28.2.21

Κλείνουν τα σχολεία της Δυτικής Όχθης...

 ...εκτός ελέγχου η μετάδοση του κορονοϊού...
Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι κλείνουν για διάστημα 12 ημερών τα σχολεία στη Δυτική Όχθη, στην προσπάθεια να ανακόψουν τη μετάδοση των παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των μολύνσεων.

Όπως... είπε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ, από το μέτρο, που θα τεθεί σε εφαρμογή από σημερα, Κυριακή, εξαιρούνται για γυμνάσια. Εξήγησε ότι είναι ανησυχητική η αύξηση των μολύνσεων από το βρετανικό και το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού.

Οι κλίνες ΜΕΘ στη Δυτική Όχθη έχουν καλυφθεί σε ποσοστό 95% και οι αρχές εκτιμούν ότι τα σχολεία ευθύνονται για την αύξηση μετάδοσης της ασθένειας. Από τυχαιοποιημένη έρευνα σε ασθενείς με Covid-19 διαπιστώθηκε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα έχουν μολυνθεί από το βρετανικό στέλεχος.


Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι παλαιστινιακές περιοχές παρουσιάζουν ένα από τα μικρότερα ποσοστά τεστ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και πως η θετικότητα στον πληθυσμό φτάνει το 21% στη Δυτική Όχθη και το 29% στη Γάζα, αριθμοί που αποδεικνύουν ότι ο ιός διασπείρεται εκτός ελέγχου.

Στη Δυτική Όχθη, με πληθυσμό 3,1 εκατ. έχουν καταγραφεί 118.519 κρούσματα και 1.406 θάνατοι, ενώ στη Γάζα, με πληθυσμό 2 εκατ. έχουν καταγραφεί 55.091 κρούσματα και 549 θάνατοι. 

Καθώς οι παλαιστινιακές αρχές έχουν λάβει μέχρι στιγμής μόλις 32.000 δόσεις εμβολίων, έχει ξεκινήσει μια περιορισμένη εκστρατεία εμβολιασμού, ξεκινώντας από τους υγειονομικούς. Η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει να λάβει μέσω του προγράμματος COVAX περισσότερα εμβόλια, ενώ έχει κάνει συμφωνία για αγορά εμβολίων με τη Ρωσία και την AstraZeneca, ωστόσο οι παραδόσεις καθυστερούν πολύ.

Από την πλευρά του το Ισραήλ, που προχωρά πολύ καλά στο πρόγραμμα εμβολιασμού του, έχει δωρίσει 2.000 δόσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ στις επικρίσεις που δέχεται για το πραγματικό γεγονός ότι αυτό δεν είναι επουδενί επαρκές, απαντά ότι για τα παλαιστινιακά εδάφη υπεύθυνη για τους εμβολιασμούς είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: