21.9.20

Κυκλώνας χτυπά και τον προϋπολογισμό...


Στη δίνη του κυκλώνα και ο κρατικός προϋπολογισμός, ο οποίος αν δεν είχε το μαξιλάρι ασφαλείας των 37,8 δισ. ευρώ, θα είχε ήδη εκπέμψει σήμα κινδύνου, έτσι όπως βαδίζει ακυβέρνητος μέσα στην... πανδημική κρίση. 

Μετά τις βαθιές πληγές που άνοιξε ο κορονοϊός στα κρατικά ταμεία, ήρθε ο κυκλώνας «Ιανός» να ενισχύσει τις πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιονομικό πεδίο και να ανεβάσει το θερμόμετρο στο οικονομικό επιτελείο, η αγωνία του οποίου βρίσκεται ήδη στο κόκκινο φοβούμενου μια νέα γενικευμένη καραντίνα στην οικονομία.

Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον το πρόβλημα των κρουσμάτων παραμείνει δυναμικό, ο παραγωγικός ιστός της χώρας ενδεχομένως να υποχρεωθεί να κατεβάσει και πάλι ρολά, που είναι και το δυσμενές σενάριο για την οικονομία. Αν επιβεβαιωθούν οι υπολογισμοί που έχει κάνει η κυβέρνηση ότι οι απώλειες στο ΑΕΠ για κάθε μήνα καθολικής καραντίνας ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ, τότε η κατάσταση στην οικονομία και στον προϋπολογισμό παύει να είναι διαχειρίσιμη ακόμη και αν το lockdown στα μαγαζιά είναι μόλις για 14 ημέρες.
 
Ηδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα κατοπτριστεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου. Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι ατενίζοντας με αισιοδοξία το γεγονός ότι η ύφεση στο τρίμηνο του καλοκαιριού, που είναι η καρδιά των ταξιδιωτικών εισπράξεων και οι οποίες φέτος κινήθηκαν κατηφορικά, δεν θα είναι βαθύτερη από 15,2% που ήταν στο δεύτερο.


Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι τέλος του μήνα-αρχές του επόμενου θα έχουν στο υπουργείο Οικονομικών την πρώτη καθαρή εικόνα για τη φετινή τουριστική σεζόν και πως τη δεδομένη χρονική στιγμή το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στην επούλωση των πληγών για τα νοικοκυριά που χτυπήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός»...

Μάριος Χριστοδούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: