονται οι νεότεροι. Ζήτω το 1821, ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». 

 Από την πλευρά του ο Εύρυτος δήλωσε ότι «το σημαντικότερο σε όλο αυτό για εμένα, είναι η προσέγγιση από μέρους του κόσμου και η εκδήλωση αγάπης, όχι προς το πρόσωπό μου τόσο, αλλά περισσότερο προς τους ήρωες που απεικόνισα. Πιο συγκινητικό σε όλο αυτό, ήταν τα παιδιά που με πλησίαζαν ενόσω ζωγράφιζα τους ήρωες και ενδιαφέρονταν να φωτογραφηθούν δίπλα τους» και κατέληξε: «Αυτό ήταν ιδιαιτέρως συγκινητικό για εμένα, γιατί θα ήθελα να εμπνευστούν, όπως εμπνεύστηκα κι εγώ από την ελληνική ιστορία, όταν ήμουν σε αυτή την ηλικία».  

 Όπως αποκαλύπτουν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Εύρυτος φαίνεται ότι έχει φιλικές σχέσεις με άλλους νεοναζί, ενώ υπάρχει και συνομιλία με τον Γιάννη Λαγό...



 




Πηγή:thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: