17.9.20

Tο «plan B» πριν από ένα νέο lockdown...


Το επόμενο 10ήμερο αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για νέες αποφάσεις από το κυβερνητικό επιτελείο για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, με το σενάριο του νέου lockdown στην Αττική να τίθεται στο τραπέζι. 

Αγωνία για τα νέα κρούσματα σήμερα αλλά... και για τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ, όπως αυτά θα προκύψουν από την αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Βαρόμετρο για νέα μέτρα στην Αττική, τα οποία θα θυμίζουν ολοένα και περισσότερο το lockdown, αναμένεται να αποτελέσει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας το προσεχές δεκαήμερο - μέρος της οποίας θεωρείται και η αποψινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα νέα κρούσματα σήμερα - καθώς η «επέλαση» του κορονοϊού στην πρωτεύουσα ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς. 

 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε στη διάρκεια του briefing της Πέμπτης πως «ορισμένες περιοχές της Πατρίδας μας βρίσκονται ήδη στο πορτοκαλί και οφείλουμε να κινηθούμε πριν ανάψει το κόκκινο. Ανάμεσά τους και η Περιφέρεια Αττικής που βρίσκεται σήμερα μεταξύ μέτριου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου», καθώς «εμφανίζει καθημερινά περίπου 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, γεγονός που την κατατάσσει στο μέτριο επίπεδο κινδύνου. Εμφανίζει, όμως, και αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες Μ.Ε.Θ., καθώς 2 στις 3 περίπου είναι κατειλημμένες, γεγονός που την κατατάσσει στο υψηλό κίνδυνο». 

 Όπως δήλωσε ο ίδιος «η επιδείνωση αυτή οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει -ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών- στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την Αττική». Η πολιτεία «πήρε και θα παίρνει, κάθε φορά, όποια μέτρα χρειάζονται. Εάν έχουμε βελτίωση, μπορεί -όπως έγινε σε κάποια νησιά μας- να αποσύρονται τα έκτακτα μέτρα. Εάν έχουμε επιδείνωση, μπορεί -όπως γίνεται τώρα στην Αττική- να εντείνονται», πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος χθες είχε αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο επαναφοράς της καραντίνας. 

 Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για την εξέταση ενός «plan Β» από πλευράς των αρχών, το οποίο θα περιλαμβάνει ένα νέο πακέτο μέτρων για το λεκανοπέδιο, και το οποίο θα επιβληθεί εφόσον τα κρίσιμα μεγέθη της πανδημίας (κρούσματα, διασωληνωμένοι, νεκροί) δεν εμφανίσουν τάσεις μείωσης, ενώ, σε επόμενο χρόνο, ένα νέο lockdown εμφανίζεται να βρίσκεται επίσης στο τραπέζι. 

 Στο πρώτο από τα δύο σενάρια, οι Αθηναίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέα απαγόρευση κυκλοφορίας, από τα μεσάνυχτα, την ώρα που κατεβάζουν ρολά εστιατόρια και μπαρ, έως και τις 7 το πρωί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις πλατείες όπου συναθροίζονται οι νέοι, σύμφωνα με «Τα Νέα». 

Επιπλέον, στη νέα δέσμη των περιορισμών αυτών συμπεριλαμβάνονται η αναστολή των συναυλιών, η μείωση των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις από 50 σε 20, η μείωση του ορίου ατόμων σε λοιπές συναθροίσεις, σε τραπέζια σε εστίαση και μπαρ κοκ... 

 Αντίστοιχα, η γενίκευση του μέτρου της μάσκας μπορεί να θεωρείται δεδομένη, σε περίπτωση επιδείνωσης του ιικού φορτίου στην Αττική. Αξίζει να σημειωθεί πως μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εμφανίζονται να έχουν ήδη εισηγηθεί αυστηρότερα μέτρα στην κυβέρνηση, με οριζόντιο ή και τοπικό χαρακτήρα, βάσει της επιδημιολογικής εικόνας όλων των επιβαρυμένων περιοχών, από τις οποίες «ξεχωρίζει», ωστόσο, η Αττική, ενώ στο σύνολο τους σχεδόν οι λοιμωξιολόγοι που παρεμβαίνουν στο δημόσιο λόγο σχολιάζουν τη κάθε αύξηση στα κρούσματα (312 χθες, 310 την Τρίτη) με προτροπές για τήρηση του υφιστάμενου πλαισίου ή αναφορά σε επιβολή νέων περιορισμών.

 Σημειώνεται, τέλος, πως η αποψινή κρίσιμη ενημέρωση του ΕΟΔΥ αναμένεται, ως συνήθως, λίγο μετά τις 18:00, ενώ λεπτομερέστερη εικόνα για την υγειονομική κρίση αναμένεται να δοθεί αύριο, Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας...

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: