16.9.20

Υπόθεση διαφθοράς στην Ιταλία για την αγορά μασκών

Υπόθεση διαφθοράς στην Ιταλία για την αγορά μασκών
Έρευνες έχουν ξεκινήσει σχετικά με την υπόθεση αγοράς προστατευτικών μασκών από το Ιταλικό δημόσιο, οι οποίες είτε δεν διέθεταν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, είτε πωλήθηκαν σε υπέρογκα ποσά. Η εφημερίδα Corriere della Sera, του Μιλάνο δημοσίευσε άρθρο σχετικά με το θέμα αυτό, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες τέτοιες μάσκες πωλήθηκαν στο δημόσιο κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, που ήταν...
και η πιο κρίσιμη περίοδος για την Ιταλία.

Οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει μέχρι στιγμής επικεντρώνονται σε δέκα πρόσωπα τα οποία θεωρούνται υπεύθυνα για τη συγκεκριμένη απάτη, ενώ αυτό που αναζητάτε είναι εάν υπήρχαν σχέσεις και μεταξύ ανωτέρων στελεχών και υπαλλήλων του δημοσίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, μόλις ξεκίνησε η πανδημία οι περισσότερες εταιρείες στράφηκαν στην παραγωγή και αγορά προστατευτικών μασκών. Οι εταιρείες οι οποίες στράφηκαν στην αγορά μασκών από το εξωτερικό πραγματοποίησαν επαφές με κινεζικές εταιρείες, τις οποίες για να προσεγγίσουν χρειάστηκε να έρθουν σε επαφή με διαμεσολαβητές. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο, το οποίο κλήθηκε να πληρώσει τεράστια ποσά στους διαμεσολαβητές, τα οποία είχαν μάλιστα προπληρωθεί για να εξασφαλίσουν την παραλαβή του εμπορεύματος.


Σε κάποιες περιπτώσεις, οι επιχειρηματίες δεν έστειλαν ποτέ το εμπόρευμα ενώ είχαν ήδη λάβει την πληρωμή, ενώ σε άλλες οι μάσκες έφθασαν με πλαστά πιστοποιητικά ασφαλείας. Υπό κατάσχεση παραμένουν στα τελωνεία περίπου 4,8 εκατομμύρια μάσκες, 26 εκατομμύρια γάντια, 86.000 αντισηπτικά υγρά, 65.800 εξαρτήματα μηχανημάτων για μονάδες εντατικής θεραπείας και 47.000 προστατευτικά γυαλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: