21.9.20

Τσίπρας: Μέτρα - ασπιρίνες...
 
    
     
  

 ...από την κυβέρνηση απέναντι σε μια ολική καταστροφή. 

Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι. 
Mε ελικόπτερα απομακρύνουν τους εγκλωβισμένους στην Οξυά...
Τραγικές εικόνες και τεράστια προβλήματα άφησε πίσω του το πέρασμα του «Ιανού» στην Καρδίτσα, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους ενώ άλλη μια γυναίκα αγνοείται. Περίπου 5.000 σπίτια πλημμυρισμένα, κατεστραμμένα καταστήματα, ζημιές σε καλλιέργειες και χαμένο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και... μεγάλα προβλήματα στο οδικό δίκτυο δοκιμάζουν τις αντοχές των κατοίκων.

Στο μεταξύ εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένοι κάτοικοι της Οξυάς του Δήμου Μουζακίου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο απεγκλωβισμός τους θα γίνει με δύο ελικόπτερα και θα μεταφερθούν στην έδρα του Δήμου, το Μουζάκι. Τα ελικόπτερα θα εφοδιάσουν με τρόφιμα και νερό όσους κατοίκους δεν θελήσουν να μετακινηθούν.

Στον δήμο Παλαμά, χθες βράδυ έγινε προσπάθεια με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου, να απομακρυνθούν για προληπτικούς λόγους κάτοικοι από την κοινότητα Μεταμόρφωσης καθώς η στάθμη του Ιταλικού ποταμού είχε ανέβει επικίνδυνα. Μηχανήματα του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας βρίσκονται σε επιφυλακή, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Μουζακίου Φάνης Στάθης.


Στην Καρδίτσα ο Αλ. Τσίπρας

Στο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι των περιοχών, τις οποίες έπληξε ο κυκλώνας «Ιανός», στάθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στην Καρδίτσα, έκανε λόγο για «εικόνα ολικής καταστροφής». Όπως τόνισε, «συνομίλησα με απελπισμένους ανθρώπους, επαγγελματίες, πολίτες που έχουν χάσει άλλοι την επιχείρησή τους, τα εμπορεύματά τους, άλλοι τις οικοσυσκευές τους. Πιστεύω ότι είναι μια εικόνα που αξίζει τον κόπο να τη δει κανείς γιατί δεν είναι εύκολο να την περιγράψει».

Εστιάζοντας στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για συνδρομή όσων επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο κ. Τσίπρας σχολίασε πως αποτελούν «ασπιρίνες» και «ψίχουλα» μπροστά στην καταστροφή που έχει συντελεστεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλα όσα ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Πέτσας από τα κλειστά γραφεία, ίσως είναι δικαιολογημένα γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν εικόνα, αλλά είναι ασπιρίνες για να αντιμετωπίσουν μια ολική καταστροφή», επισημαίνοντας πως «δεν υπήρξε μαγαζί που να μην επισκεφθώ, να μη συναντήσω, να μη μου μιλήσει για ζημιές άνω των 100.000 ευρώ. Με τα 600 ευρώ, και τα πέντε χιλιάρικα και τα οκτώ χιλιάρικα δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».


Ιδιαίτερα αναφορά έκανε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στους αγρότες της περιοχής: «Όσοι είχαν βαμβάκι και αναμένανε να το συλλέξουν το επόμενο διάστημα έχουν πάθει ολική καταστροφή. Άρα το βασικό αίτημα πιστεύω όλων των ανθρώπων, της περιφέρειας Θεσσαλίας -γιατί η καταστροφή αφορά συνολικά την περιφέρεια Θεσσαλίας,- είναι να μην υπάρξουν οριζόντιες αποζημιώσεις, και μάλιστα σαν κι αυτές που εξαγγέλθηκαν -ειρήσθω εν παρόδω, τα πέντε από τα εννέα μέτρα, ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση με βάση τον νόμο να τα υλοποιήσει. Τα υπόλοιπα, είπα πιο πριν, δεν μπορούν να αγγίξουν τα προβλήματα».

Στο παραπάνω πλαίσιο ζήτησε να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα αλλά στοχευμένα, με βάση τις ανάγκες και τις καταστροφές. Επίσης, κάλεσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να μεταβεί στην περιοχή και «να ακούσει τα παράπονα των πολιτών... σε αντίθεση με ό,τι έκαναν οι δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης και οι υπουργοί του που ήρθαν με ένα ελικόπτερο να εξαγγείλουν δήθεν μέτρα βοήθειας».

Σημειώνεται πως την περιοχή θα επισκεφθεί αύριο, Τρίτη, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας, στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Τα μέτρα στήριξης
 
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από την κακοκαιρία:

«1. Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.

2. Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

3. Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.

4. Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.

5. Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.

6. Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.

7. Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.

8. Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.

9. Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».

Καταγραφή ζημιών

 
Συνεργεία με περισσότερους από 200 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών έχουν μεταβεί στη Θεσσαλία, την Κεφαλονιά, τη Φθιώτιδα και τις άλλες πληγείσες περιοχές για την καταγραφή των ζημιών μαζί με τους μηχανικούς των δήμων και των περιφερειών, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης. Σύμφωνα με τον ίδιο, μόνο στη Θεσσαλία έχουν σταλεί από το υπουργείο 80 μηχανικοί.

Ο κ. Καραγιάννης δευκρίνισε ότι θα εφαρμοστεί και για τους πληγέντες από αυτήν τη θεομηνία θεομηνία το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα στις πλημμύρες στην Εύβοια, δηλαδή θα καταβληθούν άμεσα 5.000 ευρώ ανά κατοικία και οικογένεια και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση.

Επίσης, ανέφερε ότι θα διατεθεί άμεσα από το υπουργείο Υποδομών 1.000.000 ευρώ ανά πληγέντα δήμο, σε όλες τις περιοχές, για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα, αρκετά από τα οποία είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Αχ. Καραμανλής, προϋπολογισμού πολλών εκατομμυρίων, αλλά και κάποια που προέκυψαν τώρα, κυρίως στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος συμμετείχε σε κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο την Καρδίτσα, τον Αλμυρό και τη Φθιώτιδα, χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, σημειώνοντας πως «ούτε κι εμείς περιμέναμε τέτοια καταστροφή.

Χωρίς ρεύμα τρεις μέρες

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ:

Στην Καρδίτσα, συνεχίζεται πυρετωδώς το δύσκολο έργο άντλησης των υδάτων και εκκρεμεί η ηλεκτροδότηση 17 υποσταθμών στο κέντρο της πόλης, καθώς τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν καταφέρει να ηλεκτροδοτήσουν 97 υποσταθμούς.

Στην Κεφαλονιά επανηλεκτροδοτήθηκε το νότιο τμήμα της χερσονήσου Παλλίκης και τμήμα της Ερίσου μέχρι τα Κονιδαράτα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες στην περιοχή για την επανηλεκτροδότηση μέχρι και του οικισμού του Φισκάρδου.

Στη Ζάκυνθο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης μεμονωμένων βλαβών στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό σημείων, διάσπαρτων γεωγραφικά σε όλο το νησί.
Στην Ιθάκη συνεχίζονται μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας οι εργασίες στο Βόρειο τμήμα του νησιού όπου παρουσιάζονται τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω μεγάλου αριθμού δέντρων που έχει πέσει στο Δίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: