21.9.20

Μόρια όπως Εξάρχεια;...












«Θα μείνω εδώ μέχρι να βάλουμε τάξη όπως στα Εξάρχεια», δήλωσε αποφασισμένος από τη Μυτιλήνη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρομοιάζοντας την κατάσταση στο νησί με το «άβατο των Εξαρχείων» - όπως αποκαλούσαν μέχρι πρόσφατα την ιστορική συνοικία της Αθήνας τα φιλοκυβερνητικά, και όχι μόνο, ΜΜΕ.

Οι... συνειρμοί που θέλει να κινητοποιήσει ο υπουργός στα μυαλά των ψηφοφόρων του είναι προφανείς: Αν τα Εξάρχεια προ Χρυσοχοΐδη ήταν κέντρο ανομίας, όπως υποστήριζε συγκεκριμένη μερίδα διαμορφωτών της κοινής γνώμης, τώρα πια είναι το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Φαίνεται πως όπου στρατοπεδεύουν τα ΜΑΤ, εκκενώνονται καταλήψεις προσφύγων και τραμπουκίζονται από ένοπλους αστυνομικούς περαστικοί και κάτοικοι, όπως συμβαίνει πλέον στα Εξάρχεια, οι γειτονιές ομορφαίνουν, καθαρίζουν, νοικοκυρεύουν.

Ετσι θα γίνει και στη Μόρια και στο Καρά Τεπέ, θέλει να μας πείσει ο υπουργός. Μετά την πυρκαγιά στη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή της Ευρώπης, όπως ήταν στην πραγματικότητα η Μόρια, τώρα θέλουν να χτίσουν μια νέα Μόρια, περίκλειστη αυτή τη φορά, όπου θα μαντρωθούν με το ζόρι οι χιλιάδες εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, ώστε να μην τους βλέπουμε μπας και ξεχάσουμε την ύπαρξή τους.


Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ότι το να στηθεί μια νέα Μόρια στη θέση της παλιάς είναι άλλο ένα έγκλημα πάνω στο έγκλημα, η κυβερνητική ατζέντα παραμένει: «Καθαρίστε τη Μόρια, όπως καθαρίσατε τα Εξάρχεια».

Αν πάντως κρίνουμε από πρόσφατα γεγονότα στα Εξάρχεια, με τους μαφιόζικους πυροβολισμούς στο κοινωνικό κέντρο Κ-ΒΟΞ, τις συμπλοκές και τα ξεκαθαρίσματα ναρκεμπόρων στο κέντρο της πλατείας, μπροστά στα (στραβά) μάτια της αστυνομίας, μάλλον η επιχείρηση «Καθαρά Εξάρχεια» είναι άλλη μια επικοινωνιακή φούσκα. Δεν βαριέσαι, η προπαγάνδα να είναι καλά, ποιος νοιάζεται για την αλήθεια.

Αφροδίτη Τζιαντζή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: