28.9.20

Lockdown μόνον εάν δεν αντέξει το ΕΣΥ...


Το πρώτο κύμα της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε ως επικοινωνιακό - και πολιτικό - asset για την κυβέρνηση. Και αξιοποιήθηκε αναλόγως. Το δεύτερο, και πλέον επικίνδυνο, απειλεί να κάψει όλο το αφήγημα ενός εικονικού success story - αποκαλύπτοντας την... μοιραία ελαφρότητα στο άνοιγμα του τουρισμού, την ανύπαρκτη θωράκιση του ΕΣΥ, την απουσία οποιασδήποτε προετοιμασίας στα σχολεία και την μετατροπή των μέσων μαζικής μεταφοράς σε εκκολαπτήρια του κορονοϊού.
 
Και, μαζί, απειλεί να εγκλωβίσει την κυβέρνηση στα ίδια τα διλήμματά της. Το δίλημμα Μητσοτάκη «αυτοπροστασία ή καραντίνα», πέραν της μετάθεσης της ευθύνης στους πολίτες, κρύβει αμηχανία και φόβο.

Η αμηχανία είναι εμφανής στα μέτρα Χαρδαλιά: Κλείνει τα περίπτερα στις 12 διότι οι… μπύρες αγαπούν τον κορονοϊό και στέλνει τους νέους στις πλατείες. Καταγγέλλει τις πλατείες για «συνωστισμό» και τους νέους για ανευθυνότητα, αλλά απειλεί να κλειδώσει μέσα τους 65άρηδες, που όμως ούτε συναθροίζονται ούτε καλά-καλά βγαίνουν από το σπίτι. Εκτός εάν πρόκειται να πάνε στις εκκλησίες, όπου η (ελληνική) επιστήμη έχει σκίσει τα πτυχία της και οι εκπρόσωποι της Πολιτείας μεταλαμβάνουν αμέριμνοι.

Ο φόβος ήταν επίσης εμφανής στην χθεσινή δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα στην «Καθημερινή»: «Προσεγγιστικοί υπολογισμοί», είπε, «από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας». Κοινώς, ο υπουργός Οικονομικών είπε πως ένα καθολικό lockdown για ένα μήνα θα βαθύνει την ύφεση κατά ένα επιπλέον 3%.

Το νούμερο είναι απαγορευτικό, ήδη οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών τοποθετούν συντηρητικά την ετήσια ύφεση στο 8% με 9%, και το σενάριο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 12% μοιάζει με εφιάλτη.

Ως εκ τούτων, η κυβέρνηση ξορκίζει το lockdown και παίζει άμυνα. Τρέχει εκ των υστέρων να καλύψει τα κενά και την αδράνεια ενός κρίσιμου εξαμήνου, και επενδύει στην επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης δια «του φόβου του Μπέργκαμο» και της «ατομικής ευθύνης». Αγοράζει χρόνο και έχει αρχίσει να δίνει λιγότερη προσοχή στον δείκτη R0 για την μεταδοτικότητα του κορονοϊού, και πολύ περισσότερη στους δημοσκοπικούς δείκτες που δείχνουν, σταθερά πια, ότι η πλειοψηφία των πολιτών δυσανασχετεί με τα μέτρα που (δεν) πήρε για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι πληροφορίες από το Μαξίμου λένε πως η «εικόνα» που έχει μεταδοθεί στην επιστημονική επιτροπή είναι πως lockdown θα συζητηθεί μόνον εάν απειληθεί η αντοχή του ΕΣΥ - «μόνον εάν φρακάρουν τα νοσοκομεία», όπως λέει χαρακτηριστικά ιατρική πηγή.

Αυτή τη στιγμή, τα στοιχεία που έχει δώσει η επιτροπή Τσιόδρα στην κυβέρνηση λένε πως, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ο αριθμός των νοσηλευομένων με covid-19 έχει ξεπεράσει τους 600. Λένε επίσης πως τα ενεργά κρούσματα στην Αττική είναι περισσότερα από 2.500 με το 40% από αυτά να εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας.

Την ίδια ώρα, οι ΜΕΘ στην Αττική φέρονται να έχουν ακόμη ένα διαθέσιμο ποσοστό κλινών της τάξης του 30%. Και η εντολή που δόθηκε - κατόπιν εορτής και πάλι – στον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια είναι να έχουν προστεθεί άλλες 260 κλίνες έως το τέλος του έτους.

Τα ίδια στοιχεία λένε ακόμη πως ο Σεπτέμβριος ανέβασε κατακόρυφα τον δείκτη όχι μόνον της διασποράς αλλά και της θνησιμότητας. Μέσα σε 27 ημέρες έχουν χάσει την ζωή τους 112 άνθρωποι - δηλαδή, ποσοστό που αγγίζει το 30% των απωλειών από την αρχή της πανδημίας. Ο δε μέσος αριθμός των θανάτων ημερησίως έχει ανέβει στους 5 από 2 που ήταν τον Αύγουστο.

Κατά τις εκτιμήσεις των - περισσότερων τουλάχιστον - επιδημιολόγων που μετέχουν στις κυβερνητικές συσκέψεις, οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν πως χρειάζεται άμεση πτώση της επιδημιολογικής καμπύλης αρκετά κάτω από τα 300 κρούσματα ημερησίως.

Εάν αυτό επιτευχθεί, το δημόσιο σύστημα Υγείας θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, έστω και στα όριά του - όπως και στα όρια των δυνατοτήτων γιατρών και νοσηλευτών. Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως ουδείς διασφαλίζει πως δεν θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας μετά τον Οκτώβριο, ούτε πως όντως τα δημόσια νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί ουσιαστικά μέχρι τον Δεκέμβριο. Έως τότε, δε, κινδυνεύουν να έχουν εξαντληθεί και τα επικοινωνιακά - και κυνικά - διλήμματα που θέτουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: